Αδιέξοδο α λα αμερικανικά

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη χιονισμένη Ουάσιγκτον, οι απλήρωτοι υπάλληλοι που έχουν πληγεί από το λουκέτο της κυβέρνησης μπορούν να αναζητήσουν τουλάχιστον την αλληλεγγύη των ιδιωτικού κλάδου, αν όχι του Λευκού Οίκου. Από τα συσσίτια του σταρ σεφ Χοσέ Αντρές μέχρι τα δωρεάν εισιτήρια για τα σινεμά και το μουσείο Γούντροου Ουίλσον, η στήριξη των επιχειρήσεων μεγαλώνει όσο το αδιέξοδο συνεχίζεται. Και αν αυτά ακούγονται όμορφα, οι βασικές ανάγκες χιλιάδων οικογενειών για στέγη, φάρμακα, τρόφιμα, δίδακτρα παραμένουν ακάλυπτες. Τα πράγματα είναι δύσκολα και για τους εργολάβους της κυβέρνησης, οι οποίοι έχουν μείνει χωρίς αντικείμενο λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης, αλλά και για τους εργαζομένους στις αμερικανικές διπλωματικές αποστολές, κάποιοι από τους οποίους δεν έχουν χρήματα για βασικά αγαθά. Σύμφωνα με υπολογισμούς, που δεν αρνήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ένα τέταρτο των υπαλλήλων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στο εξωτερικό είναι σήμερα απλήρωτοι.

Και όμως, ο οικονομικός σύμβουλος του προέδρου Τραμπ, Κέβιν Χάσετ, εκτίμησε πως… έπιασαν την καλή, διότι όταν ανοίξει η κυβέρνηση θα πληρωθούν κανονικά, ενώ μέχρι τότε «κάνουν διακοπές». Βεβαίως, αυτό δεν ισχύει για όσους εργάζονται χωρίς πληρωμή, όπως οι υπάλληλοι ασφάλειας μεταφορών στα αεροδρόμια. Και πάντως δεν αγγίζει τον πρόεδρο, που έχει υποστηρίξει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που πλήττονται από το πολιτικό αδιέξοδο είναι ψηφοφόροι των Δημοκρατικών, οι οποίοι δεν τον απασχολούν προκειμένου να επιτύχει τον στόχο του: τη χρηματοδότηση του τείχους.

Ενα είναι σίγουρο: Το λουκέτο της κυβέρνησης έχει εξελιχθεί στο πιο πολυήμερο στην ιστορία των ΗΠΑ, καθώς ο πρόεδρος Τραμπ επιμένει να ζητάει 5,7 δισ. δολάρια από το Κογκρέσο για τη χρηματοδότηση του τείχους. Αλλά η Βουλή των Αντιπροσώπων ελέγχεται πλέον από τους Δημοκρατικούς, και η επικεφαλής του, Νάνσι Πελόσι, δεν έχει σκοπό να του κάνει το χατίρι. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Αμερικανοί επιρρίπτουν στον πρόεδρο Τραμπ την ευθύνη για το λουκέτο.

Ωστόσο, η βάση των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων συσπειρώνεται και υποστηρίζει τις επιλογές του προέδρου Τραμπ, και για το τείχος και για το κλείσιμο της κυβέρνησης, προκειμένου να επιτύχει. Αν και ο πρόεδρος είναι γνωστός για τις μεταστροφές του, δεν φαίνεται πιθανό να κάνει πίσω, καθώς φοβάται ότι αυτό θα τον έκανε να φανεί αδύναμος. Ετσι, ο μόνος τρόπος για να αρθεί το αδιέξοδο είναι ένας συμβιβασμός στο Κογκρέσο με τους Ρεπουμπλικανούς που ελέγχουν τη Γερουσία. Μέχρι στιγμής, ο ηγέτης τους Μιτς Μακόνελ (ο οποίος το 2014 έλεγε ότι το κλείσιμο της κυβέρνησης είναι μια αποτυχημένη πολιτική) έχει απορρίψει μια συμβιβαστική λύση που δεν θα ικανοποιούσε τον πρόεδρο, με το επιχείρημα ότι θα μπορούσε να την μπλοκάρει εύκολα, με ένα προεδρικό βέτο.

Ωστόσο, οι βουλευτές είναι εκείνοι που δέχονται τις πιέσεις από τους ψηφοφόρους και καλούνται να αναζητήσουν κάποια λύση. Ιδιαίτερα ευαίσθητοι στο αδιέξοδο είναι όσοι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές θα αντιμετωπίσουν τις κάλπες το 2020. Οπως λέει η Τζένιφερ Ντάφι, αναλύτρια του Cook Political Report, «το ερώτημα είναι για πόσο μπορούν να αφήσουν αυτή την κατάσταση να συνεχιστεί. Οσο πιο άβολα αισθάνονται, τόσο πιο πιθανό είναι να διαφοροποιηθούν από τον Τραμπ». Για την ώρα, οι επιστολές παρασημοφορημένου βετεράνου που τους ζητάει να μη φοβηθούν το κόμμα και τον πρόεδρο, αλλά να τιμήσουν τον όρκο τους στο σύνταγμα των ΗΠΑ και να εργαστούν για να ανοίξει η κυβέρνηση, παραμένουν αναπάντητες…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή