Πρωτόγνωρες κινήσεις ΣΥΡΙΖΑ για τη διατήρηση της πλειοψηφίας στις Επιτροπές

Πρωτόγνωρες κινήσεις ΣΥΡΙΖΑ για τη διατήρηση της πλειοψηφίας στις Επιτροπές

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κινήσεις και επιλογές, πρωτόγνωρες για τα κοινοβουλευτικά χρονικά, αναζητεί εναγωνίως η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ούτως ώστε κυρίως ενόψει της συζήτησης της Συμφωνίας των Πρεσπών στην αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, αλλά και γενικότερα σε όλες τις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές να εξακολουθεί να διαθέτει την πλειοψηφία και να μην δημιουργηθούν εμπόδια στο έργο και την προώθηση των σχεδιασμών.

Το πρόβλημα, αμιγώς θεσμικού χαρακτήρα, δημιουργείται ως γνωστόν, μετά από την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από το κυβερνητικό σχήμα και την διαμόρφωση μιας νέας κυβέρνησης η οποία πλέον στηρίζεται στην παράξεων «δεδηλωμένη» που συνδιαμορφώνουν ο μειοψηφικός ΣΥΡΙΖΑ (145 έδρες) και έξι ανεξάρτητοι προερχόμενοι από άλλα κόμματα. Σύμφωνα με τον Κανονισμό, η σύνθεση των Επιτροπών της Βουλής πρέπει να είναι έτσι διαμορφωμένη ώστε «να διατηρείται η κατ’ αναλογία εκπροσώπηση όλων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων», και «να μην θίγεται η απόλυτη πλειοψηφία της ΚΟ που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή». Για να συμβεί αυτό, δίδεται εκ του Κανονισμού η δυνατότητα στον Πρόεδρο της Βουλής να αυξομειώνει τον αριθμό των μελών της κάθε Επιτροπής.

Αυτή η αυξομείωση αναμένεται και τώρα, αλλά με τα μέχρι τώρα δεδομένα, σίγουρα επιτεύξιμος θεωρείται ο πρώτος εκ των δύο προαναφερόμενων στόχων («αναλογική εκπροσώπηση ΚΟ»). Πώς, όμως, να επιτευχθεί ο δεύτερος, δεδομένου ότι υπάρχει μεν «δεδηλωμένη» υπέρ κυνέρνησης πλειοψηφία, αλλά αυτή δεν στηρίζεται σε ΚΟ που διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία, αλλά σε μια ετερόκλητη σύνθεση;

Ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, ερωτηθείς από δημοσιογράφους απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε απάντηση αναφορικά με το πώς σκέφτεται να χειριστεί το πρόβλημα, λέγοντας ότι το μείζον ζήτημα της ημέρας είναι η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση από την εθνική αντιπροσωπεία.

«Οταν έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών για να ξεκινήσει η διαδικασία στην επιτροπή, θα έχετε ενημερωθεί για όλη την διαδικασία που θα ακολουθηθεί» είπε ο κ. Βούτσης. «Ολες οι διαδικασίες όπως πάντα θα γίνουν σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό. Δεν είναι σήμερα αυτή η ατζέντα» συνέχισε ο κ. Βούτσης, σημειώνοντας παράλληλα: «Εγιναν μετακινήσεις βουλευτών, διαμορφώθηκαν νέες συνθέσεις ΚΟ, θα ήταν προθύστερο, και για μένα προπέτεια, να προλέξω από σήμερα τί ακριβώς και να μπούμε σε σενάρια και ενδεχόμενα. Οταν θα έχουμε επακριβώς το χάρτη των συγκροτημένων ΚΟ, όλα θα γίνουν σύμφωνα με Σύνταγμα και Κανονισμό».

Η τελευταία αυτή αποστροφή της λακωνικής τοποθέτησης του κ. Βούτση, δημιούργησε συγκυριακά την αίσθηση ότι μετά από την αποψινή ψηφοφορία, ενδεχομένως υπάρξουν προσχωρήσεις στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κάποιων εκ των ανεξαρτήτων που προσφέρουν στήριξη στην κυβέρνηση. Αυτό θα βοηθούσε, όπως χαρακτηριστικά λέγεται, σε μια ομαλή αλλαγή-ανασύνθεση των Επιτροπών στη συνέχεια.

Τί θα γίνει αύριο Πέμπτη

Αν και ο κ. Βούτσης παρέπεμψε, όπως ελέχθη, τη ρύθμιση κάποια στιγμή στο προσεχές μέλλον, «θέμα» προκύπτει άμεσα, καθώς για το πρωί της Πέμπτης είναι προγραμματισμένες συνεδριάσεις δύο Επιτροπών: Δημοσίας Διοίκησης για νομοσχέδιο που αφορά το ΑΣΕΠ, και Κοινωνικών υποθέσεων για έκφραση γνώμης επί του προτεινομένου από την κυβέρνηση νέου προέδρου του ΕΟΠΥΥ.

Η πρώτη εκ των δύο αυτών Επιτροπών χρήζει άμεσης ανασύνθεσης, καθώς η διαγραφή του κ. Σπ. Δανέλλη καθιστά αναγκαία την τοποθέτηση ενός επιπλέον μέλους, εκπροσώπου του Ποταμιού. Θα είναι μόνο αυτή η αλλαγή, ή θα γίνουν και άλλες;

«Αυτό σας απασχολεί; Ελεος», ήταν η απάντηση του Προέδρου της Βουλής όταν ρωτήθηκε σχετικά ακριβώς με το τί πρόκειται να συμβεί ενόψει των αυριανών συνεδριάσεων.

Η ΝΔ.

Μπροστά στο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί, η ΝΔ επισημαίνει:

«H κυβέρνηση που συνειδητά και συστηματικά παραβιάζει τη διάκριση των εξουσιών και επιχειρεί να χειραγωγήσει ακόμη και τη Δικαιοσύνη, προετοιμάζει, ως φαίνεται, κάτι που πραγματικά δεν θα έχει προηγούμενο στην κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας: Να μετατρέψει αυθαιρέτως τη μειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στην Ολομέλεια της Βουλής, σε πλειοψηφία σε όλες τις Kοινοβουλευτικές

Eπιτροπές προκειμένου να τις ελέγχει ο κ. Τσίπρας. Αν αυτό, ωστόσο, επιχειρηθεί θα είναι κατά κυριολεξία ένα πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. Γι’ αυτό η ΝΔ το καταγγέλλει εκ προοιμίου προειδοποιώντας την κυβέρνηση και το Προεδρείο της Βουλής να μην διανοηθούν να το επιχειρήσουν. Η ΝΔ με το θεσμικό της ρόλο ως αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα επιτρέψει ούτε αυθαίρετες ερμηνείες, ούτε να αλλοιωθούν οι πραγματικοί συσχετισμοί των πολιτικών δυνάμεων της βουλής. Ας κατανοήσει επιτέλους η κυβέρνηση αυτό που ακόμη και ένας πρωτοετής φοιτητής Νομικής μαθαίνει ως δημοκρατική συνθήκη του πολιτεύματος: ότι η Βουλή ελέγχει την Κυβέρνηση και όχι η Κυβέρνηση τη Βουλή».

Ανησυχία εκφράζει για τις εξελίξεις αυτές και το Ποτάμι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή