Τα κράτη της Ευρωζώνης βγαίνουν στις αγορές για να προλάβουν τα χαμηλά επιτόκια

Τα κράτη της Ευρωζώνης βγαίνουν στις αγορές για να προλάβουν τα χαμηλά επιτόκια

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσο η Ελλάδα εξετάζει ποια θα είναι η κατάλληλη στιγμή για να βγει στις αγορές το 2019, η Ιταλία και η Ισπανία σπεύδουν να αξιοποιήσουν το θετικό επενδυτικό κλίμα με νέες εκδόσεις ομολόγων.

Η Ιταλία προσείλκυσε χθες προσφορές 35 δισ. ευρώ σε κοινοπρακτική έκδοση 15ετούς ομολόγου, καταφέρνοντας να αντλήσει 10 δισ. ευρώ. Φαίνεται, ως εκ τούτου, πως επανήλθε το επενδυτικό ενδιαφέρον στην αγορά κρατικού χρέους της Ιταλίας ύστερα από την επίλυση της διαμάχης Ρώμης – Βρυξελλών για το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2019. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ακολουθήσει η Ισπανία, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές του πρακτορείου Reuters. Σενάρια θέλουν, επίσης, τη Γαλλία να δανείζεται από τις αγορές εν μέσω του Ιανουαρίου, ενόψει χρηματοδοτικών αναγκών που φθάνουν τα 237 δισ. ευρώ για όλο το 2019. Οι μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ανάγκες χρηματοδότησης του προϋπολογισμού στην Ιταλία υπολογίζονται στα 225 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τους Financial Times.

Δεδομένου του γενικευμένου κλίματος απαισιοδοξίας που επικρατεί στα διεθνή χρηματιστήρια, το έδαφος είναι πρόσφορο για τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης. Την περασμένη εβδομάδα, οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης άντλησαν σχεδόν 40 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Commerzbank που δημοσιεύει το Reuters. Μόνον το Βέλγιο, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία εξασφάλισαν πάνω από 14 δισ. ευρώ με την έκδοση ομολόγων, ενώ οι προσφορές κορυφώθηκαν στα 70 δισ. ευρώ.

Οι επενδυτές αναζητούν ασφαλείς επιλογές για να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους, αλλά επιθυμούν ταυτόχρονα όσο το δυνατόν ελκυστικές αποδόσεις. Οι χώρες-μέλη στην περιφέρεια της Ευρωζώνης πληρούν λίγο έως πολύ αυτές τις προϋποθέσεις, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων τους είναι λίγο υψηλότερες σε σχέση με τον πυρήνα του ευρώ. «Από τη ζήτηση για τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης μπορεί να συμπεράνει κανείς πως θα είναι ζωηρό το ενδιαφέρον για την Ισπανία», σημειώνει ο Ρομπέρτο Κορονάντο, διαχειριστής κεφαλαίων στην Aberdeen Asset Management. Ανάλογη άποψη έχει και για την Ιταλία. Οι κοινοπρακτικές εκδόσεις ομολόγων της Ιταλίας και της Ισπανίας συνήθως κυμαίνονται στα 6 με 9 δισ. ευρώ ανά έτος.

Η χθεσινή κοινοπρακτική έκδοση της Ιταλίας ήταν η πρώτη μετά τον Ιανουάριο του 2018, δηλαδή πριν αναλάβει τα ηνία της χώρας ο κυβερνητικός συνασπισμός του Κινήματος των 5 Αστέρων και της Λέγκας του Βορρά. Μετά τον Μάιο άρχισε σταδιακά να κλιμακώνεται η διαμάχη ανάμεσα στη Ρώμη και στις Βρυξέλλες για το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2019, οδηγώντας σε άνοδο το κόστος δανεισμού της χώρας. Τελικά, η ιταλική κυβέρνηση συμφώνησε με τις Βρυξέλλες για τη μείωση του ελλείμματος στον φετινό προϋπολογισμό τον Δεκέμβριο του 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή