Τραμπ-Ερντογάν: Τηλεφώνημα μετά τις απειλές

Τραμπ-Ερντογάν: Τηλεφώνημα μετά τις απειλές

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χθες, μία ημέρα αφότου ο πρώτος είχε απειλήσει την Τουρκία με «οικονομική καταστροφή» σε περίπτωση που επιτεθεί εναντίον των Κούρδων της Συρίας. Σύμφωνα με την τουρκική ανακοίνωση, οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν «να μη δώσουν καμία ευκαιρία σε όσους θέλουν να εμποδίσουν την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία». Τον Δεκέμβριο, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα, που κατηύθυναν τις κουρδικές δυνάμεις εναντίον των τζιχαντιστών στη Συρία, θα αποσυρθούν από τη χώρα. Την Παρασκευή, μάλιστα, ανακοινώθηκε ότι ξεκίνησε η απομάκρυνση αμερικανικού πολεμικού υλικού από τη βορειοανατολική Συρία. Ομως οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να βλάψει η Τουρκία τους Κούρδους συμμάχους τους, μήνυμα που ο Ντόναλντ Τραμπ μετέφερε μέσω Twitter με τις εξής φράσεις: «Θα καταστρέψουμε οικονομικά την Τουρκία αν χτυπήσουν τους Κούρδους. Δημιουργήστε ζώνη ασφαλείας 20 μιλίων. Ομοίως, δεν θέλουμε οι Κούρδοι να προκαλούν την Τουρκία». Στο χθεσινό τηλεφώνημα, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις λεπτομέρειες της ζώνης αυτής.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο είχε καταστήσει σαφές ότι το tweet του Τραμπ δεν ήταν εις γνώσιν του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Εχουμε επιβάλει οικονομικές κυρώσεις σε πολλά μέρη, εικάζω ότι αναφέρεται σε τέτοιου είδους πράγματα. Πρέπει να ρωτήσετε τον ίδιο», είπε ο Πομπέο. «Δεν νομίζω ότι αλλάζει η απόφαση του προέδρου να φύγουν οι 2.000 στρατιώτες μας από τη Συρία», προσέθεσε.

«Κύριε Τραμπ, είναι θανάσιμο σφάλμα να εξισώνετε τους Κούρδους της Συρίας με το ΡΚΚ, που περιλαμβάνεται στην αμερικανική λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων και με τον συριακό του βραχίονα, το PYD/YPG», απάντησε, πάλι μέσω Twitter ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήλ Καλίν. «Οι τρομοκράτες δεν μπορεί να είναι εταίροι και σύμμαχοί σας. Η Τουρκία περιμένει από τις ΗΠΑ να τιμήσουν τη στρατηγική μας σχέση». Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε χαμηλώσει τους τόνους, δηλώνοντας ότι «τίποτα δεν θα επιτευχθεί με οικονομικές απειλές εναντίον της Τουρκίας». «Πρέπει να κοιτάξουμε πώς θα συντονιστούμε για να επιλύσουμε το θέμα». Με διαδοχικές πολεμικές επιχειρήσεις την τελευταία διετία, η Τουρκία έχει εκδιώξει τους μαχητές του ΥPG από την περιοχή του Αφρίν και άλλες περιοχές δυτικά του ποταμού Ευφράτη. Τώρα απειλεί να χτυπήσει στα ανατολικά του ποταμού, κάτι που απέφευγε έως τώρα ώστε να μην αντιπαρατεθεί με τις αμερικανικές δυνάμεις. Στις 28 Δεκεμβρίου, η Δαμασκός έστειλε δυνάμεις στην περιοχή του Μανμπίτζ, μετά το αίτημα των Κούρδων, ώστε να αποτρέψει πιθανολογούμενη άμεση τουρκική επίθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή