«Επειγόντως σταθερότητα», το μήνυμα Μητσοτάκη

«Επειγόντως σταθερότητα», το μήνυμα Μητσοτάκη

3' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αβεβαιότητα διώχνει τους επενδυτές και καθιστά επιφυλακτικές τις διεθνείς αγορές. Προφανώς, κανένας δεν πιστεύει ότι η πολιτική σταθερότητα εξυπηρετείται με δύο κυβερνητικούς εταίρους που ανταλλάσσουν μηνύματα μέσω τηλεοπτικών συνεντεύξεων και αντιλαμβάνονται τη διακυβέρνηση ως «πολιτικό Survivor», σύμφωνα με τη χαρακτηριστική αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ. την περασμένη Τετάρτη, όταν προειδοποίησε ότι μια χώρα με ανοικτά εθνικά μέτωπα και εκτός αγορών δεν αντέχει άλλο να κυβερνάται από μια «κυβέρνηση κουρελού».

Την ανάγκη η Ελλάδα να ανακτήσει την αξιοπιστία της, όπως επεσήμανε, θα επιτευχθεί μόνο με πολιτική σταθερότητα μέσω μιας νέας ισχυρής κυβέρνησης, κάτι που υπογράμμισε και στη συνάντησή του με την Αγκελα Μέρκελ.

Η επισήμανση δεν ήταν τυχαία. Αμφότερες οι πλευρές προσήλθαν στη συνάντηση γνωρίζοντας τη βασική τους διαφωνία. Και επέλεξαν να εστιάσουν εκεί όπου συμφωνούν: στην οικονομία. Στόχος από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη ήταν να αλλάξει το αφήγημα και να επικεντρώσει στα δικά του δυνατά σημεία, αυτά που αφορούν το σχέδιό του για την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Το ότι οι κ.κ. Μητσοτάκης και Μέρκελ διαπίστωσαν πολλές συγκλίσεις στην οικονομία, παρότι διαφωνούν στο Σκοπιανό, παραδέχθηκε και η καγκελάριος μιλώντας σε Γερμανούς δημοσιογράφους λίγο πριν αναχωρήσει από την Αθήνα.

Είχε προηγηθεί αναλυτική παρουσίαση από τον πρόεδρο της Ν.Δ. των πεδίων της ελληνικής οικονομίας που μπορούν να αναπτυχθούν, μεταξύ των οποίων και αυτών που γνωρίζει ότι αποτελούν πεδίο γερμανικού ενδιαφέροντος. Δεν είναι τυχαίο που ο ίδιος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στον τουρισμό, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και στην ψηφιακή ατζέντα. Το μήνυμα, μέσω παραδειγμάτων, ήταν ότι μια νέα κυβέρνηση μπορεί να διαμορφώσει ένα ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον που θα ανεβάσει την Ελλάδα σε άλλη κατηγορία.

Οπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με την Πειραιώς, αυτό που χρειάζεται επειγόντως η Ελλάδα είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης από τους επενδυτές και τις διεθνείς αγορές, κάτι που θα επιτευχθεί με την πολιτική σταθερότητα που θα επιφέρει μια νέα ισχυρή κυβέρνηση η οποία θα δώσει τέλος στη σημερινή αβεβαιότητα. Ο ίδιος, εξάλλου, το επαναλαμβάνει σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις του, ότι χωρίς πολιτική αλλαγή και νέα κυβέρνηση, που θα δώσει φιλομεταρρυθμιστικό και φιλοεπενδυτικό σήμα, η Ελλάδα δεν θα ανακάμψει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μήνυμα ότι όλα έχουν «παγώσει» στην Ελλάδα, ενόψει εκλογών, φέρεται να μετέφεραν στην κ. Μέρκελ και στο επιτελείο της οι οικονομικοί παράγοντες που συνάντησε την Παρασκευή. Στο τετ α τετ, πάντως, με τον κ. Μητσοτάκη έγινε συζήτηση και για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Εν αναμονή ανακοινώσεων

«Παγωμένες» είναι μέχρι νεωτέρας –εν αναμονή των εξελίξεων στο μέτωπο της συγκυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου, που θα κρίνουν το μέλλον της κυβερνητικής πλειοψηφίας και την ημερομηνία των εκλογών– και οι ανακοινώσεις που αναμένονταν από την Πειραιώς και αφορούσαν τα νέα πρόσωπα που θα ενταχθούν στις λίστες της Ν.Δ. και κατέρχονται πρώτη φορά υποψήφια σε εθνικές εκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, η σχετική επεξεργασία είχε ολοκληρωθεί ήδη από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας από την Πειραιώς (είχε προγραμματιστεί να ανακοινωθούν στις 10 Ιανουαρίου) και αφορά περί τα 100 πρόσωπα. Ενδεχόμενες, νέες εξελίξεις μπορεί να καθυστερήσουν και άλλο τις ανακοινώσεις.

Αλλαγές αναμένονται και στο επικοινωνιακό επιτελείο, καθώς μεταξύ αυτών που θα αποχωρήσουν από την κομματική θέση για να «τρέξουν» την προεκλογική τους εκστρατεία είναι και δύο εκ των αναπληρωτών εκπροσώπων Τύπου της Ν.Δ.: ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης που θα κατέλθει στον νότιο τομέα της Β΄ Αθηνών και ο Νίκος Ρωμανός στον βόρειο τομέα.

Η διαφωνία για τις Πρέσπες

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών, οι πληροφορίες επιμένουν ότι η Γερμανίδα καγκελάριος δεν προσπάθησε να πείσει τον κ. Μητσοτάκη να αλλάξει θέση, παρότι επανέλαβε την άποψή της για τα θετικά της επίλυσης του ονοματολογικού. Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει διαμηνύσει ήδη από πέρυσι, μέσω πολλαπλών διαύλων στο Βερολίνο, ότι δεν προτίθεται να παίξει τον ρόλο του «χρήσιμου ηλίθιου» στον κυβερνητικό συνασπισμό, πολλώ δε μάλλον εφόσον ο Πάνος Καμμένος επιδιώκει να παίξει τον ρόλο του «μακεδονομάχου».

Γνωρίζει ότι είναι μια θέση που δεν αρέσει στο Βερολίνο, όπως και σε αρκετούς στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αλλά εμμένει σε αυτήν και την έχει καταστήσει σαφή σε όλους τους συνομιλητές του. Αυτός είναι ο λόγος που συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. όχι μόνο δεν εξεπλάγησαν το βράδυ της Πέμπτης από τις σχετικές δηλώσεις της κ. Μέρκελ, αλλά δήλωναν ικανοποίηση για την παραδοχή της ότι δεν μπορεί να επηρεάσει τη θέση του προέδρου της Ν.Δ.

Στη συνάντηση της Παρασκευής, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη διαφωνία του για τη συμφωνία των Πρεσπών. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, επέμεινε στο ζήτημα της γλώσσας και της εθνικότητας με λεπτομέρειες, που είχαν στόχο να αναδείξουν τη σοβαρότητα της συγκεκριμένης διάστασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή