Αύξηση κατώτατου μισθού τον Φεβρουάριο και επίδομα ενοικίου τον Μάρτιο

Αύξηση κατώτατου μισθού τον Φεβρουάριο και επίδομα ενοικίου τον Μάρτιο

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολα τα όπλα της στο μέτωπο της άσκησης οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής αναμένεται να επιστρατεύσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση στο πλαίσιο της διαχείρισης της προεκλογικής στρατηγικής της και με προφανή στόχο την επικοινωνιακή κεφαλαιοποίηση όλων των θετικών παρεμβάσεων, με πολιορκητικό κριό την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Και αυτό γιατί οι επικείμενες παρεμβάσεις στους μισθούς και τα επιδόματα αναμένεται να επηρεάσουν εκατομμύρια πολίτες, νοικοκυριά που βρίσκονται όχι μόνο στα χαμηλά αλλά και στα μεσαία οικονομικά στρώματα.

Είναι ενδεικτικό ότι η υπουργική απόφαση, που αναμένεται να υπογράψει η αρμόδια υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, θα ισχύσει για τον κατώτατο μισθό από την 1η Φεβρουαρίου, αναμένεται όμως να συμπαρασύρει επιδόματα, αμοιβές και βοηθήματα, όπως το επίδομα γάμου, οι «παγωμένες» τριετίες, η τακτική επιδότηση ανεργίας, τα βοηθήματα του ΟΑΕΔ, καθώς και οι μισθοί της κοινωφελούς εργασίας και άλλων προγραμμάτων επιδοτούμενης απασχόλησης. Θα συμπαρασύρει όμως και τις εισφορές όλων των μη μισθωτών που καταβάλλουν την κατώτερη εισφορά. Ειδικοί, εκτιμούν πως ο νέος κατώτατος μισθός αναμένεται να κλειδώσει κοντά στην περιοχή των 630 ευρώ και θα ισχύσει για όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει αποφασίσει την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού. Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται και η υπό έκδοση υπουργική απόφαση που αφορά την επιδότηση της εργοδοτικής εισφοράς για την απασχόληση των νέων σε ηλικία εργαζόμενων. Αποτελεί άλλωστε ένα από τα εκκρεμεί προαπαιτούμενα που επισημαίνουν και οι εκπρόσωποι των δανειστών ενόψει της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Το κόστος της συγκεκριμένης δράσης, 51 εκατ. ευρώ για το τρέχον έτος, έχει ήδη εγγραφεί στον προϋπολογισμό.

Οπως έχουν εγγραφεί και τα 400 εκατ. ευρώ που αναμένεται να «μοιραστούν» σε περίπου 300.000 οικογένειες, στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος επιδότησης ενοικίου αλλά και δανείου. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, το επίδομα θα δοθεί αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 2019 στους δικαιούχους. Οπως είπε, η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ανοίξει για τις αιτήσεις των δικαιούχων προς τα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, διευκρινίζοντας μάλιστα πως στο νέο προνοιακό πρόγραμμα υπάρχει μέριμνα και για τα νοικοκυριά που βαρύνονται με καταναλωτικά δάνεια, αρκεί να έχει τεθεί υποθήκη για αυτά τα δάνεια η πρώτη κατοικία. Βάσει των σεναρίων που επεξεργάζονται στο οικονομικό επιτελείο, το επίδομα θα έχει δύο σκέλη: το πρώτο θα απευθύνεται σε ενοικιαστές, ενώ το δεύτερο θα αφορά  νοικοκυριά που επιβαρύνονται με δόση δανείου το οποίο συνδέεται με την πρώτη κατοικία. 

«Δεν προκύπτει λόγος να μη συνεχίσει η κυβέρνηση την πορεία των θετικών ρυθμίσεων που έχει σχεδιάσει και οργανώσει να εφαρμοστούν το επόμενο διάστημα», δήλωσε με τη σειρά του ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, κάνοντας αναφορά στην επόμενη μεγάλη παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας, που αφορά τη νέα ρύθμιση οφειλών. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, η ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών σε έως 120 δόσεις θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες μικρομεσαίους, ενώ θα ανοίξει τον δρόμο της συνταξιοδότησης σε 80.000 που χρωστούν και δεν θα μπορούσαν ποτέ να πάρουν σύνταξη. Η παρέμβαση αυτή, βέβαια, εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από την άνοιξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή