Προϋπολογισμός: Εκτός στόχων, παρά το «ψαλίδι» σε επενδύσεις και επιστροφές φόρων

Προϋπολογισμός: Εκτός στόχων, παρά το «ψαλίδι» σε επενδύσεις και επιστροφές φόρων

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβληματισμό δημιουργούν τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2018, τα οποία καταγράφουν υψηλότερο έλλειμμα και χαμηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα σε σχέση με τους στόχους που είχαν τεθεί από την κυβέρνηση.

Ο προβληματισμός αφορά την εξέλιξη του τρέχοντος προϋπολογισμού, δεδομένου ότι διαπιστώθηκε κόπωση στην πληρωμή-είσπραξη φορολογικών εσόδων, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και φέτος, καθώς είθισται τις εκλογικές χρονιές να τηρείται στάση αναμονής από τις επιχειρήσεις σχετικά με τα επιχειρηματικά τους σχέδια, αλλά και περιορισμένοι έλεγχοι.

Οι αστοχίες πάντως δεν θα περάσουν απαρατήρητες από τους δανειστές της χώρας που καταφθάνουν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο του δεύτερο μεταμνημονιακού ελέγχου, τη στιγμή που παραμένουν σε εκκρεμότητα σημαντικά θέματα τα οποία δεν έχουν υλοποιηθεί από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε σε 3,16 δισ. έναντι στόχου 3,6 δισ., ενώ παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 2,392 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 1,911 δισ. ευρώ. Μάλιστα, ακόμα και η συγκράτηση των πρωτογενών δαπανών δεν βοήθησε στο να αναστραφεί η εικόνα του προϋπολογισμού στο 12μηνο του έτους.

Προϋπολογισμός: Εκτός στόχων, παρά το «ψαλίδι» σε επενδύσεις και επιστροφές φόρων-1

Ταυτόχρονα, διαπιστώνεται ότι σημαντικό τμήμα των παροχών χρηματοδοτήθηκε από την περικοπή κατά 513 εκατ. ευρώ του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ για τον ίδιο λόγο πραγματοποιήθηκαν λιγότερες επιστροφές φόρων κατά 963 εκατ. ευρώ. Πάντως από το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι η απόκλιση από τον στόχο οφείλεται κατά κύριο λόγο σε ποσό ύψους 1,115 δισ. ευρώ που αφορά την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών για την περίοδο 2026-2046 και το οποίο θα εισπραχθεί τον Ιανουάριο 2019 αντί του Δεκεμβρίου που είχε προϋπολογιστεί. Ωστόσο, η υστέρηση αυτή δεν επηρεάζει τον στόχο του πλεονάσματος που παρακολουθούν οι θεσμοί. Με βάση τα στοιχεία του ΓΛΚ:

• Τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού παρουσίασαν υστέρηση 1,56 δισ., ενώ τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού (κυρίως φορολογικά) ήταν μειωμένα κατά 350 εκατ. ευρώ. Η ακριβής κατανομή μεταξύ των κατηγοριών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση του οριστικού δελτίου.

• Οι επιστροφές εσόδων (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 3,679 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 963 εκατ. ευρώ από τον στόχο (4,642 δισ. ευρώ).

Σημειώνεται ότι στο δωδεκάμηνο έχουν πραγματοποιηθεί και επιστροφές φόρων της τάξης του 1,900 δισ. ευρώ που χρηματοδοτήθηκαν από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπροθέσμων οφειλών.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2018 ανήλθαν στα 55,990 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1,085 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 49,753 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 572 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Μειωμένες ήταν κυρίως οι δαπάνες για λοιπές παροχές κατά 286 εκατ. ευρώ (οι οποίες αφορούν εφάπαξ χρηματικά ποσά τα οποία θα πληρωθούν τον Ιανουάριο του 2019 αντί του Δεκεμβρίου του 2018 που είχε αρχικά προϋπολογιστεί) και οι λειτουργικές δαπάνες κατά 249 εκατ. ευρώ.

Μειωμένες επίσης ήταν και οι δαπάνες του ΠΔΕ οι οποίες διαμορφώθηκαν σε 6,237 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση έναντι του στόχου κατά 513 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι μέσω της περικοπής των επενδυτικών δαπανών χρηματοδοτούνται τα τελευταία χρόνια τα μερίσματα της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, το 2016 περιορίστηκαν οι δαπάνες του ΠΔΕ κατά 466 εκατ. ευρώ και το 2017 κατά 800 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή