Κλείνουν τα «παραθυράκια» για τη χρυσή βίζα

Κλείνουν τα «παραθυράκια» για τη χρυσή βίζα

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τροπολογία με την οποία επιχειρείται να θωρακιστεί ακόμα περισσότερο το νομοθετικό πλαίσιο για τη χορήγηση αδειών παραμονής σε πολίτες χωρών εκτός Ε.Ε., μέσω του προγράμματος «χρυσή βίζα», κατέθεσε πριν από λίγες ημέρες το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, στο νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας για τις «Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις».

Επί της ουσίας, η τροπολογία αποσκοπεί στο να εξαλειφθεί η πρακτική της πληρωμής ποσών μέσω τερματικών POS, που είχε αρχίσει να αποκτά διαστάσεις επιδημίας, ιδίως σε συναλλαγές που αφορούσαν Κινέζους αγοραστές.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως αποκαλύφθηκε από την υπόθεση Παπαευαγγέλου, οι ενδιαφερόμενοι Κινέζοι πλήρωναν τμηματικά ποσά μέσω POS, έως ότου συμπληρωνόταν σταδιακά το ελάχιστο ποσό των 250.000 ευρώ, διαδικασία που μπορεί να απαιτούσε έως και 18-24 μήνες έως ότου ολοκληρωθεί, καθώς συχνά το προς αγορά ακίνητο βρισκόταν υπό κατασκευή.

Η πρακτική αυτή λαμβάνει τέλος με τη σχετική τροπολογία, αφού, όπως ορίζεται, η αξία του ακινήτου (που κατ’ ελάχιστον παραμένει 250.000 ευρώ) θα πρέπει να καταβάλλεται ολοσχερώς κατά την υπογραφή του αντίστοιχου συμβολαίου.

Η δε καταβολή του ποσού θα πρέπει να γίνεται στο σύνολό του με δίγραμμη τραπεζική επιταγή σε πιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί στην Ελλάδα ή με μεταφορά πίστωσης και πάλι σε λογαριασμό στην Ελλάδα.

Ουσιαστικά, πρόκειται για μία επιπλέον διατύπωση που γίνεται στον υφιστάμενο νόμο, ώστε να είναι ακόμη σαφέστερος ο τρόπος πληρωμής των ακινήτων και να μην υπάρχει «παράθυρο» για τυχόν ύποπτες συναλλαγές. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η ισχύς του σχετικού άρθρου έχει αναδρομική ισχύ από τις 24 Δεκεμβρίου του 2018 και μετά.

Παράλληλα, η ρύθμιση αποσκοπεί στο να αποτρέπεται τυχόν καταστρατήγηση της νομοθεσίας και συγκεκριμένα φαινομένων άμεσης μεταπώλησης ακινήτων από έναν κάτοχο άδειας παραμονής σε κάποιον άλλο, με αμφοτέρους να διατηρούν τη σχετική άδεια, παρότι ο νόμος ορίζει ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο πωλητής θα πρέπει να απολέσει το δικαίωμα στη σχετική άδεια παραμονής.

Αυτό διασφαλίζεται μέσω της θεσμοθέτησης υποχρέωσης του πωλητή να προσκομίσει βεβαίωση από την αντίστοιχη Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, σχετικά με το αν το συγκεκριμένο ακίνητο έχει χρησιμοποιηθεί για την έκδοση άδειας παραμονής επενδυτή. Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση που πωλητής είναι νομικό πρόσωπο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή