Το β΄ εξάμηνο ξεκινούν οι ενέργειες για πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Το β΄ εξάμηνο ξεκινούν οι ενέργειες για πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο δεύτερο εξάμηνο του 2019 θα ξεκινήσει η Εθνική Τράπεζα και πάλι τις διαδικασίες για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, καθώς έχει λάβει, έπειτα από αίτησή της, διετή παράταση από την DGComp μέχρι τα τέλη του 2020.

Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, το δεύτερο εξάμηνο η διοίκηση της τράπεζας θα απευθυνθεί σε ξένους επενδυτές και παράλληλα θα ετοιμάσει τον φάκελο για τη δημόσια εγγραφή (IPO), ενώ στις αρχές του επόμενου έτους αναμένεται να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις. Αξίζει να σημειώσουμε πως στόχος της διοίκησης είναι η διάθεση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής μέσω δημόσιας προσφοράς στο χρηματιστήριο.

Ο κ. Μυλωνάς ανέφερε πως έχουν εμφανιστεί ήδη δύο ενδιαφερόμενοι αγοραστές για τη θυγατρική της ασφαλιστική, ωστόσο οι προσφορές στην τρέχουσα μορφή τους δεν είναι ικανοποιητικές. Υπενθυμίζεται πως η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής έχει συμφωνηθεί με τις ευρωπαϊκές αρχές στο πλαίσιο του πλάνου αναδιάρθρωσης που έχει υποβάλει η Εθνική Τράπεζα στον SSM. Eχουν προηγηθεί δύο «ναυάγια» σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες πώλησης, το πρώτο αφορούσε το σχήμα Exin – Kalamos, μετά την αδυναμία εξασφάλισης των απαραίτητων κεφαλαίων για την εξαγορά, και το δεύτερο την κινεζική Gongbao, με την οποία οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν τον περασμένο Οκτώβριο.

Εκκρεμότητες για την Εθνική αποτελούν επίσης η πώληση της θυγατρικής της στα Σκόπια, για την οποία βρίσκεται ήδη σε διαβουλεύσεις με τις εποπτικές αρχές με στόχο να μην την πουλήσει με αντάλλαγμα την πώληση κάποιου άλλου περιουσιακού στοιχείου. Επίσης, εκκρεμούν οι πωλήσεις των θυγατρικών στη Ρουμανία και την Αίγυπτο, καθώς και της θυγατρικής της στην Κύπρο, για την οποία, σύμφωνα με πηγές, έχουν ήδη δρομολογηθεί οι διαδικασίες, καθώς έχει βρεθεί αγοραστής.

Σε ό,τι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, στόχος της Eθνικής Tράπεζας είναι να μειωθούν το 2020 στα 10 δισ. ευρώ, από 16 δισ. ευρώ που είναι σήμερα, με την πώληση νέων πακέτων κόκκινων δανείων, καθώς και τους πλειστηριασμούς. Η τράπεζα τρέχει ήδη την πώληση ενός πακέτου επιχειρηματικών δανείων, το Symbol, ύψους 1,6 δισ. ευρώ, ενώ σχεδιάζει την πώληση ενός πακέτου καταναλωτικών δανείων χωρίς εξασφαλίσεις ύψους 1 δισ. ευρώ, καθώς και ενός ακόμη πακέτου κόκκινων επιχειρηματικών δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τράπεζα θέλει να δώσει μεγαλύτερο βάρος στη μείωση του λειτουργικού κόστους. Ετσι, σχεδιάζει περαιτέρω μείωση του δικτύου της με το κλείσιμο τουλάχιστον 80 καταστημάτων, ενώ εξετάζει νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου προσωπικού, το οποίο θα αφορά πάνω από 1.000 εργαζομένους και θα είναι διαφορετικής δομής από τα προηγούμενα, με στόχο την κάλυψη των αναγκών υγείας των εργαζομένων για όσο χρόνο απομένει να βγουν στη σύνταξη.

Σχετικά με το θέμα του επικουρικού ταμείου (ΛΕΠΕΤΕ), η τράπεζα βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με την κυβέρνηση έχοντας προτείνει στις 16.000 συνταξιούχους 50% μείωση της επικουρικής τους σύνταξης και συζητείται η μεταβίβασή τους στο Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή