Κοντά στην ψήφο εμπιστοσύνης ο Τσίπρας

Κοντά στην ψήφο εμπιστοσύνης ο Τσίπρας

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ευνοϊκή και για τις δύο πλευρές «ανταλλαγή βουλευτών» ήταν ουσιαστικά το πολυαναμενόμενο διαζύγιο, που επισήμως έγινε την Κυριακή το πρωί, μεταξύ του Αλ. Τσίπρα και του Π. Καμμένου. Παρά τους υψηλούς τόνους που επέλεξε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η «ακτινογραφία» της αποχώρησης δείχνει πως διευκόλυνε το Μέγαρο Μαξίμου. Τούτο, καθώς ο απερχόμενος υπουργός Εθνικής Αμυνας επέλεξε να διαγράψει την κ. Κουντουρά και τον κ. Κόκκαλη, δίνοντας στον τέως κυβερνητικό του εταίρο δύο υπερπολύτιμες ψήφους για τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης και μαζί το δικαίωμα να παραμείνει στα χέρια του Μαξίμου η πλήρης πρωτοβουλία των κινήσεων για τον χρόνο των εκλογών, αφού χωρίς ψήφο εμπιστοσύνης θα οδηγηθούμε σε πρόωρες κάλπες. 

Την ίδια ώρα, ο κ. Καμμένος επέλεγε διαφορετική στάση όσον αφορά τους κ. Παπαχριστόπουλο και Ζουράρι, που επίσης αναμένεται να υπερψηφίσουν την κυβέρνηση. Οι δύο πρώτοι κατέχουν υπουργικές θέσεις και, σύμφωνα με τον κ. Καμμένο, «αντάλλαξαν» τη θετική τους στάση με την παραμονή τους στο κυβερνητικό σχήμα. Αντίθετα οι κ. Παπαχριστόπουλος και Ζουράρις είναι απλοί βουλευτές και σύμφωνα με την επιχειρηματολογία δεν έχουν μπει σε κάποια συναλλαγή, ψηφίζοντας κατά συνείδηση, άρα δεν υφίσταται και λόγος διαγραφής τους. Από την παραπάνω διαδικασία, δεν βγαίνει ευνοημένος μόνο ο κ. Τσίπρας που με τα τέσσερα στελέχη των ΑΝΕΛ και την πιθανή ψήφο του κ. Σπ. Δανέλλη φτάνει στις 151 ψήφους, αλλά και ο κ. Καμμένος, καθώς η διαγραφή Παπαχριστόπουλου – Κουίκ θα έριχνε την Κ.Ο κάτω από το όριο των 5 βουλευτών και θα σταματούσε να υφίσταται, αφήνοντας τον κ. Καμμένο ως ανεξάρτητο βουλευτή. Παράλληλα, μετά το διαζύγιο, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ θα έχει πλέον τη δυνατότητα, απαλλαγμένος από το βάρος μιας συγκυβέρνησης «που έφερε τις Πρέσπες», να ανεβάσει περαιτέρω τους τόνους και να διεκδικήσει το καλύτερο δυνατό για το αποδυναμωμένο κόμμα του.

Είναι προφανές πως τελικά το διαζύγιο ήταν κομμένο και ραμμένο υπέρ και των δύο πλευρών, παρά το γεγονός πως μέχρι να καταλήξουμε εκεί υπήρξε έντονο παρασκήνιο ώστε να βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα.

Οι αρχικές άλλωστε πληροφορίες από πλευράς των ΑΝΕΛ έλεγαν πως το κρίσιμο ραντεβού είχε κλειδώσει για τη Δευτέρα, με τον Αλ. Τσίπρα να παίρνει τελικά την πρωτοβουλία να γίνει Κυριακή. Κατά πληροφορίες, ο πρωθυπουργός δεν ήθελε μόνο να επισπεύσει το κόψιμο του γόρδιου δεσμού, αλλά ήθελε η αποχώρηση του μικρού του εταίρου να έχει προηγηθεί της ομιλίας του στην εκδήλωση της «κίνησης για την Κεντροαριστερά» που έλαβε χώρα το βράδυ της Κυριακής. Στόχος, να πολλαπλασιαστούν οι συμβολισμοί που θα εξέπεμπε. Ως γνωστόν, επρόκειτο για μια εκδήλωση με επίκεντρο τη συμφωνία των Πρεσπών, με τη συμμετοχή στελεχών που δεν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ και οιονεί σηματοδοτούν ένα «άνοιγμα στην ευρύτερη Κεντροαριστερά». Στο πάνελ συμμετείχαν στελέχη όπως ο Γ. Ραγκούσης, ο Σπ. Δανέλλης, ο Ν. Μπίστης, αλλά και οι καθηγητές Ν. Μαραντζίδης και Μιχ. Σταθόπουλος. Η παρουσία Τσίπρα, ωστόσο, έδωσε αναπόφευκτα ευρύτερο χαρακτήρα στην εκδήλωση, καθώς ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του έκανε ευθύ κάλεσμα για τη συγκρότηση ενός νέου «προοδευτικού μετώπου», που χωρίς τη συγκυβέρνηση με τον κ. Καμμένο αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα.

Ενδεικτικό των μελλοντικών επιδιώξεων που υπάρχουν είναι πως ο καθηγητής Ιστορίας του ΕΚΠΑ Αντ. Λιάκος, επίσης στους συμμετέχοντες, σχολίασε πως η «συσπείρωση υποστήριξης της συμφωνίας των Πρεσπών» δεν έχει τον χαρακτήρα μιας «πρόσκαιρης αναδιάταξης των πολιτικών δυνάμεων» αλλά μιας «εν δυνάμει ανασυγκρότησης ενός προοδευτικού πόλου στην ελληνική κοινωνία», δίνοντας το πολιτικό στίγμα της εκδήλωσης. Το πρώτο βήμα που θα επιχειρήσει να δώσει σάρκα και οστά στην παραπάνω επιδίωξη θα είναι ο επικείμενος ανασχηματισμός, που κατά πληροφορίες εξετάζεται να γίνει αμέσως μετά την ψήφιση των Πρεσπών. Ο πρωθυπουργός προσανατολίζεται στην αξιοποίηση στελεχών που θα συμβολίσουν τη «μετά Καμμένο εποχή», καθώς θα προέρχονται από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς. Το Μαξίμου πάντως δεν προσανατολίζεται να υπουργοποιήσει βουλευτές που θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, θέλοντας έτσι να αποκρούσει το επιχείρημα της Πειραιώς πως η θετική ψήφος προέκυψε κατόπιν συναλλαγής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή