Έφτασε ασφαλής στον Καναδά η 18χρονη από τη Σαουδική Αραβία (βίντεο)

Έφτασε ασφαλής στον Καναδά η 18χρονη από τη Σαουδική Αραβία (βίντεο)

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η περιπέτεια της  18χρονης Ραχάφ Αλ Κουνάν από τη Σαουδική Αραβία έλαβε τέλος. Η κοπέλα – μετά από μία εβδομάδα αγώνα για να μην απελαθεί στη χώρα της όπου κινδύνευε από την οικογένεια της, που απειλούσε να τη σκοτώσει – έφτασε με ασφάλεια στον Καναδά, ο οποίος της χορήγησε άσυλο.

Η Ραχάφ – η οποία είχε τεθεί αμέσως υπό την προστασία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες – προσγειώθηκε σήμερα στο αεροδρόμιο του Τορόντο και η ίδια ανέβασε στα social media βίντεο από την στιγμή της προσγείωσης του αεροσκάφους στο οποίο επέβαινε. 

 

Η νεαρή κοπέλα έφτασε χαμογελαστή στο αεροδρόμιο, συνοδευόμενη από την υπουργό Εξωτερικών του Καναδά, Κρίστια Φρίλαντ. «Αυτή είναι η αληθινή ηρωίδα που εμπόδισε την επαναπροώθησή της από την Ταϊλάνδη στο Κουβέιτ», τόνισε μέσω Twitter η Ενσάφ Χαϊντάρ, η σύζυγος του  φυλακισμένου μπλόγκερ και ακτιβιστή, Ράιφ Μπαντάουι. 

Η 18χρονη Ράχαφ συνελήφθη στο διεθνές αεροδρόμιο Σουβαρναπούμ της Μπανγκόκ αργά το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, καθώς ταξίδευε με πτήση τράνζιτ από το Κουβέιτ με τελικό προορισμό την Αυστραλία, για την οποία είχε ήδη λάβει βίζα και εκεί σχεδίαζε να ζητήσει άσυλο.

 Η Ταϊλάνδη αρχικά ετοιμαζόταν να επαναπροωθήσει την Κούνουν στη χώρα της, ικανοποιώντας σχετικό αίτημα των σαουδαραβικών αρχών. Όμως η νεαρή κλείστηκε σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στο αεροδρόμιο της Μπανγκόκ κι άρχισε να αναρτά μια ομοβροντία απελπισμένων μηνυμάτων και βίντεο που γνώρισαν αστραπιαία, παγκόσμια διάδοση.

Μετά την κινητοποίηση υπέρ της νεαρής στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, οι αρχές της Ταϊλάνδης, οι οποίες προχωρούν συχνά σε επαναπροωθήσεις, αποφάσισαν να μην την απελάσουν παρά τη θέλησή της και της επέτρεψαν να φύγει τη Δευτέρα από το αεροδρόμιο, συνοδευόμενη από στελέχη της Ύπατης Αρμοστείας.

Με πληροφορίες από REUTERS, ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή