Προπτυχιακά τμήματα στα αγγλικά

Προπτυχιακά τμήματα στα αγγλικά

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κριτήρια που θα έχουν καθοριστεί από το ίδιο το ΑΕΙ θα εισάγονται οι Ελληνες φοιτητές στα αγγλόφωνα προπτυχιακά προγράμματα, τα οποία θα δημιουργηθούν πρώτη φορά στη χώρα μας για Ελληνες αποφοίτους λυκείου στο νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος. Πρόκειται για ανατροπή του ισχύοντος συστήματος των Πανελλαδικών Εξετάσεων, στην οποία προχωρεί το υπουργείο Παιδείας, δίνοντας πρώτη φορά τη δυνατότητα στους Ελληνες πανεπιστημιακούς να θέτουν κριτήρια επιλογής των φοιτητών τους.

Ειδικότερα, η δομή του νέου Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, που θα προκύψει από τη συνένωση του υπάρχοντος Διεθνούς, και των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, προβλέπεται να παρουσιαστεί με τη μορφή νομοσχεδίου την προσεχή εβδομάδα.

Με βάση τον σχεδιασμό, το νυν Διεθνές θα υποβαθμιστεί σε Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Διεθνών Προγραμμάτων Σπουδών (ΠΙΔΠΣ) και θα έχει τη δυνατότητα να προσφέρει ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών με δίδακτρα, πλην των αγγλόφωνων μεταπτυχιακών που ήδη οργανώνει, ενώ τη σχετική δυνατότητα έχουν και όλα τα ΑΕΙ της χώρας.

Κατά ένα μεγάλο ποσοστό (έως και το 80%, ελέχθη) η διδασκαλία στα αγγλόφωνα προπτυχιακά θα μπορεί να παρέχεται εξ αποστάσεως, κατόπιν αιτιολογημένης απόφασης των ακαδημαϊκών αρχών του ιδρύματος.

Τα προπτυχιακά προγράμματα θα έχουν δίδακτρα για τους φοιτητές των ξένων χωρών, ωστόσο, όπως ανέφεραν στελέχη του νέου Διεθνούς, δεν θα υπάρχουν δίδακτρα για τους Ελληνες φοιτητές. Αυτό άλλωστε θα αποτελούσε ιδιωτικοποίηση των δημόσιων πανεπιστημίων. Στο πλαίσιο αυτό, το μείζον ερώτημα είναι πώς θα επιλέγονται οι Ελληνες φοιτητές των αγγλόφωνων προπτυχιακών. Εχει εξετασθεί η εισαγωγή να γίνεται μέσω του μηχανογραφικού δελτίου των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Ωστόσο, ένα σενάριο που προκρίνεται είναι οι Ελληνες να μπορούν να εισάγονται έπειτα από μία τουλάχιστον διετία από τη λήψη του απολυτηρίου τους, και με κριτήρια που θα καθορίσει η διοικούσα επιτροπή του νέου ΑΕΙ και κατόπιν η πρυτανεία του.

Την ίδια στιγμή χθες ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, κατ’ άρθρον στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το μοίρασμα του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδος στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Γεωπονικό και Θεσσαλίας, καθώς και για την απορρόφηση του ΤΕΙ Θεσσαλίας από το πανεπιστήμιο της ίδια περιφέρειας.

Στο ίδιο νομοσχέδιο συμπεριελήφθη τροπολογία, όπως είχε αποκαλύψει η «Κ» την Τετάρτη, με την οποία οι νυν πρυτάνεις μπορούν να θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα, ενώ η πρυτανική θητεία μειώνεται σε τριετής. Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί τη Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση και ψήφιση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή