CODE 11.59 by AUDEMARS PIGUET

6' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H μάρκα που μέχρι σήμερα ήταν σχεδόν αποκλειστικά ταυτισμένη με τα μοντέλα Royal Oak κάνει την έκπληξη το 2019, παρουσιάζοντας την CODE 11.59 by Audemars Piguet, μία ολόφρεσκη, ολοκληρωμένη και από πολλές απόψεις αντισυμβατική συλλογή. Είχα το μοναδικό προνόμιο να βρίσκομαι ανάμεσα στους επιλεγμένους δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο που ταξίδεψαν στο Le Brassus και είδαν ιδίοις όμμασι τη νέα συλλογή, πολύ πριν από τα επίσημα αποκαλυπτήριά της, που γίνονται σήμερα, 12 Ιανουαρίου, στις 11:59 ώρα Ελβετίας (12:59 ώρα Ελλάδος). Όπως μας εξήγησε ο ισχυρός άνδρας της Audemars Piguet, François-Henry Bennahmias, για τη δημιουργία αυτής της συλλογής απαιτήθηκε τόλμη, ευρηματικότητα, σταθερότητα και συνεργασία. Υπήρξε τεράστια ενεργοποίηση όλων των ανθρώπων της εταιρείας, σε όλα τα πόστα, διαρκείς συζητήσεις και ζυμώσεις, ατελείωτες δοκιμές, χρειάστηκε να υπερκεραστούν δυσεπίλυτα προβλήματα και να ξεπεραστούν κανόνες που ισχύουν εδώ και αιώνες στην ωρολογοποιία, να εφαρμοστούν επαναστατικές τεχνικές και να δοθούν λύσεις χωρίς τον παραμικρό συμβιβασμό. Είναι λογικό. Όταν έχεις να ανταγωνιστείς τον ίδιο τον εαυτό σου και μία επιτυχημένη συνταγή-πραγματικό κολοσσό, όπως τα Royal Oak, επάνω στην οποία έχεις βασίσει τη φήμη σου όλα αυτά τα χρόνια, το στοίχημα είναι πολύ μεγάλο. Γιατί πρέπει να προτείνεις κάτι νέο, εξίσου αξιόλογο και συνάμα διαφορετικό, που όμως να μην ξεφεύγει από τη φιλοσοφία και να σέβεται την ιστορική κληρονομιά μίας παραδοσιακής ωρολογοποιίας, όπως η Audemars Piguet.

Έχει ενδιαφέρον το σκεπτικό πίσω από όλο αυτό το project, ξεκινώντας από το design, την κατασκευή και τους μηχανισμούς μέχρι και την επιλογή του ονόματος της συλλογής. Ας αποκωδικοποιήσουμε κατ’ αρχάς τον νέο κώδικα της Audemars Piguet ξεκινώντας ακριβώς από το τελευταίο. Το όνομα CODE 11:59.

C = Challenge

O = Own

D = Dare

E = Evolve

11:59 = Ένα λεπτό μπροστά από το παιχνίδι

Challenge: Προκαλεί τα όρια της τέχνης της ωρολογοποιίας

CODE 11.59 by AUDEMARS PIGUET-1

Επί 144 χρόνια η Audemars Piguet έχει γαλουχήσει γενιές ταλαντούχων ωρολογοποιών, οι οποίοι εργάζονται με αφοσίωση για να βελτιώνουν συνεχώς τις δεξιότητές τους, βασιζόμενοι στην παράδοση και ξεπερνώντας συνεχώς τους καθιερωμένους κανόνες της ωρολογοποιίας. Χωρίς να θεωρεί δεδομένη την τεχνογνωσία της, η Audemars Piguet θέτει συνεχώς υπό αμφισβήτηση τις πρακτικές και τα στάνταρντ παραγωγής, σε μία αέναη αναζήτηση της δεξιοτεχνίας, της αριστείας και της τεχνικής τελειότητας.

Own: Αποδέχεται και τιμά την κληρονομιά της

CODE 11.59 by AUDEMARS PIGUET-2

Η Audemars Piguet είναι η παλαιότερη εταιρεία υψηλής ωρολογοποιίας που παραμένει υπό τον έλεγχο των οικογενειών που την ίδρυσαν. Αφοσιωμένη στη διατήρηση και μεταλαμπάδευση του πάθους, της τεχνογνωσίας και του πνεύματος καινοτομίας της, η Audemars Piguet εξακολουθεί να εμποτίζει τα ρολόγια της με παραδοσιακές αξίες υψηλής καλλιτεχνίας και άριστης τεχνικής. Γνωρίζοντας τις ρίζες της η Audemars Piguet επιβεβαιώνει και το δημιουργικό της όραμα μέσα από την αναδιατύπωση καλλιτεχνικών αναζητήσεων, όπως οι υπέρυθρες φωτογραφίες του φυσικού τοπίου της Vallée de Joux, εκεί όπου ξεκίνησαν όλα το 1875.

Dare: Τολμά να μένει σταθερή στις πεποιθήσεις της

CODE 11.59 by AUDEMARS PIGUET-3

Πηγαίνοντας ενάντια στο ρεύμα της βιομηχανοποίησης το 1875, οι Jules Louis Audemars και Edward Auguste Piguet γύρισαν την πλάτη τους στη γοητεία των μαζικών αγορών και τόλμησαν να δημιουργήσουν μοναδικά πολύπλοκα ρολόγια. Από τότε η Audemars Piguet έχει χαράξει τον δικό της δρόμο. Έναν αιώνα αργότερα η ελβετική μάρκα εξακολουθούσε να δημιουργεί καινοτόμα πολύπλοκα ρολόγια. Αψηφώντας την κρίση του quartz, το 1978 παρουσίασε το λεπτότερο αυτόματο perpetual calendar στον κόσμο, ανοίγοντας τον δρόμο για την αναβίωση κλασικών μηχανικών complications.

Evolve: Συνεχώς εξελίσσεται

Επανεφευρίσκοντας διαρκώς τον εαυτό της, χωρίς να απαρνείται τις ρίζες της, η  Audemars Piguet δεν μένει ποτέ στάσιμη. Με την έλευση της ψηφιακής εποχής εξακολουθεί να βαδίζει στον δικό της δρόμο, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αιχμής για τη δημιουργία ρηξικέλευθων ρολογιών. Με πάθος, πνεύμα καινοτομίας και επιμονή, οι τεχνίτες της Audemars Piguet αναπτύσσουν συνεχώς νέες δεξιότητες και τεχνικές, εμπλουτίζοντας την τεχνογνωσία τους και εισάγοντας επαναστατικές ιδέες στον κόσμο της ωρολογοποιίας.

CODE 11.59 by AUDEMARS PIGUET-4

Ιστορικό μοντέλο του 1961 από τη συλλογή Heritage της Audemars Piguet

 

Ας εξερευνήσουμε τα βασικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα που κάνουν τη νέα συλλογή CODE 11.59 by Audemars Piguet μοναδική.

Η κάσα: Ο κύκλος, το οκτάγωνο και άλλες ιστορίες…

CODE 11.59 by AUDEMARS PIGUET-5

Η κάσα της ολοκαίνουριας συλλογής της Audemars Piguet είναι ένα ισορροπημένο αμάλγαμα τάσεων και αντιθέσεων. Η σχεδίασή της είναι τολμηρή, άμεσα αναγνωρίσιμη όσο και περίπλοκη στην υλοποίησή της, συνδυάζοντας ένα οκταγωνικό κεντρικό στέλεχος σε μία στρογγυλή κάσα. Ένα άλλωστε από τα μεγάλα ατού της Audemars Piguet είναι η μακρά ιστορία της πειραματιζόμενη με τις φόρμες και τα σχήματα. Αρκεί να ανατρέξει κανείς σε ιστορικά ρολόγια για να πεισθεί περί αυτού.

CODE 11.59 by AUDEMARS PIGUET-6

Οι «σκελετωμένοι» βραχίονες συνδέονται από την επάνω πλευρά τους σε μία υπέρλεπτη στεφάνη ενώ από την κάτω πλευρά είναι απολύτως ευθυγραμμισμένοι με την πλάτη της κάσας. Στη σχεδίαση και κατασκευή αυτής της πολύπλοκα δομημένης κάσας ενεπλάκησαν όλες οι ομάδες της Audemars Piguet, επιστρατεύοντας νέες πρακτικές, κόντρα στην νόρμα της παραδοσιακής ωρολογοποιίας, προκειμένου να συγκολλήσουν τους βραχίονες σε μία τόσο λεπτή επιφάνεια. Για το σατινέ και γυαλισμένο φινίρισμα της στεφάνης, των βραχιόνων και της κάσας απαιτήθηκαν απαιτητικές τεχνικές που συνήθως εφαρμόζονται στη διακόσμηση των μηχανισμών υψηλής ωρολογοποιίας.

Το κρύσταλλο: Άλλο επίπεδο ευκρίνειας

Η ελβετική Manufacture δημιούργησε ένα περίπλοκο κατασκευαστικά κρύσταλλο ζαφειριού με διπλή καμπύλη και αντι-αντανακλαστική επεξεργασία και με έντονα θολωτό προφίλ, το οποίο ενισχύει το σύγχρονο ύφος του ρολογιού. Η εσωτερική επιφάνεια του κρυστάλλου έχει το σχήμα θόλου, ενώ η εξωτερική του επιφάνεια είναι καμπυλωτή καθέτως, από το 12 ως το 6.

CODE 11.59 by AUDEMARS PIGUET-7

Το κρύσταλλο εκτείνεται από άκρη σ’ άκρη, σε όλη την πρόσοψη του ρολογιού, ενσωματώνοντας πλήρως την υπέρλεπτη στεφάνη! Παίζοντας με το βάθος, την προοπτική και το φως, το διπλά καμπύλο κρύσταλλο ζαφειριού προσφέρει μία μοναδική οπτική εμπειρία, μεγεθύνοντας τις αριστοτεχνικές λεπτομέρειες του καντράν.

Το πρωτοφανές λογότυπο: Ανάγλυφο, τρισδιάστατο, χειροποίητο

Η πιο καινοτόμος λεπτομέρεια επάνω στο λείο, λακαριστό καντράν είναι η ίδια η υπογραφή της Audemars Piguet, η οποία για πρώτη φορά στα χρονικά παρουσιάζεται με τέτοιο τρόπο. Το λογότυπο δημιουργείται από λεπτές στρώσεις χρυσού με τη βοήθεια μίας χημικής διεργασίας συγγενικής με την τρισδιάστατη εκτύπωση, η οποία ονομάζεται galvanic growth. Κάθε γράμμα συνδέεται με το επόμενο με τριχοειδείς συνδέσμους και τοποθετείται με το χέρι επάνω στο καντράν με μικροσκοπικές βάσεις που είναι σχεδόν αόρατες στο μάτι.

CODE 11.59 by AUDEMARS PIGUET-8

Παρά τις αρχικές αμφιβολίες για το κατά πόσο ήταν εφικτό ένα τέτοιο λογότυπο, οι άνθρωποι της Audemars Piguet έμειναν σταθεροί στην ιδέα τους, δεν έκαναν κανέναν συμβιβασμό και επιδόθηκαν σε μία εξαντλητική διαδικασία δοκιμών και πρωτοτύπων προτού καταλήξουν στην ενδεδειγμένη μέθοδο και διαστάσεις των γραμμάτων.

Οι μηχανισμοί: Έξι κινητήρες τελευταίας γενιάς

Η συλλογή CODE 11.59 by Audemars Piguet αποτελείται από έξι τύπους μοντέλων, τα οποία είναι εξοπλισμένα με manufacture μηχανισμούς υψηλών προδιαγραφών. Οι τρεις από αυτούς είναι εντελώς καινούριοι: ένας ενσωματωμένος χρονογράφος με column wheel και λειτουργία flyback, ένας αυτόματος με δευτερόλεπτα και ημερομηνία και ένας αυτόματος με ιπτάμενο tourbillon.

CODE 11.59 by AUDEMARS PIGUET-9

Εξυπακούεται ότι το φινίρισμά τους είναι αριστοτεχνικό, όπως σε όλα τα ρολόγια της Audemars Piguet, με εξαιρετικές διακοσμήσεις και τεχνικές.

Η ΣΥΛΛΟΓΗ

Με 6 βασικά μοντέλα (13 συνολικά με τις παραλλαγές τους) και εισάγοντας εξ αρχής τέσσερις μηχανικές complications (χρονογράφο flyback, tourbillon, perpetual calendar και minute repeater), το λανσάρισμα της συλλογής CODE 11.59 είναι ένα από τα σημαντικότερα και πιο ολοκληρωμένα στην ιστορία της Audemars Piguet. Για πρώτη φορά η φημισμένη Manufacture παρουσιάζει μία συλλογή που έχει συνειδητά σχεδιαστεί για άνδρες και γυναίκες, με μία καμπυλωτή, εργονομική κάσα που εφαρμόζει άψογα σε κάθε καρπό. Τα νέα Code 11.59 απευθύνονται σε ανθρώπους που τα θέλουν όλα και εκτιμούν τη λεπτομέρεια. Όλα τα μοντέλα έχουν διάμετρο κάσας στα 41 mm και κυκλοφορούν σε εκδόσεις από λευκό ή ροζ χρυσό 18Κ. Ας πάρουμε μία πρώτη συνολική γεύση των ρολογιών και στο μέλλον θα επανέλθουμε με περισσότερες λεπτομέρειες για το καθένα ξεχωριστά. 

Code 11.59 by Audemars Piguet – Selfwinding

CODE 11.59 by AUDEMARS PIGUET-10

 

Code 11.59 by Audemars Piguet – Selfwinding Chronograph

CODE 11.59 by AUDEMARS PIGUET-11

 

Code 11.59 by Audemars Piguet – Perpetual Calendar

CODE 11.59 by AUDEMARS PIGUET-12

 

Code 11.59 by Audemars Piguet – Selfwinding Flying Tourbillon

CODE 11.59 by AUDEMARS PIGUET-13

 

Code 11.59 by Audemars Piguet – Tourbillon Openworked

CODE 11.59 by AUDEMARS PIGUET-14
CODE 11.59 by AUDEMARS PIGUET-15

 

Code 11.59 by Audemars Piguet – Minute Repeater Supersonnerie

CODE 11.59 by AUDEMARS PIGUET-16

 

Περισσότερες πληροφορίες για την Audemars Piguet εδώ.

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος: Athina Prestige (τηλ.: 210-3629251)

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή