Το «Dexit» στην ατζέντα της Εναλλακτικής (AfD)

Το «Dexit» στην ατζέντα της Εναλλακτικής (AfD)

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

BEΡΟΛΙΝΟ. Η γερμανική Ακροδεξιά ετοιμάζεται να σπάσει ακόμη ένα γερμανικό ταμπού κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν χθες κάνοντας καμπάνια υπέρ της εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία στη βρετανική Βουλή για το Brexit. Το θέμα επρόκειτο να συζητηθεί από τους συνέδρους της AfD, που συγκεντρώθηκαν χθες στη Ρίζα της Σαξονίας, ένα από τα εκλογικά τους προπύργια. Αντικείμενο του συνεδρίου, ο καθορισμός της στρατηγικής του κόμματος ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου.

Επειτα από τις εκλογικές επιτυχίες των τριών τελευταίων ετών λόγω των αντιμεταναστευτικών θέσεών της, επιτυχίες που της έδωσαν τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στον κυβερνητικό συνασπισμό των χριστιανικών ενώσεων με τους Σοσιαλδημοκράτες, η Εναλλακτική για τη Γερμανία επιστρέφει στα νερά όπου αλίευε αρχικά, όταν πρωτοεμφανίστηκε το 2013 ως πολιτική κίνηση με θέσεις κατά του ευρώ. Και αυτήν τη φορά θέτει νέο και ευρύτερο αντιευρωπαϊκό «όραμα», που συναντά τον δισταγμό των μελών της, δεδομένης τής σε μεγάλα ποσοστά φιλοευρωπαϊκής κατεύθυνσης της γερμανικής κοινής γνώμης. Το 58σέλιδο εκλογικό πρόγραμμα, που θα τεθεί σε ψηφοφορία, κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι έχει εξελιχθεί σε έναν μη δημοκρατικό θεσμό… που απαρτίζεται από «ελάχιστα διαφανείς και μη ελεγχόμενους γραφειοκρατικούς μηχανισμούς».

Η AfD ζητεί εις βάθος μεταρρυθμίσεις έως το 2024, δηλαδή μέχρι το τέλος της επόμενης κοινοβουλευτικής περιόδου, και προειδοποιεί ότι σε αντίθετη περίπτωση «μια αποχώρηση της Γερμανίας ή η συντεταγμένη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι αναγκαία». Το σενάριο ονομάζεται «Dexit», από το Deutschland. «Η AfD προσπαθεί να ανασυστήσει μια εθνικογερμανική θέση» στη συζήτηση, εκτιμά ο Κλάους-Πέτερ Ζικ, ιστορικός και πολιτικός επιστήμονας. «Αυτή η θέση συνιστά εναρμονισμό αυτής της εθνικής Δεξιάς σε σχέση με ό,τι συμβαίνει στις γειτονικές χώρες, στην Ιταλία ή στη Γαλλία. Προωθώντας τα πιόνια της σε αυτό το τερέν, η AfD κάνει ένα τεστ στους κόλπους του ίδιου του κόμματος και του εκλογικού του σώματος, βολιδοσκοπώντας εάν αυτή η θεματική πουλάει», προσθέτει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή