Ο ΔΗΚΤΗΣ (11/01/19)

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο σχέδια για το ίδιο έργο

Στην προεπιλογή προμηθευτών για την κατασκευή της πρώτης φάσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης του διακρατικού έργου Κρήτης – Κύπρου – Αττικής – Ισραήλ προχώρησε ο EuroAsia Interconnector, ως επίσημος φορέας του έργου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή του. Την ίδια στιγμή ο ΑΔΜΗΕ προχωρεί το δικό του χρονοδιάγραμμα, με φορέα υλοποίησης τη θυγατρική του «Αριάδνη». Το έργο, σύμφωνα με τον Εuroasia, προσείλκυσε την προσοχή όλων των κορυφαίων κατασκευαστών σταθμών μετατροπής των καλωδίων υψηλής τάσης, αλλά και όλων των κορυφαίων εταιρειών πόντισης καλωδίων σε μεγάλα βάθη, οι οποίοι ζήτησαν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό για την κατασκευή αυτής της απαιτητικής διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας. Ως προς το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, ο Εuroasia αναφέρει ότι η γραμμή Κρήτης – Αττικής θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2022 και η γραμμή Κύπρου- Κρήτης τον Δεκέμβριο του 2023.

Ειδικές μελέτες στο Ελληνικό για τους ουρανοξύστες

Στην έγκριση των μελετών γεωλογικής καταλληλότητας για το Ελληνικό προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος. Οπως ορίζει, οι μοναδικές αδόμητες ζώνες θα είναι εκείνες των δύο ρεμάτων που βρίσκονται εκατέρωθεν του ακινήτου. Το υπουργείο επίσης επιτάσσει ειδικές γεωτεχνικές έρευνες και μελέτες στις περιοχές των ουρανοξυστών, μέσω των οποίων θα διευκρινιστούν ο τρόπος και η στάθμη θεμελίωσης. Με την έγκριση των μελετών ανοίγει ο δρόμος για την έγκριση των πολεοδομικών μελετών.

Εντός Ιανουαρίου η πρώτη πληρωμή από τον ΟΠΕΚΑ

Την ίδια ημέρα, μεταξύ 18 και 25 Ιανουαρίου, θα πληρωθούν από τον ΟΠΕΚΑ όλοι οι δικαιούχοι διατροφικών επιδομάτων. Πρόκειται για την πρώτη πληρωμή από τον οργανισμό, που εξελίσσεται στον κεντρικό βραχίονα άσκησης κοινωνικής πολιτικής της χώρας, αναλαμβάνοντας τις πληρωμές από τους ΟΤΑ. Η αμέσως επόμενη πληρωμή των επιδομάτων θα γίνει τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο θα πληρωθούν τα προνοιακά αναπηρικά επιδόματα για το δίμηνο Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2019 και, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, στη συνέχεια οι πληρωμές θα γίνονται κάθε μήνα, σε σταθερή ημερομηνία.

Μικρότερα πλεονάσματα, περισσότερες επενδύσεις

«Η οικονομία αναπτύσσεται στην Ελλάδα κατά 2% περίπου, αλλά το ποσοστό αυτό είναι πολύ μικρό, διότι ξεκινά από πολύ χαμηλό σημείο εκκίνησης», τόνισε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Augsburger-Αllgemeine ο Γερμανός οικονομολόγος Γενς Μπάστιαν (φωτ.), ο οποίος υπήρξε και μέλος της Task-Force στην Ελλάδα. Για το πώς μπορεί η Ελλάδα να αναπτυχθεί περισσότερο σημείωσε πως η χώρα επιτυγχάνει ένα πρωτογενές πλεόνασμα που ξεπερνά το 3,5%. «Τα χρήματα αυτά, όμως, δεν επενδύονται καθόλου στην οικονομία εξαιτίας των περικοπών λιτότητας. Σκόπιμο θα ήταν μια οικονομική ανάπτυξη αυτού του μεγέθους και ένα μικρότερο πλεόνασμα του προϋπολογισμού. Το κράτος θα μπορούσε να επενδύσει περισσότερο και να φροντίσει το ίδιο για την ανάπτυξη».

Πώλησε 6 εκατομμύρια μετοχές της «Ελλάκτωρ»

Οριστικοποιείται και μετοχικά η έξοδος του Δημήτρη Κούτρα (φωτ.) από την «Ελλάκτωρ», μετά το «διαζύγιο» του περασμένου Ιουλίου, όταν η διοίκηση του συνόλου του ομίλου πέρασε στους αδελφούς Καλλιτσάντση. Χθες, ο κ. Κούτρας προχώρησε στην πώληση 6 εκατομμυρίων μετοχών της «Ελλάκτωρ», αντί 1,25 ευρώ ανά μετοχή, αντλώντας κεφάλαια συνολικού ύψους 7,5 εκατ. ευρώ. Αγοραστής είναι το επενδυτικό fund Ambrosia Capital, που όμως λειτουργεί ως ενδιάμεσος για τον πραγματικό αγοραστή, η ταυτότητα του οποίου δεν έχει γίνει γνωστή. Σε κάθε περίπτωση, με τη συναλλαγή αυτή, το ποσοστό της οικογένειας Κούτρα στην «Ελλάκτωρ» περιορίζεται πλέον κατά 3,9%, σε περίπου 3,5%. Παράλληλα, εκτιμάται ότι ο κ. Κούτρας θα χρηματοδοτήσει με τον τρόπο αυτό την απόκτηση ποσοστού 20% στην Intrakat, στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας που έχει επιτευχθεί με την οικογένεια Κόκκαλη, ήδη από το τέλος του καλοκαιριού του 2018. Βάσει σχετικού προσυμφώνου, το τίμημα έχει οριστεί σε 8 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή