Ο ΔΗΚΤΗΣ (13/01/19)

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι έμπειροι βλέπουν οιωνούς εξόδου στις αγορές

Οι έμπειροι της αγοράς ομολόγων βλέπουν εδώ και λίγες ημέρες τα σημάδια και καταλαβαίνουν πως επίκειται η πρώτη μεταμνημονιακή έξοδος στις αγορές. Βλέπουν, για παράδειγμα, ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν παρακολουθούν στενά τις διακυμάνσεις των ιταλικών, όπως συνέβαινε το προηγούμενο διάστημα. Οι τιμές των ελληνικών «τσιμπάνε», ακόμη κι όταν των ιταλικών υποχωρούν. Βλέπουν επίσης ότι την εβδομάδα που πέρασε ξένοι αγόρασαν το 80% της έκδοσης τρίμηνου εντόκου, ρίχνοντας την απόδοση σημαντικά, ενώ μία εβδομάδα νωρίτερα, στην έκδοση εξάμηνου εντόκου ήταν περίπου άφαντοι. Αλλαξε κάτι προς το καλύτερο τις τελευταίες ημέρες, που θα μπορούσε να βελτιώσει το κλίμα στις αγορές; Το αντίθετο, εντάθηκε η πολιτική αβεβαιότητα. Τόσο σίγουροι είναι, μάλιστα, οι έμπειροι που άρχισαν να βάζουν στοιχήματα για τους αναδόχους της έκδοσης. Με βάση τα στοιχήματα, ως φαβορί προβάλλουν η JP Morgan, η BNP Paribas και η Nomura, ενώ στα αουτσάιντερ είναι η Barclay’s και η HSBC. Και προφανώς, τα στοιχήματα δεν παίζονται τυχαία. Πάλι τα σημάδια βλέπουν. Ολοι αυτοί δείχνουν κάποια κινητικότητα, οι τιμές ανεβαίνουν και βελτιώνεται το κλίμα. Ολα αυτά βεβαίως καλά είναι, δεδομένου ότι η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευθεί τη συγκυρία. Η εποχή των χαμηλών επιτοκίων τελειώνει και η χώρα την έχασε, με ευθύνη αυτών που θα πανηγυρίζουν σε λίγες ημέρες για την έξοδο και το… χαμηλό κόστος δανεισμού.

Κατά περίπου 200 τ.μ. επεκτείνονται τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ). Η απόφαση δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, καθώς η λειτουργία των συγκεκριμένων καταστημάτων υπόκειται στον έλεγχο του ΥΠΟΙΚ και συγκεκριμένα στη Γενική Διεύθυνση Τελωνείων. Η επέκταση γίνεται στην περιοχή των αναχωρήσεων Extra Schengen του ΔAA και καταδεικνύει άλλη μία φορά την αυξημένη κίνηση στο αεροδρόμιο. Σημειώνεται ότι πέρυσι ο ΔΑΑ πέτυχε ιστορικό ρεκόρ διακίνησης επιβατών, που ξεπέρασε τα 24 εκατ. Με άλλα λόγια, από τις αίθουσές του πέρασε δύο φορές ο πληθυσμός της χώρας ή περίπου 65.000 επιβάτες ημερησίως.

Μαζί όμως με τη διοίκηση του ΔΑΑ, φαίνεται να πάνε καλά και οι δουλειές της ελβετικής Dufry, που μάλλον απέκτησε τα ΚΑΕ την καλύτερη χρονική στιγμή, το 2013. Τη στιγμή, δηλαδή, που η κίνηση στο ΔΑΑ ξεκίνησε την ανοδική της πορεία.

Ξεκινούν αύριο οι χειμερινές εκπτώσεις

Πρεμιέρα κάνουν αύριο οι τακτικές χειμερινές εκπτώσεις, οι οποίες θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, αυτό που έχει ίσως μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι εάν λειτουργήσουν την επόμενη Κυριακή, 20 Ιανουαρίου, οπότε τα εμπορικά καταστήματα επιτρέπεται να είναι ανοιχτά. Κι αυτό, διότι μένει να δούμε ποια θα είναι η αντίδραση των εμποροϋπαλλήλων, μετά την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίθηκε συνταγματική η κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων. Παραδοσιακά, τις Κυριακές που είναι ανοιχτά τα καταστήματα προκηρύσσεται 24ωρη πανελλαδική απεργία στο λιανεμπόριο, αλλά τώρα δεν αποκλείεται πιο δυναμική κινητοποίηση.

Συνάντηση Ενρια με διοικήσεις τραπεζών

Την πρώτη γνωριμία με τον νέο επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Αντρέα Ενρια θα έχουν στις 27 Ιανουαρίου οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών. Η συνάντηση θα γίνει στη Φρανκφούρτη, όπου την ίδια ημέρα διοργανώνεται ένα συνέδριο με συμμετοχή επενδυτών. Η πρωτοβουλία για τη συνάντηση ανήκει στον πρόεδρο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Νίκο Καραμούζη και θα είναι μια ευκαιρία να αποκτήσουν οι Ελληνες τραπεζίτες μια πρώτη εικόνα για τις προθέσεις του νέου ισχυρού άνδρα του τραπεζικού συστήματος της Ευρωζώνης. Τo timing εξάλλου είναι ιδανικό, καθώς οι τράπεζες περιμένουν την έγκριση από τον SSM των σχεδίων με τους στόχους για τη μείωση των κόκκινων δανείων την τριετία 2019-2021. Ο κ. Ενρια έχει τη φήμη του σκληρού, αλλά οι Ελληνες τραπεζίτες δεν περιμένουν χάρες. Αυτό που προσδοκούν είναι ότι πλέον η συνεννόηση με τον SSM θα είναι πιο εύκολη σε σχέση με την εποχή που ήταν επικεφαλής του Μηχανισμού η κ. Ντανιέλ Νουί.

Ανησυχία Τιτάν για την αναστολή λειτουργίας της κυβέρνησης ΗΠΑ

Ζήτημα για τον όμιλο «Τιτάν» ενδέχεται να δημιουργήσει η αναστολή λειτουργίας της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία οδεύει προς την τέταρτη συναπτή εβδομάδα. Οπως τονίζουν αρμόδιες πηγές, ήδη εκφράζονται ανησυχίες για την τύχη σειράς έργων υποδομής, που βρίσκονταν στο στάδιο της υλοποίησης και πλέον οδεύουν προς «πάγωμα». Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, είναι προφανές ότι θα επηρεαστεί αρνητικά και η ζήτηση δομικών υλικών και τσιμέντου, κάτι που θα επηρεάσει και τον «Τιτάν», που έχει αναπτύξει μεγάλη παρουσία στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, καθώς από εκεί προέρχεται πάνω από το 50% του κύκλου εργασιών, αλλά και της κερδοφορίας του.

Από την άλλη πλευρά, είναι ιδιαίτερα θετικό το ότι η αρνητική αυτή εξέλιξη καταγράφεται κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, το οποίο είναι παραδοσιακά το πιο αδύναμο για τις τσιμεντοβιομηχανίες. Επομένως, όποια τυχόν αρνητική επίπτωση προκύψει στις πωλήσεις του «Τιτάν», θα έχει τη μικρότερη δυνατή επίδραση στα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή