Η «μητέρα των μαχών» στη Βουλή

Η «μητέρα των μαχών» στη Βουλή

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ομιλία του πρωθυπουργού και τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, που ασφαλώς θα έχουν χαρακτήρα ολοκληρωτικής σύγκρουσης, αρχίζει το μεσημέρι στην Ολομέλεια η κοινοβουλευτική διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, η οποία θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Η διαδικασία, την οποία πολλοί στο Περιστύλιο αποκαλούν ως τη «μητέρα των μαχών» για τον επικεφαλής του σημερινού κυβερνητικού σχήματος, βάσει της βούλησης του κ. Τσίπρα θα έχει τελικώς διήμερη και όχι τριήμερη –όπως ζητούσε η αντιπολίτευση– διάρκεια, αξιοποιώντας σχετική δυνατότητα από τον Κανονισμό, με το πρόγραμμα να περιλαμβάνει ομιλίες περίπου 60 βουλευτών που θα ορίσουν τα κόμματα, αλλά και δευτερολογίες των πολιτικών αρχηγών λίγο πριν από την έναρξη της κρίσιμης ψηφοφορίας.

Σχετικές αποφάσεις ελήφθησαν χθες στη διάσκεψη των προέδρων, όπου, όπως έγινε γνωστό, η συζήτηση διεξήχθη σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, κυρίως εξαιτίας των ενστάσεων της αντιπολίτευσης και στον απόηχο των τελευταίων ραγδαίων πολιτικών και εσωτερικών εξελίξεων της έως χθες δικομματικής συγκυβέρνησης. Πέραν των ενστάσεων της αντιπολίτευσης αναφορικά με τη διάρκεια της συζήτησης (ζητείτο άνεση για την τοποθέτηση περισσοτέρων βουλευτών), πρόβλημα ανέκυψε και ως προς το εάν έπρεπε να διεξαχθεί –όπως είχε προγραμματιστεί– ή όχι η χθεσινή συνεδρίαση για την ψήφιση νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας. Η πλειοψηφία εξαρχής επιθυμούσε την απρόσκοπτη συνέχιση των εργασιών της Βουλής, παρά το αίτημα που είχε υποβάλει από την Κυριακή ο πρωθυπουργός για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. «Εχουμε μία συζήτηση για το νομοσχέδιο για την Παιδεία που θα γίνει κανονικά όπως προβλεπόταν», ανέφερε το μεσημέρι της Κυριακής ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, συνομιλώντας με δημοσιογράφους. Χθες Δευτέρα, μετά τη διάσκεψη των προέδρων, ο κ. Βούτσης ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες έλεγε ότι αποφασίστηκε να αναβληθεί η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για μεθαύριο Πέμπτη, με το σκεπτικό ότι θα αξιοποιείτο η χθεσινή μέρα «για την καλύτερη προετοιμασία των κοινοβουλευτικών ομάδων ενόψει της (σημερινής) κορυφαίας κοινοβουλευτικής διαδικασίας».

Ο κ. Βούτσης υπενθύμισε πως, βάσει του Κανονισμού, «διακοπή» των εργασιών της Βουλής προβλέπεται μόνο για την περίπτωση που η αντιπολίτευση κατέθετε πρόταση δυσπιστίας.

Υπενθυμίζεται ότι για να θεωρηθεί πως μια κυβέρνηση απολαύει της εμπιστοσύνης της εθνικής αντιπροσωπείας, πρέπει να συγκεντρώνει την πλειοψηφία των παρόντων στην ψηφοφορία βουλευτών, που πάντως δεν πρέπει να είναι μικρότερη των 120 θετικών ψήφων. Αφενός το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 145 βουλευτές, και αφετέρου οι δημόσιες δηλώσεις στήριξης της κυβέρνησης από βουλευτές που δεν ανήκουν οργανικά στο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζουν πολύ υψηλά τον πήχυ, με την τελική ψηφοφορία να έχει αποκτήσει, σχεδόν 48 ώρες πριν από τη διεξαγωγή της, στοιχεία θρίλερ ως προς το εάν θα φθάσει ή και θα ξεπεράσει τον αριθμό 151, που θεωρητικά δίνει αέρα δεδηλωμένης ακόμα και για εξάντληση της τετραετίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή