Είκοσι χρόνια από τη σφαγή στο Ρετσάκ

Είκοσι χρόνια από τη σφαγή στο Ρετσάκ

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Την 20ή επέτειο από τη σφαγή του χωριού Ρετσάκ στο Κόσοβο, όπου Σέρβοι στρατιώτες σκότωσαν 44 αλβανόφωνους κατοίκους, τίμησαν χθες συγγενείς των θυμάτων.

Οι σερβικές δυνάμεις επιτέθηκαν στο χωριό στις 15 Ιανουαρίου 1999 και συγκέντρωσαν τους κατοίκους. Οσοι προσπάθησαν να κρυφτούν, εντοπίσθηκαν από τους Σέρβους και ξυλοκοπήθηκαν, προτού εκτελεσθούν σε κοντινή πλαγιά. Το Βελιγράδι αρχικά υποστήριξε ότι οι νεκροί ήταν ένοπλοι αντάρτες της οργάνωσης UCK. Ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στο Κόσοβο, Ουίλιαμ Ουόκερ, που επισκέφθηκε το σημείο της σφαγής λίγες ώρες μετά το περιστατικό, το χαρακτήρισε «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» και επέμεινε ότι τα θύματα ήταν άμαχοι.

Της επιχείρησης ηγήθηκε ο διοικητής των ειδικών δυνάμεων της σερβικής αστυνομίας, Γκόραν Ραντοσάβλιεβιτς, γνωστός ως Γκούρι, ο οποίος επιμένει ακόμη και σήμερα ότι οι άνδρες του σκότωσαν μόνο ένοπλους τρομοκράτες.

Η ειδική εισαγγελέας του Κοσόβου, Ντρίτα Χαϊντάρι, υπενθυμίζει ότι η σφαγή στο Ρετσάκ επέτρεψε την καταδίκη από το Διεθνές Δικαστήριο για τα Εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία σε 27 χρόνια κάθειρξη του Σέρβου συνταγματάρχη Βλαντιμίρ Τζόρτζεβιτς το 2011. «Το περιστατικό στο Ρετσάκ και η άστοχη αντίδραση της σερβικής κυβέρνησης προκάλεσαν διεθνές “τσουνάμι” και έστρεψαν το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας στο τι συνέβαινε στο Κόσοβο», είπε ο Ουόκερ, μιλώντας στο ραδιοφωνικό δίκτυο της Φωνής της Αμερικής στις 12 Ιανουαρίου.

Τον Φεβρουάριο του 1999, λιγότερο από ένα μήνα μετά τη σφαγή στο Ρετσάκ, αντιπροσωπείες Αλβανών και Σέρβων του Κοσόβου συναντήθηκαν πρώτη φορά στο Ραμπουγέ, έξω από το Παρίσι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή