Γερμανία: Σε επιτήρηση η AfD για την προστασία του συντάγματος

Γερμανία: Σε επιτήρηση η AfD για την προστασία του συντάγματος

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Υπό αυξημένο έλεγχο τελεί πλέον η Εναλλακτική για τη Γερμανία, το ακροδεξιό κόμμα AfD, καθώς οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας φοβούνται ότι φλερτάρει έντονα με τον εξτρεμισμό. Η ομοσπονδιακή αρχή για την Προστασία του Συντάγματος (Bundesamt für Verfassungsschutz) σχεδιάζει να ερευνήσει τις δημόσιες δηλώσεις από μέλη του κόμματος αλλά και τις σχέσεις της AfD με ακραίες οργανώσεις. Η υπηρεσία σταμάτησε λίγο πριν από το σημείο, που προβλέπει μυστική παρακολούθηση του ξενοφοβικού κόμματος, μία πρακτική που επιφυλάσσει στους νεοναζιστικούς σχηματισμούς της χώρας.

Η νεολαία του κόμματος και η δεξιά πτέρυγά του, που συνδέεται με τον Ανατολικογερμανό ηγέτη του, Μπγερν Χέκε, θα τελεί υπό αυξημένη εποπτεία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αρχής, Τόμας Χάλντενβανγκ. Ο ίδιος επικαλέστηκε την προσπάθεια υποβάθμισης του ναζιστικού παρελθόντος της χώρας από την AfD, καθώς και υπόνοιες ορισμένων μελών της ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν «επαναστατικά» μέσα για να πετύχουν τους πολιτικούς στόχους τους ως ενδείξεις ότι απαιτείται αυξημένη επαγρύπνηση ως προς τη δράση της AfD. Aντιδρώντας η ηγεσία του κόμματος, διά στόματος του Αλεξάντερ Γκάουλαντ, έκανε λόγο για πολιτικά υποκινούμενη απόφαση των μυστικών υπηρεσιών και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νομικών μέτρων εις βάρος της Αρχής.

Σε μία άλλη εξέλιξη, Γερμανοί εισαγγελείς δήλωσαν, χθες, ότι υπάλληλος του γερμανικού στρατού κρατείται με την υποψία ότι διενεργούσε κατασκοπεία προς όφελος του Ιράν. Πρόκειται για 50χρονο Γερμανό αφγανικής καταγωγής, ο οποίος ήταν ειδικός σε θέματα γλωσσών και σύμβουλος επί πολιτισμικών ζητημάτων. Το περιοδικό Der Spiegel έγραψε ότι ο ύποπτος έχει πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερειών για την ανάπτυξη των στρατευμάτων στο Αφγανιστάν. Το ρεπορτάζ εμφανίζει τον ύποπτο να εργάζεται για τις ιρανικές μυστικές υπηρεσίες για πολλά χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή