Αναψε φωτιές η υπουργοποίηση του κ. Ευ. Αποστολάκη

Αναψε φωτιές η υπουργοποίηση του κ. Ευ. Αποστολάκη

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στους Αλ. Τσίπρα και Κυρ. Μητσοτάκη και μεγάλη ένταση στην αίθουσα της Ολομέλειας εξαιτίας των πολλών και έντονων διαμαρτυριών από πλευράς βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσε χθες η επιλογή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να σημειώσει ότι ιστορικό προηγούμενο υπουργοποίησης στον χώρο της Εθνικής Αμυνας ανωτάτου εν ενεργεία στρατιωτικού, ανάλογη της σημερινής περίπτωσης με τον Ευ. Αποστολάκη, υπήρξε επί χούντας.

«Ποτέ καμία κυβέρνηση στη Μεταπολίτευση δεν επέλεξε πολιτικό προϊστάμενο του στρατεύματος εν ενεργεία αξιωματικό. Ο τελευταίος για τον οποίο είχε συμβεί το ίδιο ήταν ο Γρηγόρης Σπαντιδάκης, ο αρχηγός του ΓΕΣ που ορκίστηκε υπουργός Αμυνας την 21η Απριλίου του 1967», είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Ο κ. Τσίπρας, μετά το τέλος της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη, σημείωσε: «Θεωρώ ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης –και θέλω να πιστεύω άθελά του- υπέπεσε σε ένα κολοσσιαίο ατόπημα, όχι απέναντι στο πρόσωπο, αλλά απέναντι στις Ενοπλες Δυνάμεις. Συνέκρινε τον μέχρι χθες αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων, τον Βαγγέλη Αποστολάκη, με τον στρατηγό της χούντας Σπαντιδάκη. Αυτό είναι μία μεγάλη προσβολή απέναντι στο δημοκρατικό φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων του τόπου και ζητώ να ανακαλέσει». Για να συνεχίσει: «Δεν σας επιτρέπω, κ. Μητσοτάκη, να προσβάλλετε έναν άνθρωπο που από το 1976 έχει υπηρετήσει με υψηλό δημοκρατικό φρόνημα. Είναι ντροπή».

Ο κ. Μητσοτάκης ανταπαντώντας τόνισε ότι η αναφορά του αφορούσε την πρωθυπουργική επιλογή και όχι το πρόσωπο του νέου υπ. Εθνικής Αμυνας: «Μέσα στον πανικό σας, κ. Τσίπρα, προφανώς δεν καταλάβατε καν αυτό το οποίο είπα. Καμία κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης δεν παραβίασε τον άγραφο κανόνα διάκρισης μεταξύ στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας. Το κάνατε εσείς. Σέβομαι τον ναύαρχο Αποστολάκη ως αρχηγό ΓΕΕΘΑ και ως αξιωματικό. Θεωρώ ότι έκανε μεγάλο λάθος που αποδέχθηκε την πρότασή σας να γίνει υπουργός Εθνικής Αμυνας και το λέω δημόσια. Ομως, την πρόταση την κάνατε εσείς, κ. Τσίπρα, και εσείς θα έπρεπε να έχετε γνώση της μεγάλης ιστορικής βαρύτητας αυτής της επιλογής σας. Μη μου κουνάτε, λοιπόν, εμένα το δάχτυλο και μη μου ξανακάνετε υποδείξεις περί δημοκρατικών φρονημάτων».

Αμέσως μετά ο πρωθυπουργός, αφού σημείωσε ότι δέχεται «τη μερική ανάκληση της αιχμής απέναντι στο πρόσωπο», συμπλήρωσε: «Σε τέτοιου είδους ζητήματα δεν μπορεί να παίζετε και να δημιουργείτε εντυπώσεις. Λυπάμαι που δεν το καταλάβατε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή