ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μπιφτέκια αφράτα με καραμελωμένα κρεμμύδια και γλυκοπατάτες

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΕΣΚΙΑΣ

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Κιμάς, Μοσχάρι, Μπαχαρικά, Συνταγές, Κυρίως Πιάτο, Γλυκοπατάτα

Εύκολο / Προετοιμασία: 20΄, Μαγείρεμα + Ψήσιμο: 30΄

Υλικά (για 6 άτομα)

Για τα μπιφτέκια
  • 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος από σπάλα
  • 1 κουτ. σούπας πάπρικα καπνιστή
  • 2 κουτ. σούπας σάλτσα κέτσαπ
  • 200 ml σόδα (το αναψυκτικό)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τα συνοδευτικά

  • 6 μεγάλα κρεμμύδια, σε λεπτές ροδέλες
  • 1 κιλό γλυκοπατάτες, καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
  • 70 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C, στον αέρα, και καλύπτουμε ένα ρηχό ταψί με λαδόκολλα. Ζυμώνουμε όλα τα υλικά για τα μπιφτέκια και πλάθουμε 6 μεγάλα μπιφτέκια. Τα απλώνουμε στο ταψί.

Σε άλλο ταψί απλώνουμε τις πατάτες, ρίχνουμε το μισό λάδι, αλατοπίπερο και 50 ml νερό.

Βάζουμε και τα δύο ταψιά στον φούρνο (τις πατάτες στο κάτω ράφι και τα μπιφτέκια στο επάνω) και ψήνουμε για 12-15 λεπτά.

Βγάζουμε τα μπιφτέκια και συνεχίζουμε το ψήσιμο των πατατών για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

Παράλληλα, σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μαζί με το ξίδι και 2 κουτ. σούπας νερό για 15-17 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν.

Συνοδεύουμε με μια σαλάτα με ανάμεικτες πρασινάδες.

Tι πίνουμε: Ένα φρέσκο Merlot.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ