Το Κονκλάβιο (13/01/19)

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα…

Λιτή και απέριττη, όπως συνηθίζει, η Αγκελα Μέρκελ και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις της στην Αθήνα εμφανίστηκε χέρι χέρι με τη φήμη που τη συνοδεύει, αλλά και με τις επίσημες δηλώσεις της που υπονοούσαν κάτι του τύπου «ποια είμ’ εγώ που θα σας πω τι να κάνετε..». Η Μέρκελ υπονοεί ότι είναι μια απλή γυναίκα από την άλλοτε Ανατολική Γερμανία, κάτι που δεν διστάζει να δείχνει στους συνομιλητές της με όλους τους τρόπους. Εξ ου και η επιμονή της το δείπνο προς τιμήν της να γίνει σε ταβέρνα και όχι σε γκουρμέ εστιατόριο. Στην Καστέλλα, λοιπόν, απόλαυσε σούπα, συναγρίδα, καλαμαράκια και φρέσκο ψωμί, συνοδεία λευκού κρασιού. Και, όπως συμβαίνει στις παρέες, σχολίασε τους πάντες και τα πάντα…

Απελευθέρωσις…

Με απλά λόγια, υπήρχε η αίσθηση στους παρισταμένους –ο Αλ. Τσίπρας συνοδευόταν από τους Δημήτρη Τζανακόπουλο, Τάκη Παυλόπουλο, Βαγγέλη Καλπαδάκη και τον Ελληνα πρέσβη στο Βερολίνο Θοδωρή Δασκαρόλη, ενώ η Μέρκελ από τον Στέφεν Ζάιμπερτ, τον «σέρπα» της για τα ευρωπαϊκά Ούβε Κορσέπιους και τον σύμβουλό της για την εξωτερική πολιτική Γιαν Χέκερ – ότι η Μέρκελ, εκτός από απλή, είναι και πλήρως απελευθερωμένη, καθώς διανύει την τελευταία θητεία της.

Ελληνικός σκέτος

Φυσικά, δεν θα μπορούσε να μην επιβεβαιωθεί ο νόμος του Μέρφι κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα. Oταν δηλαδή τα πράγματα στραβώνουν την πιο ακατάλληλη ώρα. Αναφέρομαι στη συσκευή της αυτόματης μετάφρασης που χάλασε ενώ η καγκελάριος βρισκόταν στο Προεδρικό Μέγαρο, με αποτέλεσμα για κάποια λεπτά να διακοπεί η ροή της συζήτησης. Δεν ίδρωσε βέβαια το αυτί της. Αναμενόμενο. Εντύπωση προκάλεσε, πάντως, στους παρισταμένους και στη συνάντηση το γεγονός ότι η καγκελάριος γνώριζε όλα τα θέματα σε βάθος και δεν είχε μπροστά της ούτε ένα «σκονάκι». Αυτό που μάλλον δεν περίμεναν οι άνθρωποι της Προεδρίας είναι ότι ο Μέρκελ ζήτησε να πιει έναν ελληνικό καφέ. Σκέτο φυσικά. Δεν περίμενα τίποτα πιο εξεζητημένο από μια Ανατολικογερμανίδα.

Το Μαντείο της Μέρκελ

Οτι η Γερμανίδα καγκελάριος έχει εκτιμήσει ιδιαιτέρως τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο προσφυγικό δεν αποτελεί μυστικό. Το δήλωσε, εξάλλου, και δημοσίως. Πληροφορούμαι μάλιστα ότι το είπε και κατ’ ιδίαν στις διευρυμένες συνομιλίες που είχε το βράδυ της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου. Μου λένε μάλιστα ότι εξέφρασε τον προβληματισμό της για το τι μέλλει γενέσθαι με το ζήτημα, τώρα που ανεβαίνουν οι λαϊκιστικές και ακροδεξιές φωνές στην Ευρώπη (λέγε με Σαλβίνι). Ουδείς γνωρίζει πού θα πάει η κατάσταση. Οπως το έθεσε η κυρία, «θα πρέπει να ρωτήσουμε το Μαντείο των Δελφών».

Υπό σύγχυση…

Κοσμοσυρροή νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο γραφείο του Κυρ. Μητσοτάκη στη Βουλή, όπου κατάσκοπός μου συνέλαβε τους Κ. Τασούλα, Γ. Κουμουτσάκο, Βασ. Κικίλια, Αν. Δημοσχάκη, Θαν. Δαβάκη και Ν. Παναγιωτόπουλο. Δεν θεωρώ τυχαίο ότι όλοι είναι μέλη της Επιτροπής Εξοπλιστικών της Βουλής. Ούτε το γεγονός ότι ενημέρωσαν τον Π. Καμμένο στη συνεδρίαση που ακολούθησε ότι η Ν.Δ. θα αποχωρούσε και δεν θα ψήφιζε τα αντισταθμιστικά, αναμένοντας τον επόμενο υπουργό Αμυνας, εφόσον ο σημερινός είναι υπό προθεσμία. Τότε ήταν που ο ΥΠΕΘΑ ψέλλισε ότι δεν τελεί υπό παραίτηση…

Φάκελοι με στοιχεία

Σας έχω επανειλημμένως αναφέρει το «κόλλημα» του Κυρ. Μητσοτάκη με την τεκμηρίωση, ειδικά στα ζητήματα της οικονομίας, καθώς συνηθίζει να δείχνει στους συνομιλητές του διαγράμματα και πίνακες με στοιχεία για να ενισχύσει την άποψή του. Διαγράμματα δεν έδειξε στη Γερμανίδα καγκελάριο στη συνάντηση της Παρασκευής. Πληροφορούμαι, ωστόσο, ότι οι νεοδημοκράτες φεύγοντας από τη συνάντηση άφησαν στους συνεργάτες της Μέρκελ φακέλους για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας σε μια σειρά από τομείς που αφορούν κυρίως τις επενδύσεις. Σε αυτούς περιγράφεται και τι πρέπει να γίνει για να μη μένουμε μετεξεταστέοι.

Σκέτη ποίηση

Στοιχήματα έπεφταν το μεσημέρι της Παρασκευής μεταξύ συνεργατών του Κυρ. Μητσοτάκη, την ώρα που η πομπή όδευε στην οικία του Γερμανού πρέσβη στην Αθήνα. Αυτά συνδέονταν με το δώρο που επέλεξε να χαρίσει στη Γερμανίδα καγκελάριο ο πρόεδρος της Ν.Δ. Πρόκειται για γερμανική μετάφραση ποιημάτων του Κ.Π. Καβάφη και του Γ. Σεφέρη, έκδοση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων. Αναρωτιούνταν, λοιπόν, ποιο θα της αφιέρωνε ο Μητσοτάκης. Οπως προανέφερα, πάντως, η Μέρκελ δεν είναι και πολύ λυρικός τύπος. Σημειώνω ότι τον Κυριάκο συνόδευαν οι Γ. Κουμουτσάκος, Χρ. Σταϊκούρας και Μαρία Σπυράκη. Κουμουτσάκος και Σταϊκούρας αντάλλαξαν κάρτες με τους Γερμανούς ομολόγους τους Γιαν Χέκερ και Ούβε Κορσέπιους, τους οποίους δεν αποκλείω να συναντήσουν σύντομα στο Βερολίνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή