Ο ανασφαλής βαρώνος ναρκωτικών

Ο ανασφαλής βαρώνος ναρκωτικών

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκάδες μηνύματα που έστειλε ο υπόδικος βαρώνος των ναρκωτικών Χοακίν Γκουζμάν Λοέρα, γνωστός ως Ελ Τσάπο, στη σύζυγο και στην ερωμένη του, κατατέθηκαν ως στοιχεία στην ακροαματική διαδικασία στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν.

Τα ιδιωτικά μηνύματα που υπέκλεψε το FBI χάρη σε τεχνικό υπολογιστών, ο οποίος εργαζόταν για λογαριασμό του Ελ Τσάπο, εμφανίζουν την άλλη όψη του επίφοβου επικεφαλής του καρτέλ, ο οποίος αξιοποιούσε συχνά γυναίκες για τη διεκπεραίωση των δραστηριοτήτων του.

Σε ένα από τα μηνύματα, ο Ελ Τσάπο και η σύζυγός του, Εμα Κορονέλ Αϊσπούρο, συζητούν πόσο αξιαγάπητες είναι οι νεογέννητες δίδυμες κόρες τους, προτού ανταλλάξουν απόψεις για την τελευταία δολοφονία μελών του καρτέλ από αντίπαλη συμμορία.

Τα ιδιωτικά μηνύματα, στα οποία ο κρατούμενος σήμερα βαρώνος των ναρκωτικών περιγράφει τις μαγειρικές ικανότητες της κ. Κορονέλ και τον καθοριστικό ρόλο που αυτές έπαιξαν στον έρωτά τους, διαβάστηκαν στην αίθουσα του δικαστηρίου, με την κ. Κορονέλ να παρακολουθεί ατάραχη από την αίθουσα.

Ακόμη εντυπωσιακότερος από τα ίδια τα μηνύματα είναι ο τρόπος με τον οποίο το FBI πέτυχε να τα υποκλέψει. Το 2010, η ομοσπονδιακή υπηρεσία εγκαινίασε επιχείρηση στρατολόγησης του επικεφαλής των τεχνικών ηλεκτρονικών υπολογιστών του καρτέλ της Σιναλόα, Κρίστιαν Ροντρίγκες, ο οποίος έδωσε στο FBI πρόσβαση στα κρυπτογραφημένα δίκτυα επικοινωνίας. Η υποκλοπή έδειξε ότι ο Ελ Τσάπο διέθετε και ερωμένη, την Αγκουστίνα Καμπανίγιας Ακόστα, με την οποία μοιραζόταν πολλές λεπτομέρειες των δραστηριοτήτων του.

«Πώς πάνε οι πωλήσεις;» ρωτά σε ένα μήνυμά του ο Ελ Τσάπο την Ακόστα. «Σαν μελίσσι. Δεν σταματούν, αγάπη μου», απαντά η ερωμένη του.

Σε άλλο μήνυμα, με αποδέκτη τη σύζυγό του, ο Ελ Τσάπο γράφει: «Η μικρή μας κόρη, Κίκι, είναι ατρόμητη. Θα της χαρίσω ένα Καλάσνικοφ για να μπορεί να κάνει παρέα μαζί μου».

Η ερωμένη του Ελ Τσάπο εξέφραζε, όμως, σε φίλες της την πεποίθηση ότι το πανίσχυρο αφεντικό την παρακολουθούσε. Σε ένα μήνυμά της αναφέρει ότι δεν εμπιστεύεται τα κινητά τηλέφωνα που της χάρισε ο Ελ Τσάπο, καθώς αυτά κατέγραφαν τις κινήσεις της χάρη στο σύστημα GPS.

Κατάθεση μάρτυρα

Καταθέτοντας ως μάρτυρας κατηγορίας, ο πρώην επικεφαλής δικτύων του Ελ Τσάπο, Ροντρίγκεζ, διηγήθηκε πως ο βαρώνος του καρτέλ της Σιναλόα τον ρωτούσε επίμονα για την ασφάλεια των δικτύων υπολογιστών της συμμορίας, αλλά και των τηλεφώνων της συζύγου και της ερωμένης του. Ο Ελ Τσάπο διέταξε μάλιστα τον Ροντρίγκεζ να εγκαταστήσει λογισμικό παρακολούθησης, το οποίο επέτρεπε στο αφεντικό να ενεργοποιεί το μικρόφωνο των τηλεφώνων αυτών, χωρίς οι χρήστες τους να το αντιλαμβάνονται, παρακολουθώντας τις συζητήσεις τους ενώ τα τηλέφωνά τους έμοιαζαν να είναι εκτός λειτουργίας.

Η ακροαματική διαδικασία εμφάνισε έτσι έναν βαθιά ανασφαλή άνδρα, ανίκανο να εμπιστευθεί όχι μόνο τους συνεργούς, αλλά και τους κοντινούς του ανθρώπους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή