Ο ΔΗΚΤΗΣ (16/01/19)

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξοδος εργαζομένων από λιγνιτικές μονάδες

«Ρεύμα» αποχωρήσεων παρατηρείται στις προς πώληση λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη και στη Φλώρινα. Στα δύο προγράμματα εθελουσίας η προθεσμία των οποίων έληξε την περασμένη Παρασκευή, σύμφωνα με πληροφορίες, δήλωσαν συμμετοχή 273 άτομα, εκ των οποίων τα 244 από τις δύο μονάδες της Μεγαλόπολης και τα 29 από τη μονάδα της Μελίτης. Επιπλέον, 87 άτομα αποχώρησαν από τις τρεις μονάδες πριν από την έναρξη των προγραμμάτων εθελουσίας στο πλαίσιο της συνταξιοδότησής τους. Ετσι ο συνολικός αριθμός των προς αποχώρηση εργαζομένων ανεβαίνει στα 360 άτομα. Στις τρεις μονάδες απασχολούνται 1.248 εργαζόμενοι και σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επενδυτών, για να λειτουργήσουν βιώσιμα, το προσωπικό θα πρέπει να μειωθεί κατά το ήμισυ. Περαιτέρω μείωση του προσωπικού θα προκύψει από τη μετακίνηση εργαζομένων στη ΔΕΗ και στον ΔΕΔΔΗΕ. Η ΔΕΗ ως κίνητρο για την αποχώρηση των εργαζομένων αύξησε την αποζημίωση από τις 15.000 ευρώ στις 25.000 ευρώ.

Οι πολιτικές εξελίξεις και οι κατασκευαστικοί όμιλοι

Αγωνία επικρατεί και στα επιτελεία των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων αναφορικά με τις πολιτικές εξελίξεις, καθώς, ανάλογα με τις επιδιώξεις του κάθε ομίλου, κάποιοι εκτιμούν ότι θα ζημιωθούν από τυχόν πρόωρες εκλογές κι άλλοι ότι θα ευνοηθούν. Το βέβαιο είναι ότι επιθυμούν την ταχύτερη δυνατή ομαλοποίηση του πολιτικού σκηνικού, προκειμένου να συνεχιστεί η πορεία ανάκαμψης της οικονομίας και κυρίως να επιταχυνθούν οι διαγωνισμοί και οι αναθέσεις έργων, τομέας στον οποίο η σημερινή ηγεσία του υπ. Υποδομών έχει πάρει βαθμολογία «κάτω από τη βάση».

Ειδική εισφορά αλληλεγγύης σε ειδικά μισθολόγια

Εισφορά αλληλεγγύης με συντελεστές από 2,2% έως 10% θα κληθούν να πληρώσουν οι εν ενεργεία και συνταξιούχοι των ειδικών μισθολογίων για τα αναδρομικά που έλαβαν πριν από μερικές ημέρες. Η επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα αναδρομικά των ενστόλων, πανεπιστημιακών, γιατρών του ΕΣΥ, δικαστικών λειτουργών και των συνταξιούχων αποκαλύπτεται στην απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων που καθορίζει τον τύπο και το περιεχόμενο των βεβαιώσεων αποδοχών για τους μισθωτούς και συνταξιούχους.

Η διαμάχη για τα ακίνητα αρχαιολογικής αξίας

Παρέμβαση στο ΣτΕ πραγματοποίησε το υπερταμείο στην υπόθεση μεταβίβασης ακινήτων αρχαιολογικού χαρακτήρα στην ΕΤΑΔ. Το υπερταμείο στρέφεται κατά της προσφυγής του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) με την οποία ζητείται να ακυρωθεί απόφαση (ΚΥΑ) που υπογράφηκε τον Ιούνιο του 2018 βάσει της οποίας μεταβιβάστηκαν 10.119 ακίνητα στην ΕΤΑΔ. Η απόφαση περιέλαβε μερικές εκατοντάδες ακίνητα αρχαιολογικής και πολιτιστικής αξίας ακίνητα, όπως ο Λευκός Πύργος, η Kνωσός, η Σπιναλόγκα κ.ά. Την παρέμβαση αποκάλυψε χθες ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Γιάννης Μανιάτης ενώ η δικάσιμος της σχετικής αίτησης έχει οριστεί στο ΣτΕ για τις 22 Ιανουαρίου 2019.

Γιατί δεν επιστρέφουν οι ξένοι επενδυτές

Δύο είναι οι λόγοι για τους οποίους η Ελλάδα δεν προσελκύει ακόμη επενδυτές, σύμφωνα με την ελβετική εφημερίδα Neue Zürchner Zeitung. Ο πρώτος είναι ότι η Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του μνημονίου δεν τόλμησε να αντλήσει κεφάλαια από την αγορά. Ο δεύτερος λόγος αφορά την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, καθώς το υψηλό απόθεμα των κόκκινων δανείων εμποδίζει τις τράπεζες να τροφοδοτήσουν την οικονομία με νέα δάνεια και συνιστούν παράγοντα κινδύνου για δυνητικούς επενδυτές. Οπως αναφέρει, η απόδοση του 10τούς ομολόγου είναι η υψηλότερη στην Ευρωζώνη, ενώ πιο ανησυχητική είναι η αύξηση των ασφαλίστρων κινδύνου στα 5ετή ελληνικά ομόλογα. Αν και η έξοδος στις αγορές δεν είναι αναγκαία, ωστόσο, εάν η Ελλάδα παραμείνει για καιρό εκτός αγορών, τότε θα ελαχιστοποιηθεί η ευκαιρία ανάκτησης της εμπιστοσύνης των επενδυτών, τονίζει. Εκτός αυτού, η αποχή από τις αγορές έχει αρνητικές συνέπειες στις τράπεζες και σε επιχειρήσεις που προσπαθούν να αντλήσουν φτηνή χρηματοδότηση από το εξωτερικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή