Πρόστιμα 244.787 ευρώ σε 5 εργοληπτικές εταιρείες για χειραγώγηση διαγωνισμού

Πρόστιμα 244.787 ευρώ σε 5 εργοληπτικές εταιρείες για χειραγώγηση διαγωνισμού

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόστιμα συνολικού ύψους 244.787,4 ευρώ σε πέντε εργοληπτικές εταιρείες επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Οι εταιρείες αυτές, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της Αρχής, κρίθηκε ότι συμμετείχαν σε οριζόντια σύμπραξη με στόχο τη χειραγώγηση του διαγωνισμού δημοπράτησης για την κατασκευή του 5ου Λυκείου Λαμίας.

Με απλά λόγια, οι εταιρείες είχαν συνεννοηθεί εκ των προτέρων να καταθέσουν εικονικές προσφορές και εκπτώσεις προκειμένου να αναδειχθεί ανάδοχος του έργου η κοινοπραξία που επιθυμούσε το καρτέλ, η οποία απετελείτο από τις εταιρείες ΛΑΤΟΜΙΚΗ και ΙΛΙΟΝ ΕΛΛΚΑΤ. Η συγκεκριμένη παράβαση διαπιστώθηκε ότι διήρκεσε για μικρό χρονικό διάστημα, μόλις 14 ημέρες. Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν είναι μειωμένα κατά 15% σε σύγκριση με αυτά που έπρεπε –με βάση τις διαπιστωθείσες παραβάσεις– να επιβληθούν στις εταιρείες.

Ο λόγος είναι ότι και οι πέντε εντάχθηκαν στη λεγόμενη διαδικασία διευθέτησης, κάτι που συνεπάγεται την ομολογία ενοχής και την παραίτηση από ένδικα μέσα με αντάλλαγμα έκπτωση 15% στα πρόστιμα. Αναλυτικά, τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν έχουν ως εξής: ΛΑΤΟΜΙΚΗ 109.641,52 ευρώ, ΙΛΙΟΝ ΕΛΛΚΑΤ 35723,71 ευρώ, ΕΛΕΚΤΡΟΜΕΚ 17.269,24 ευρώ, ΩΡΙΩΝ 7.612,23 ευρώ και ΤΕΚΑ 74.540,68 ευρώ.

Οι παραπάνω επιχειρήσεις υποχρεώθηκαν να παραλείπουν στο μέλλον τη διαπιστωθείσα στο σκεπτικό της απόφασης παράβαση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2016, οπότε θεσπίστηκε η διαδικασία διευθέτησης, με στόχο κυρίως να αξιοποιηθεί από τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες που εμπλέκονταν στο πολυσυζητημένο «καρτέλ των εργολάβων», αρκετές υποθέσεις έχουν «κλείσει» σχετικά γρήγορα, ακριβώς λόγω της διαδικασίας αυτής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή