«Νομικώς ενεργές οι ελληνικές διεκδικήσεις»

«Νομικώς ενεργές οι ελληνικές διεκδικήσεις»

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων έθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδεχόμενος χθες το πρωί τη Γερμανίδα καγκελάριο στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ ταυτόχρονα σημείωσε ότι η στήριξη της Αγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα τόνωσε το ηγετικό της προφίλ. Ο Προκόπης Παυλόπουλος επανέλαβε την ελληνική θέση ότι οι γερμανικές αποζημιώσεις «είναι νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες και δύναται να επιλυθούν στο αρμόδιο ευρωπαϊκό δικαστικό φόρουμ με βάση τον ευρωπαϊκό δικαιικό πολιτισμό». «Εχουμε απόλυτη ευθύνη για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών να στηρίξουμε την Ελλάδα προς όφελος των δύο κρατών», ήταν η απάντηση της κ. Μέρκελ.

Θυμίζοντας τη συνάντησή τους στη γερμανική καγκελαρία το 2016, ο κ. Παυλόπουλος μίλησε για «ειλημμένη και αμετάκλητη απόφαση της Ελλάδας να μείνει στον ισχυρό πυρήνα της Ευρωζώνης», ενώ προσέθεσε ότι έκτοτε οι Ελληνες απέδειξαν «πόσο συνειδητοποιημένοι Ευρωπαίοι είμαστε κάνοντας πολλές θυσίες ακόμα και για λάθη που δεν θα μπορούσαν να μας αποδοθούν, θυσίες σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο». Ο Πρόεδρος εξήρε τον ρόλο της κ. Μέρκελ στην ελληνική κρίση, σημειώνοντας ότι «στηρίζοντας την Ελλάδα στηρίζετε τη συνοχή της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης», ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο προσφυγικό, για το οποίο ευχαρίστησε τη Γερμανίδα καγκελάριο, γιατί, όπως είπε, «αναγνωρίσατε τη στάση των Ελλήνων και της Ελλάδας, κάτι που δεν έχουν κάνει Ευρωπαίοι εταίροι μας. Στο θέμα του προσφυγικού σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σε επίπεδο Γερμανίας επιδείξατε μεγάλο θάρρος. Εχετε πληρώσει μεγάλο πολιτικό κόστος, αλλά οι μεγάλες ηγετικές προσωπικότητες το υπομένουν αυτό».

Από την πλευρά της, η κ. Μέρκελ εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η Ελλάδα κατάφερε να ολοκληρώσει τα ευρωπαϊκά προγράμματα, «οπότε ξεκινά μια φάση για να στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις». «Συμμερίζομαι την ελληνική θέση για το θέμα των προσφύγων ότι είναι ένα θέμα που αφορά όλους μας», τόνισε, προσθέτοντας ότι «η Γερμανία είχε τονίσει ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε μόνη την Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης. Γνωρίζουμε ότι η κατάσταση στα νησιά είναι πολύ τεταμένη. Θα στηρίξουμε μια κοινή πολιτική ασύλου σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Μίλησε, τέλος, για «τις θαρραλέες προσπάθειες από πλευρά της Ελλάδας για το ζήτημα της Βόρειας Μακεδονίας και αυτό δεν είναι μόνο καλό για το μέλλον της γειτονικής χώρας αλλά και για την Ελλάδα και την Ευρώπη και αυτό προϋποθέτει μια θαρραλέα προσέγγιση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή