Καταψηφίστηκε η συμφωνία για το Brexit

Καταψηφίστηκε η συμφωνία για το Brexit

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Πρωτοφανείς διαστάσεις στην κοινοβουλευτική ιστορία της Βρετανίας έλαβε η χθεσινοβραδινή καταψήφιση της συμφωνίας της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας, η οποία αναμένεται να τεθεί σήμερα σε ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Το εύρος της συντριβής (202 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, 432 ψήφισαν κατά) και το γεγονός ότι στους διαφωνούντες περιλαμβάνεται πάνω από το ένα τρίτο της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών (118 βουλευτές) καθιστά τη συμφωνία Ε.Ε. – Ηνωμένου Βασιλείου «νεκρό γράμμα».

«Αν μια συμφωνία είναι αδύνατη και κανείς δεν θέλει έξοδο χωρίς συμφωνία, τότε ποιος θα έχει το θάρρος να πει ποια είναι η μόνη θετική λύση;», διερωτήθηκε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε θλίψη για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. «Προτρέπω το Ηνωμένο Βασίλειο να διασαφηνίσει τις προθέσεις του το ταχύτερο δυνατόν. Ο χρόνος έχει σχεδόν τελειώσει», τόνισε ο Γιούνκερ. Η προθεσμία των δύο ετών από την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Ε.Ε. περί αποχώρησης κράτους-μέλους λήγει στις 29 Μαρτίου. Σε περίπτωση που δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία, η χώρα που το ενεργοποίησε εξέρχεται ατάκτως.

«Ο κίνδυνος άτακτης εξόδου αυξήθηκε με την ψηφοφορία αυτή και, ενώ δεν θέλουμε να συμβεί κάτι τέτοιο, θα είμαστε έτοιμοι», ανέφερε δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στις Βρυξέλλες διαφαίνεται θέληση να αναθεωρηθούν κάποιες πρόνοιες της συμφωνίας, αλλά μόνο αν γίνει σαφές τι ακριβώς επιθυμεί η Βρετανία και τι θα μπορούσε να εγκριθεί από τη Βουλή. Η χθεσινή ψήφος ήταν αντιφατική, αφού πίσω από το «όχι» συντάχθηκαν και οι οπαδοί του σκληρού Brexit και οι οπαδοί της παραμονής στην Ε.Ε. και οι Βορειοϊρλανδοί του κόμματος DUP. Αμέσως μετά την ψηφοφορία, ο εκπρόσωπος της ένωσης του Σίτι του Λονδίνου δήλωσε ότι η σταθερότητα δεν πρέπει να τίθεται σε κίνδυνο, ενώ ο σύνδεσμος βρετανικών βιομηχανιών σημείωσε ότι απαιτείται το ταχύτερο ένα νέο σχέδιο.

Τόσο το βορειοϊρλανδικό DUP όσο και η πτέρυγα ΕRG (διαφωνούντες του Συντηρητικού Κόμματος) διεμήνυαν χθες ότι θα παράσχουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. «Δεν υπάρχει προηγούμενο για πρωθυπουργό να χάσει με μεγάλη διαφορά σημαντική ψηφοφορία για το θέμα που καθορίζει τη θητεία του και να επιβιώσει. Αλλά δεν ζούμε φυσιολογικούς καιρούς», είπε ο σχολιαστής του BBC Μπεν Ράιτ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή