Δανέλλης: Δίνω ψήφο εμπιστοσύνης, δεν σημαίνει ότι προσχωρώ στο ΣΥΡΙΖΑ (βίντεο)

Δανέλλης: Δίνω ψήφο εμπιστοσύνης, δεν σημαίνει ότι προσχωρώ στο ΣΥΡΙΖΑ (βίντεο)

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Με την σημερινή μου ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, δεν σημαίνει ότι προσχωρώ στο ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε από το βήμα της Βουλής, ο Σπύρος Δανέλλης, ενώ πρόσθεσε ότι κατανοεί πως ακούγεται ανορθόδοξο.

«Ελεγα να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αν συνδεθεί με το "Μακεδονικό". Οταν έβλεπα να έρχεται η κορυφαια αυτή αντίφαση: το να λέμε από τη μια είναι πατριωτικά όρθη και εθνικα επιβεβλημένη η επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και από την αλλη να μην κατανοούμε ότι είναι φυσικό προαπαιτούμενο η ύπαρξη της συγκεκριμένης κυβέρνησης που έφερε τη συμφωνία προς ψήφιση», πρόσθεσε. 

«Το "Μακεδονικό" δεν είναι μόνάχα ένα εθνικό ζήτημα. Είναι θέμα ταυτοτικό για τον κάθε πολιτικό χώρο και επομένως καταδεικνύει τις εκλεκτικές συγγένειες μεταξύ αυτού και είναι αυτές (σ.σ. οι εκλεκτικές συγγένειες) που καθορίζουν τις στέρεες συμμαχίες. Οτιδήποτε άλλο είναι τακτική», επεσήμανε ο κ. Δανέλλης.

«Η συμφωνία των Πρεσπών είναι επωφελής για την πατρίδα, αλλά η κοινωνία φαίνεται έχει κατεβάσει ρολά στη λογική», τόνισε ο κ. Δανέλλης, ενώ πρόσθεσε: «Δεν με πτοούν οι απειλές και οι λοιδορίες εκείνων που κρίνουν  εξ' ιδίων τα αλλότρια. Απαιτείται περίσσεια θράσους από εκείνους που δεν δίστασαν να σκυλέψουν το κοινοβουλευτικό σώμα του Ποταμιού να κουνάνε το δάχτιυλο με ηθικοπλαστικές παρατηρήσεις, να μιλούν για γυρολόγους».

Κατά την ομιλία του υπογράμμισε δε ότι «το Ποτάμι τόνισε ότι το εθνικό συμφέρον επιβάλει την υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών».

Απευθυνόμενος στον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη, ο κ. Δανέλλης είπε: «Το ότι παραμένω σταθερός 20 χρόνια τώρα σε αυτό που θεωρώ εθνικά επωφελές και σύμφωνο με τις αρχές και τις αξίες μου, μου το χρεώνεις ως «εκ προμελέτης λάθος»; Το σημερινό Ποτάμι, με το δικό σου σιγοντάρισμα, θεωρεί στρατηγικό εταίρο τη ΝΔ – το παλαιότερο από το παλιό. Τη ΝΔ που έχτισε το πελατειακό κράτος και χρεοκόπησε τη χώρα. Την τωρινή ΝΔ, στην υπερπατριωτική της εκδοχή, μια εκδοχή που χιλιόμετρα απέχει από τον φιλελεύθερο ευρωπαϊσμό, που εμείς επαγγελλόμαστε… Τι σχέση έχει αυτό το πράγμα με Το Ποτάμι, στο οποίο εκλεγήκαμε τον Ιανουάριο του 2015;». 

Πρόσθεσε δε ότι η σχέση του με το Ποτάμι «είχε καταστεί ληξιπρόθεσμη από το τελευταίο μας συνέδριο, όπου με μεγάλη πλειοψηφία υιοθετήθηκε η στρατηγική προσέγγισης με τη Ν.Δ.. Και από το βήμα του συνεδρίου είχα πει πως μια τέτοια επιλογή, που βρίσκεται στον αντίποδα της ιδεολογίας, των αρχών και της πολιτικής μου διαδρομής. Δεν με αφορά. Σταύρο και πρώην συνοδοιπόροι του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, αύριο, στις Πρέσπες, εύχομαι να μην κάνετε ούτε το "έγκλημα", ούτε το "λάθος"», τόνισε αιχμηρά. 

Κλείνοντας ο κ. Δανέλλης είπε: «Ο πολιτικός δεν μπορεί να αρνείται, να αποφεύγει, να δειλιάζει να σηκώσει το βάρος των ευθυνών που συνεπάγεται η στάση του σε ένα κρίσιμο ζήτημα. Και αν είσαι πολίτης δικαιούσαι ίσως να αρνηθείς την ανάληψη των ευθυνών που σου αναλογούν, αν νιώσεις πως σε βαραίνουν υπέρμετρα. Ο πολιτικός όμως υποχρεούται να ακολουθήσει τις αρχές και την συνείδησή του, χωρίς αστερίσκους, υπεκφυγές και στρεψοδικίες». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή