Καταρρέει το τουρκικό μοντέλο

Καταρρέει το τουρκικό μοντέλο

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύσκολες ημέρες διέρχεται το ποδόσφαιρο στη γειτονική Τουρκία από πολλές απόψεις, όπως το ποιοτικό σκέλος εντός γηπέδου, το κοινωνικό-εθνοτικό, το πολιτικό και κυρίως το οικονομικό. Υφίσταται δηλαδή την άμεση επιρροή της γενικότερης κρίσης που επικρατεί στη χώρα.

Ιδιαιτέρως, όμως, η παρακμή που ακολούθησε το μέγα σκάνδαλο χειραγώγησης αγώνων του 2011, με κύριες υπεύθυνες τη Φενέρμπαχτσε, την Μπεσίκτας και την Τράμπζονσπορ, κατέστησε το τουρκικό ποδόσφαιρο έρμαιο εκμετάλλευσης από πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες, αφήνοντάς το πολύ μακριά από πρότερες εποχές ευμάρειας και επιτυχιών και σε διεθνές επίπεδο, τόσο για τους συλλόγους όσο και για την εθνική ομάδα της γείτονος.

Ετσι, οι σύλλογοι της α΄ κατηγορίας της Τουρκίας έχουν συσσωρεύσει τεράστια χρέη, καθώς συνεχίζουν να ξοδεύουν αλόγιστα χωρίς να έχουν τις ανάλογες επιτυχίες ή τα προσδοκώμενα έσοδα. Γι’ αυτό η ένωση τουρκικών τραπεζών ανακοίνωσε σχέδιο αναπροσαρμογής των χρεών των συλλόγων, ύψους 2 δισ. δολαρίων, κατόπιν συνεργασίας με την ποδοσφαιρική ομοσπονδία και τους επιτελείς των συλλόγων.

Βάσει του σχεδίου οι τράπεζες θα προσφέρουν ξεχωριστούς, δεκαετείς διακανονισμούς σε κάθε σύλλογο, αλλά την οικονομική εξυγίανση θα την ελέγχει η ομοσπονδία και όχι οι τράπεζες.

Ολοι οι μεγάλοι σύλλογοι έχουν υψηλά χρέη και συνεχίζουν να παράγουν ζημίες κάθε χρόνο. Παραμένει δε άγνωστο κατά πόσον θα είναι εφικτή μια απότομη αλλαγή οικονομικής πορείας που να καθιστά βιώσιμα τα σχέδια αναδιάρθρωσης των χρεών των συλλόγων, σε περίοδο οικονομικής πίεσης για όλους στην Τουρκία, από την κυβέρνηση και τους επιχειρηματίες έως τον τελευταίο πολίτη.

Υποχρεωμένοι να καλύψουν υπέρογκα συμβόλαια ποδοσφαιριστών και προπονητών από το εξωτερικό, παλιών και σημερινών, οι τουρκικοί σύλλογοι παρακολούθησαν με τρόμο την κατρακύλα του τουρκικού νομίσματος μέσα στο 2018 όταν η λίρα απώλεσε το 30% της αξίας της. Ηταν έτσι αναμενόμενη η κυβερνητική παρέμβαση, μέσω των κρατικών τραπεζών ώστε να διευθετηθούν μαζί η αλόγιστη σπατάλη και τα τεράστια χρέη προς τους πιστωτές.

Τα προβλήματα, ωστόσο, δεν είναι μόνο οικονομικά. Η ευρεία αντιπαράθεση οπαδών των τριών μεγάλων ομάδων της Κωνσταντινούπολης (Γκαλατάσαραϊ, Φενέρμπαχτσε και Μπεσίκτας) στο καθεστώς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προξενήσει δυσαρέσκεια στο κυβερνών κόμμα ΑΚΡ. Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης σχολιάζουν με ανησυχία την απροσδόκητη πρόοδο που σημειώνει ξαφνικά ένας μάλλον άγνωστος μέχρι πρότινος σύλλογος της Κωνσταντινούπολης, η Μπασάκσεχιρ, που κάνει πανάκριβες μεταγραφές όπως αυτές των Ρομπίνιο, Αρντά Τουράν, Γκαέλ Κλισί και Εμανουέλ Αντεμπαγιόρ, και βρίσκεται στην κορυφή του πρωταθλήματος με διαφορά έξι βαθμών από τους διώκτες της.

Ιδιοκτήτης του συλλόγου είναι το τουρκικό υπουργείο Νεότητας και Αθλητισμού, ο δε πρόεδρος έχει νυμφευθεί μια ανιψιά της συζύγου του κ. Ερντογάν, και όταν ο Τούρκος ηγέτης παρακολούθησε ματς της ομάδας η Μπασάκσεχιρ απέσυρε τη φανέλα με τον αριθμό 12 προς τιμήν του!

Κι αν η Μπασάκσεχιρ φέρεται να έχει την εύνοια του τουρκικού καθεστώτος, το αντίθετο συμβαίνει με την Αμεντσπόρ του Ντιγιάρμπακιρ. Η ομάδα της β΄ κατηγορίας της Τουρκίας, που από το 2015 φέρει την κουρδική ονομασία της κυριότερης πόλης της νοτιοανατολικής Τουρκίας (Αμέντ), έχει υποστεί 63 φορές τιμωρία από την ομοσπονδία, οι οπαδοί της έχουν απαγόρευση εισόδου σε όλα τα άλλα γήπεδα της κατηγορίας και η ομάδα έχει δεχθεί αλλεπάλληλες εθνικιστικές επιθέσεις από αντιπάλους.

Η εμπλοκή της πολιτικής στο ποδόσφαιρο οδήγησε σε προσπάθεια απομόνωσης της Αμεντσπόρ, αλλά χωρίς επιτυχία, ενώ ένας από τους πιο γνωστούς της ποδοσφαιριστές, ο γεννημένος στη Γερμανία, Ντενίζ Νάκι έχει υποστεί ποινές αποκλεισμού 12, 4 και 6 αγωνιστικών διότι εξέφρασε δημοσίως την αντίθεσή του στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Είναι δε τέτοια η σχέση αθλητισμού και πολιτικής ώστε ο διάσημος Τούρκος μπασκετμπολίστας των Νιου Γιορκ Νικς, Ενες Κάντερ, δήλωσε ότι φοβάται τυχόν… μοιραίες συναντήσεις με «απεσταλμένους» της τουρκικής ηγεσίας στο Λονδίνο και γι’ αυτό δεν θα ακολουθήσει τους Νικς στη Βρετανία για το επίσημο ματς με τους Ουάσιγκτον Γουίζαρντς για το ΝΒΑ στις 17 Ιανουαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή