Γαλλία: Εναρξη εθνικού διαλόγου από τον Μακρόν

Γαλλία: Εναρξη εθνικού διαλόγου από τον Μακρόν

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Μακροσκελή επιστολή πέντε σελίδων έστειλε στους Γάλλους ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, εγκαινιάζοντας με τον σπάνιο αυτό τρόπο εθνικό διάλογο για τη μεταρρυθμιστική του προσπάθεια. Την ίδια ώρα, οι αντίπαλοι του Μακρόν χαρακτήρισαν την επιστολή «άσκηση βερμπαλισμού» χωρίς νόημα, με στόχο τη νομιμοποίηση της αστυνομικής καταστολής του κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων».

Οι Γάλλοι πολίτες καλούνται τώρα να καταθέσουν τις προτάσεις τους εντός δύο μηνών, για τη σύναψη νέου «συμβολαίου με τον λαό», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η επιστολή των 2.300 λέξεων. Πριν  από τον Μακρόν, μόνο δύο Γάλλοι πρόεδροι, οι Μιτεράν και Σαρκοζί, είχαν προβεί σε ανάλογη πρωτοβουλία. Και οι δύο προηγούμενες επιστολές αποτελούσαν, όμως, προεκλογικά τεχνάσματα, με τους συντάκτες-πρόεδρους να ανακοινώνουν σε αυτές τις υποψηφιότητές τους για δεύτερη θητεία. Στην επιστολή του, ο πρόεδρος Μακρόν επιμένει ότι δεν θα αναστείλει το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της γαλλικής οικονομίας και τη μείωση του κόστους εργασίας.

Ο εθνικός διάλογος θα εστιάσει σε τέσσερις άξονες: στη φορολογία, στην «πράσινη» οικονομία, στη μεταρρύθμιση των θεσμών και στην υπηκοότητα, ενώ η συζήτηση θα γίνει μέσω Διαδικτύου και σε δημοτικά συμβούλια σε όλη τη χώρα. Διαμαρτυρίες έχει, όμως, ήδη προκαλέσει η επιμονή του προέδρου να αποκλείσει από τη συζήτηση την επαναφορά του φόρου στις μεγάλες περιουσίες. «Ποιος φόρος θεωρείτε ότι πρέπει να μειωθεί κατά προτεραιότητα;», είναι μία από τις ερωτήσεις, ενώ άλλη αναφέρει: «Εκτιμάτε ότι πρέπει να καταργηθούν ορισμένες κρατικές υπηρεσίες, οι οποίες είναι παρωχημένες ή ιδιαίτερα δαπανηρές σε σχέση με τη χρησιμότητά τους;».

Στην επιστολή του, ο πρόεδρος υπογραμμίζει τη σημασία διατήρησης του δικαιώματος στο άσυλο για απειλούμενους αλλοδαπούς, ερωτώντας όμως τους Γάλλους εάν επιθυμούν τη θέσπιση ορίων στη μετανάστευση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή