Μητσοτάκης: «Οι βουλευτές να αναλογιστούν τις συνέπειες»

Μητσοτάκης: «Οι βουλευτές να αναλογιστούν τις συνέπειες»

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εκλογές το συντομότερο δυνατόν είναι η μόνη καθαρή λύση για τη χώρα, επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διαμηνύοντας προς τους «προθύμους» να παράσχουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ότι αυτή ισοδυναμεί τόσο με «ναι» στη συμφωνία των Πρεσπών, όσο και με συνδρομή στην παράταση ζωής μιας κυβέρνησης ζημιογόνου για τη χώρα. Εκανε λόγο για «συνεννοημένο διαζύγιο», το οποίο, όπως είπε, ισοδυναμεί με «συγχώνευση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ» που πλέον «αποτελούν ένα», ενώ άφησε να εννοηθεί ότι μια δική του κυβέρνηση θα επιδιώξει την αλλαγή κάποιων όρων της συμφωνίας –ακόμη και αν αυτή έχει ψηφιστεί– με «όπλο» το ευρωπαϊκό χαρτί.

«Καλώ όλους τους βουλευτές και κυρίως όσους είναι διεκδικούμενοι να αναλογιστούν τις συνέπειες της επιλογής τους στην ψήφο εμπιστοσύνης», επανέλαβε ο πρόεδρος της Ν.Δ. στη χθεσινοβραδινή συνέντευξή του στον AΝΤ1, υπογραμμίζοντας ότι ισοδυναμεί με υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και με παράταση της ζωής μιας κυβέρνησης που προκαλεί μεγάλη ζημιά στη χώρα. Ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε να προεξοφλήσει ότι ο κ. Τσίπρας θα εξασφαλίσει τους 151 και αν θα εξαντλήσει τη θητεία του, ωστόσο, όπως είπε, «θεωρώ δύσκολο να περάσει τον σκόπελο των ευρωεκλογών» και, σε κάθε περίπτωση, «εκλογές εντός του 2019 θα γίνουν». Μάλιστα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο πρότασης δυσπιστίας έναντι της κυβέρνησης, χωρίς να προσδιορίσει τον χρόνο. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη συγκυρία, ιδιαίτερα για την οικονομία, προειδοποιώντας ότι η περίοδος εγκυμονεί κινδύνους. «Ποιος επενδυτής θα έρθει αν δεν έχει πολιτική ορατότητα για την επόμενη μέρα;», διερωτήθηκε, αναφερόμενος στο χθεσινό άρθρο του Bloomberg, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι από δω και στο εξής (προφανώς αναφερόμενος στις παροχές) «ο κ. Τσίπρας θα ξεσαλώσει». Προβληματισμό εξέφρασε και για την κατάσταση που θα παραλάβει μια κυβέρνηση της Ν.Δ., καθώς έκανε λόγο για «μια εικόνα προβληματική».

Αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών, άφησε αιχμές κατά του κ. Καμμένου ότι είχε τη δυνατότητα να ρίξει την κυβέρνηση πριν από την υπογραφή της συμφωνίας, ενώ επανέλαβε την άποψή του ότι η γλώσσα και η εθνότητα υποκρύπτουν αλυτρωτισμό και επέμεινε πως αν οι εκλογές προηγηθούν της κύρωσης, η Ν.Δ. δεν θα κυρώσει τη συμφωνία. Αφησε δε να εννοηθεί σχετικά ότι ακόμη κι αν μια κυβέρνηση της Ν.Δ. βρει κυρωθείσα τη συμφωνία, θα επιδιώξει αλλαγές σε κάποια σημεία της χρησιμοποιώντας το όπλο της ενταξιακής πορείας της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. «Εγώ δεν πρόκειται ποτέ να καλωσορίσω τον Μακεδόνα πρωθυπουργό στη χώρα μας. Η πορεία της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. είναι πορεία μακρά και θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το εάν οι Σκοπιανοί θα επιδείξουν σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα», σημείωσε χαρακτηριστικά. Σε περίπτωση που η συμφωνία δεν κυρωθεί, όπως είπε, θα αρχίσει διαπραγμάτευση «από την αρχή».

«Καμιά νέα αρχή»

Ερωτηθείς για το υποτιθέμενο άνοιγμα του πρωθυπουργού προς τον κεντρώο χώρο, ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι «δεν υπάρχει καμιά νέα αρχή, ο κ. Καμμένος δανείζει βουλευτές του για την ψήφο εμπιστοσύνης» και επανέλαβε ότι μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων δεν τοποθετείται πλέον στον παραδοσιακό άξονα Αριστερά – Δεξιά, «για πολλούς οι γραμμές αυτές δεν έχουν την ίδια αξία, θέλουν μια σοβαρή κυβέρνηση που θα κάνει τη ζωή τους καλύτερη και δεν έχουν να προσβλέπουν απολύτως τίποτε από τα ανοίγματα Τσίπρα». Επανέλαβε, δε, ότι μετεκλογικά θα επιδιώξει τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις και διαβεβαίωσε ότι «η χώρα δεν θα μείνει ακυβέρνητη και δεν θα πάμε σε εκλογές με απλή αναλογική», ζητώντας «ισχυρή εντολή», ενώ απηύθυνε και πάλι μήνυμα ότι στην κυβέρνησή του θα αναζητήσει και στελέχη εκτός Ν.Δ., «αν κρίνω ότι μπορούν να κάνουν καλά τη δουλειά τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή