Υπέρ μιας ισχυρής κυβέρνησης με αναπτυξιακή ατζέντα οι διεθνείς οίκοι

Υπέρ μιας ισχυρής κυβέρνησης με αναπτυξιακή ατζέντα οι διεθνείς οίκοι

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθοριστικές για την ελληνική οικονομία, τις ελληνικές τράπεζες και την πλήρη πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές θεωρούνται από τους διεθνείς οίκους οι φετινές εκλογές, μετά και τις τρέχουσες εξελίξεις οι οποίες έχουν αυξήσει την πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα.

Ο οίκος αξιολόγησης S&P, σε έκθεσή του για τις τάσεις που θα καθορίσουν τις αξιολογήσεις των χωρών της Ευρωζώνης το 2019, δείχνει σαφή προτίμηση σε μία ισχυρή ελληνική κυβέρνηση η οποία θα προχωρήσει σε πολιτικές που ενισχύουν την ανάπτυξη και βελτιώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο οίκος επισημαίνει πως οι επικείμενες εκλογές θα είναι καθοριστικές για τη βελτίωση της ανάπτυξης, υπογραμμίζοντας πως οι θετικές προοπτικές που δίνει στην Ελλάδα αντικατοπτρίζουν την άποψή του ότι η προβλεψιμότητα της πολιτικής της χώρας βελτιώνεται, όπως και οι οικονομικές προοπτικές της.

Το διάστημα 2016-2018, η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε πρωτογενή πλεονάσματα, ωστόσο οι αναπτυξιακές πολιτικές και όχι τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα θα αποτελέσουν τα «κλειδιά» για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, τονίζει.

Κατά τα επόμενα τρία χρόνια, η S&P εκτιμά ότι η ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ της Ελλάδας θα κινηθεί στο 2,4%, ωστόσο εκτιμά ότι μπορεί να είναι ισχυρότερη εάν η κυβέρνηση κάνει περισσότερα σε ό,τι αφορά τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ώστε να προσελκύσει ισχυρότερες εισροές από επενδύσεις από το εξωτερικό. Ετσι, τα αποτελέσματα των φετινών εκλογών θα αποτελέσουν σημαντικό δείκτη για την ικανότητα των ελληνικών αρχών να βελτιώσουν περαιτέρω την αναπτυξιακή δυναμική της Ελλάδας, όπως επισημαίνει ο οίκος. Σύμφωνα με τη S&P, η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας θα έλθει εάν η κυβέρνηση εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, οδηγώντας σε μια ισχυρότερη οικονομική ανάκαμψη και εάν υπάρξει σημαντική μείωση στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των τραπεζών, παράλληλα με την πλήρη άρση όλων των capital controls, κάτι που θα βοηθήσει τις τράπεζες να ανοίξουν τις στρόφιγγες δανεισμού. Λαμβάνοντας υπόψη την έκθεση της S&P, δεν θα πρέπει συνεπώς να αναμένουμε να αναβαθμίσει την αξιολόγηση της Ελλάδας την Παρασκευή.

Αν και ο οίκος δεν κάνει κάποια αναφορά στο εάν αναμένει πρόωρες εκλογές ή όχι, η JPMorgan εκτιμά ότι και να περάσει η ψήφος εμπιστοσύνης –όπως αναμένεται ευρέως– η ευάλωτη πλειοψηφία που θα έχει η κυβέρνηση σημαίνει ότι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών είναι εξαιρετικά πιθανή, κάτι που η ίδια θεωρεί θετική εξέλιξη.

Αν και η JP Morgan εκτιμά πως ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να παραμείνει στην εξουσία έως τη λήξη της θητείας του, μία αδύναμη πλειοψηφία η οποία βασίζεται στη στήριξη της αντιπολίτευσης θα είναι ευάλωτη, και έτσι η πιθανότητα διάλυσης της κυβέρνησης νωρίτερα από τον Οκτώβριο είναι εξαιρετικά ισχυρή.

«Ναι» σε πρόωρες εκλογές

Η JPMorgan εκτιμά ότι νικητής των εκλογών θα είναι η Νέα Δημοκρατία, πιθανότατα με απόλυτη πλειοψηφία, το οποίο θα είναι ένα φιλικό προς την αγορά αποτέλεσμα. Ετσι, οι πρόωρες εκλογές θεωρούνται θετική εξέλιξη, καθώς θα μειώσουν τον κίνδυνο γύρω από τη χάραξη πολιτικής.

Υπέρ των πρόωρων εκλογών φαίνεται να τίθεται και η Continuum Economics, καθώς όπως επισημαίνει η πολιτική αστάθεια θα υπονομεύσει τα σχέδια για την αντιμετώπιση των υψηλών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών και θα δυσκολέψει την πλήρη πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές, αυξάνοντας τις πιθανότητες χρήσης του «μαξιλαριού» ρευστότητας (κατά 7-8 δισ. ευρώ). Οπως εξηγεί, η αυξανόμενη πολιτική αστάθεια και η αβεβαιότητα λόγω του κατακερματισμένου πολιτικού τοπίου, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις.

Παράλληλα, αναμένεται να επιβαρύνει το κλίμα στην αγορά των ελληνικών ομολόγων, ακόμη και αν ο Ελληνας πρωθυπουργός κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης, αφού η πλειοψηφία θα είναι εύθραυστη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή