Καταρρέει η ενεργειακή PG&E λόγω αποζημιώσεων για τις φωτιές στην Καλιφόρνια

Καταρρέει η ενεργειακή PG&E λόγω αποζημιώσεων για τις φωτιές στην Καλιφόρνια

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αμερικανική εταιρεία ενέργειας PG&E ανακοίνωσε πως θα υποβάλει αίτηση προστασίας από τους πιστωτές της εντός δύο εβδομάδων λόγω των πιθανών αποζημιώσεων που προκύπτουν από τις φονικές πυρκαγιές της Καλιφόρνιας. Από τον Νοέμβριο, η PG&E έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος της κεφαλαιοποίησής της και έχουν καταρρεύσει οι τιμές των ομολόγων της. Οσο οι Αρχές της πολιτείας της Καλιφόρνιας πραγματοποιούν έρευνες για τον βαθμό που οι πυρκαγιές προκλήθηκαν από βραχυκύκλωμα ή άλλη βλάβη στα δίκτυα ηλεκτροδότησης της εταιρείας, οι αποζημιώσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 30 δισ. δολάρια. Κατόπιν αιτήματος των Αρχών της πολιτείας για άμεσες αλλαγές στην ανώτατη διοίκηση της PG&E, η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, Γκέισα Γουίλιαμς, υπέβαλε την παραίτησή της. 

Τον Νοέμβριο ξέσπασαν οι μεγαλύτερες πυρκαγιές στην ιστορία της πολιτεία της Καλιφόρνιας, οι οποίες οδήγησαν στον θάνατο τουλάχιστον 86 ανθρώπους, έκαναν στάχτη πάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα και κατέστρεψαν 14.000 κατοικίες. Εκτοτε η PG&E εμφανίζει τεράστιες απώλειες στην κεφαλαιοποίησή της, κατρακυλώντας στα 4,7 δισ. δολάρια από τα 36 δισ. δολάρια το 2017. Μέσα στο τελευταίο τρίμηνο, η μετοχή της PG&E έχει υποχωρήσει πάνω από 63%, ενώ τα ομόλογα της εταιρείας έχουν υποβαθμιστεί στην κατηγορία των «σκουπιδιών» (junk). Χθες, η μετοχή της βυθιζόταν κατά ακόμα 51% στην προθεσμιακή αγορά πριν από το άνοιγμα της Wall Street ύστερα από την ανακοίνωση πως σκοπεύει να υποβάλει αίτημα υπαγωγής στο άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα των ΗΠΑ έως τις 29 Ιανουαρίου. Στο μεταξύ, διεξάγονται έρευνες για να εξακριβωθεί εάν η φθορά των υποδομών της εταιρείας προκάλεσαν εν μέρει τις πυρκαγιές. Από χθες, οι αρμόδιες εποπτικές αρχές της πολιτείας ζήτησαν αλλαγή της ανώτατης διοίκησης. Σύμφωνα με επίσημα έγγραφα, οι αποζημιώσεις για τις πυρκαγιές του 2018 αλλά και αυτών που ξέσπασαν το 2017 μπορεί να ξεπεράσουν τα 30 δισ. δολάρια εάν, επίσης, ληφθούν υπόψη οι καταστροφές αμπελώνων στην Καλιφόρνια. Το ύψος των αποζημιώσεων είναι υπέρογκο σε σχέση με τη ρευστότητα που διαθέτει η PG&E, καθώς περιορίζεται στο 1,5 δισ. δολάρια.

Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν πως τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα της PG&E αποτελούν σοβαρή πρόκληση για την πολιτεία της Καλιφόρνιας, θέτοντας ζήτημα διάσωσης της εταιρείας με κεφάλαια της τοπικής κυβέρνησης. Η ίδια η εταιρεία σημείωσε στην ανακοίνωσή της πως η αίτηση προστασίας από τους πιστωτές της είναι η καλύτερη λύση για τους εργαζομένους και για εκείνους που απαιτούν αποζημιώσεις από τις ζημιές που μπορεί να έχουν προκληθεί από τον εξοπλισμό των δικτύων της. Το πελατολόγιο της PG&E ανέρχεται σε 16 εκατομμύρια άτομα.

Οικονομικοί αναλυτές τονίζουν πως η κατάρρευση της PG&E είναι πρόσφατο παράδειγμα μιας σειράς μεγάλων εταιρειών στις ΗΠΑ που βρέθηκαν απροσδόκητα στο χείλος του γκρεμού. Τον Σεπτέμβριο του 2017, η Toys «R» υπέβαλε ξαφνικά αίτηση προστασίας από τους πιστωτές της ύστερα από δημοσιεύματα για την επικείμενη χρεοκοπία της, που οδήγησαν στην κατάρρευση των τιμών των ομολόγων της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή