Ο ΔΗΚΤΗΣ (12/01/19)

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εκκρεμότητα των Σκοπίων με τα ΕΛΠΕ

Μπορεί το ενδιαφέρον όλων για τα Σκόπια να επικεντρώνεται στο θέμα του ονόματος και στις πολιτικές εξελίξεις που ενδεχομένως πυροδοτήσει και στην Ελλάδα, ωστόσο για τα ΕΛΠΕ υπάρχει και ένα άλλο ανοικτό θέμα. Η ελληνική εταιρεία προσέφυγε εκ νέου στο Διαιτητικό Δικαστήριο του Παρισιού διεκδικώντας αποζημίωση 32 εκατ. δολ. επειδή τα Σκόπια δεν τήρησαν τους όρους μιας 20ετούς σύμβασης αγοράς πετρελαίου θέρμανσης. Το Διαιτητικό Δικαστήριο έχει δικαιώσει ήδη μία φορά τα ΕΛΠΕ, το 2007, επιδικάζοντας αποζημίωση 52 εκατ. Τώρα η ελληνική εταιρεία προσφεύγει για συνέχιση παραβίασης της σύμβασης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος των Σκοπίων είπε πως η κυβέρνηση θα επιδιώξει εξωδικαστικό συμβιβασμό με τα ΕΛΠΕ προκειμένου να μειώσει την αποζημίωση που θα καταβάλει.

Η αλλαγή μετόχου στη Sunlight

Καθαρά οργανωτικές επιδιώξεις του ομίλου Olympia εξυπηρετεί η αλλαγή μετόχου στην εταιρεία Συστήματα Sunlight ABEE. H μοναδική μέτοχός της, Οlympia Group A.E., διέθεσε το 100% των μετοχών, μαζί με το δικαίωμα ψήφου αυτών, στην κυπριακή εταιρεία Olympia Group Ltd. Στελέχη του ομίλου σημείωναν ότι η αλλαγή αυτή εξυπηρετεί καθαρά οργανωτικές επιδιώξεις του ομίλου Olympia και ότι ο μετοχικός έλεγχος παραμένει ως είχε πριν από τη μεταβίβαση. Αυτό σημαίνει πως η εταιρεία ελέγχεται κατά 79% από τον επιχειρηματία Πάνο Γερμανό, ενώ το υπόλοιπο 21% από στελέχη της επιχείρησης.

Πούλησε ένα ακόμα πακέτο της «Ελλάκτωρ»

Αλλο ένα «πακέτο» μετοχών της «Ελλάκτωρ» και συγκεκριμένα το 1,15% πούλησε χθες ο τέως αντιπρόεδρος του ομίλου, Δημήτρης Κούτρας, ο οποίος τελεί πλέον πρόεδρος της Intrakat, έχοντας συμφωνήσει να αποκτήσει το 20% της εισηγμένης αντί 8 εκατ. Στη χθεσινή συνεδρίαση, ο κ. Κούτρας πούλησε 2,05 εκατ. μετοχές, αντί 1,3 ευρώ ανά μετοχή, με το συνολικό ύψος της συναλλαγής να ανέρχεται σε 2,66 εκατ. Αγοραστής ήταν εκ νέου η Ambrosia Capital, η οποία λειτουργεί ως ενδιάμεσος για τον πραγματικό αγοραστή, το όνομα του οποίου δεν έχει γίνει γνωστό.

Παραποιούν τα στοιχεία για το ΕΣΠΑ

Για εσκεμμένη παραπληροφόρηση κάνει λόγο ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας Χρίστος Δήμας (φωτ.), με αφορμή την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα παραμένει στις κορυφαίες θέσεις της Ευρώπης στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ. «Η Ελλάδα με μόλις 20% είναι 21η ανάμεσα στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε δαπάνες ΕΣΠΑ 2014-2020, δηλαδή σε χρήματα που έχουν πραγματικά φθάσει στους δικαιούχους. Αποδεικνύεται τελικά πως ούτε η οικονομία, αλλά ούτε και η αλήθεια είναι ατού αυτής της κυβέρνησης», τονίζει ο κ. Δήμας.

«Καμπανάκι» από ΣΒΒΕ για την Hellenic Steel

Κεφάλαια άνω των 100 εκατ. ευρώ και 300 θέσεις εργασίας κινδυνεύουν να χαθούν εάν δεν υπάρξει θετική δικαστική κατάληξη για την Hellenic Steel, υποστηρίζει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, αναφερόμενος στη γραφειοκρατική εμπλοκή που προέκυψε στην εξαγορά της βιομηχανίας. Ο ΕΦΚΑ εμφανίστηκε στο δικαστήριο που θα ενέκρινε τη μεταβίβαση της εταιρείας σε επενδυτή, ζητώντας αναβολή προκειμένου να ολοκληρωθεί ο έλεγχος για ενδεχόμενες οφειλές της Hellenic Steel.

«Σε μια κρίσιμη περίοδο για την ανάπτυξη της χώρας, o ΣΒΒΕ ζητεί από την ελληνική Δικαιοσύνη να κατανοήσει ότι οι αιτιάσεις του ΕΦΚΑ είναι ανύπαρκτες και καθυστερούν αναίτια την υλοποίηση μιας σημαντικής παραγωγικής επένδυσης στη χώρα. Επειδή ακριβώς δεν υφίστανται εκκρεμείς οφειλές της εταιρείας, και άρα η διαδικασία ιδιωτικοποίησης μπορεί να προχωρήσει κανονικά, θεωρούμε ότι στις 28 Ιανουαρίου 2019 η απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης θα ξεκαθαρίσει την κατάσταση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή