Η θετική επίδραση του ηλεκτρονικού τσιγάρου

Η θετική επίδραση του ηλεκτρονικού τσιγάρου

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική φαίνεται ότι είναι η συμβολή του ηλεκτρονικού τσιγάρου στη διακοπή του καπνίσματος για πολλούς Ελληνες καπνιστές που έχουν καταφέρει να απαλλαγούν από αυτή τη συνήθεια τα τελευταία χρόνια. Πρόσφατη μελέτη σε κατοίκους του νομού Αττικής, κατέδειξε ότι από το 2014 και μετά ο ρυθμός μείωσης του καπνίσματος έχει αυξηθεί σημαντικά, με πολλούς από τους πρώην καπνιστές να έχουν χρησιμοποιήσει ως «σκαλοπάτι» για τη διακοπή το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Η μελέτη διενεργήθηκε από επιστημονικές ομάδες του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και των Πανεπιστημίων Πατρών και Μακεδονίας και ανέλυσε τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.287 πρώην καπνιστών και 1.281 καπνιστών στον νομό Αττικής. Οπως κατέδειξε η μελέτη, σχεδόν οι μισοί πρώην καπνιστές διέκοψαν το κάπνισμα τα τελευταία έξι χρόνια (47%), ενώ περισσότεροι από το ένα τρίτο (34,7%), έχει διακόψει το κάπνισμα από το 2014 και μετά. Περίπου τέσσερις στους δέκα Ελληνες που διέκοψαν το κάπνισμα από το 2014 και μετά χρησιμοποιούν ή χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικό τσιγάρο, ενώ αρκετοί (σχεδόν το 15%) διέκοψαν μετά και το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

«Σημαντικά ευρήματα»

Οπως ανέφεραν χθες οι ερευνητές, από τη μελέτη προκύπτει ότι η καθημερινή χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου 11πλασιάζει την πιθανότητα διακοπής του καπνίσματος για όσους διέκοψαν το κάπνισμα από το 2014 και μετά. «Τα ευρήματα είναι εξαιρετικά σημαντικά, ιδίως αν αναλογιστούμε ότι η χώρα μας έχει τον υψηλότερο επιπολασμό καπνίσματος στην Ευρώπη», δήλωσε ο κύριος ερευνητής της μελέτης δρ Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, ο οποίος χαρακτήρισε την Ελλάδα ένα από τα πιο επιτυχημένα μοντέλα παγκοσμίως ως προς τη θετική επίδραση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην ελάττωση του καπνίσματος στον πληθυσμό. Η μελέτη εξέτασε και το κατά πόσον το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι προθάλαμος του καπνίσματος για τους ενηλίκους. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 36,2% των ατμιστών στην Ελλάδα είναι παράλληλα και καπνιστές, το 62,2% είναι πρώην καπνιστές και μόλις το 0,2% των ατμιστών δεν έχει καπνίσει ποτέ. Πάντως, ένα σημαντικό ποσοστό των Ελλήνων εμφανίζονται επιφυλακτικοί σε σχέση με το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Το 8,9% των συμμετεχόντων θεωρεί ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πιο βλαπτικό από το κανονικό τσιγάρο, το 25,5% ότι είναι το ίδιο βλαπτικό, το 32,7% ότι είναι λιγότερο βλαπτικό και μόλις το 5,4% δήλωσε ότι είναι πολύ λιγότερο βλαπτικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή