Αλ. Τσίπρας: Πήρα το ρίσκο να ζητήσω καθαρές λύσεις

Αλ. Τσίπρας: Πήρα το ρίσκο να ζητήσω καθαρές λύσεις

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Με πλήρη επίγνωση της ιστορικότητας των στιγμών, προκάλεσα την ψήφο εμπιστοσύνης. Πήρα το ρίσκο, έχοντας πολιτική τόλμη να ζητήσω καθαρές λύσεις και από τον  μέχρι χθες κυβερνητικό μου εταίρο και από το σύνολο της Βουλής» ανέφερε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Βουλή.

«Η κρισιμότητα των στιγμών επιτάσσει καθαρές λύσεις», συνέχισε.

«Όλοι σας γνωρίζετε ότι είχα κάθε δυνατότητα, με βάση το Σύνταγμα, να μην ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης. Γνωρίζετε ότι είχα την πολιτική επιλογή να κρυφτώ πίσω από τη διαρκή πρόκληση να απευθύνομαι προς την αντιπολίτευση, που διαθέτει τον αριθμό των εδρών, προκαλώντας την να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας. Θα ήταν  μία εύκολη επιλογή για μένα. Πήρα όμως το ρίσκο», υπογράμμισε και συνέχισε:

«Αν για κάτι δεν μπορείτε να με κατηγορήσετε τα τελευταία χρόνια που βρίσκομαι στη θέση του Πρωθυπουργού, είναι ότι δεν είχα το θάρρος, σε κρίσιμες στιγμές, να αναλάβω ευθύνη».

Ο Πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον για «θεατρικό στυλ» και «υψηλούς τόνους» κατά τη διάρκεια της ομιλίας του και πρόσθεσε:

«Ηρθατε να μας κάνετε μαθήματα πολιτικής ηθικής. Οι βουλευτές δεν είναι στρατιωτάκια. Λειτουργούν με βάση τη συνείδησή τους στα κρίσιμα θέματα».

Απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης τα κατηγόρησε για «νευρικότητα, σύγχυση και αμηχανία» και τόνισε:

«Πριν από μία εβδομάδα η αντιπολίτευση ζητούσε να ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης και τώρα που τολμάω πάλι έχουν πρόβλημα».

«Ο κ. Μητσοτάκης, δεν είχε την πολιτική τόλμη να προκαλέσει τη συζήτηση. Μας απειλούσε ότι θα τελειώσει το εξάμηνο και όταν έρθει η συμφωνία τον Πρεσπών θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας. Και σήμερα έρχεται να μας κάνει μαθήματα κοινοβουλευτισμού και δημοκρατίας».

«Το βασικό πρόβλημα του κ. Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι έχει τεράστιο πρόβλημα να προσαρμοστεί στις αλλαγές που συντελούνται. Όταν υιοθετεί ένα αφήγημα συνεχίζει, ανεξαρτήτως αν αλλάξουν οι συνθήκες. Γι αυτό και τόσο εχθές όσο και σήμερα, αντί για κάποιο ουσιαστικό πολιτικό επιχείρημα, κατέληξε να αναγιγνώσκει, σε έντονο ύφος, λιβελογραφήματα και να ρίξει σε πρωτόγνωρα βάθη το επίπεδο του διαλόγου» επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Αρνούμαι να πιστέψω ότι αυτό είναι το επίπεδο του κ. Μητσοτάκη. Θέλω να πιστεύω ότι η στάση είναι αποτέλεσμα κακών συμβούλων και πολιτικής σύγχυσης. Αναρωτιέμαι αν έχει το οποιοδήποτε νόημα να απαντήσω σε όλα αυτά. Είστε ο καλύτερος χορηγός μας όσο υπερασπίζεστε την κυβέρνηση Σαμαρά» υπογράμμισε.

«Το επιχείρημα σας είναι ότι η αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση και η λήξη της κυβερνητικής μας συνεργασίας είναι λέει σκηνοθετημένη», είπε ο πρωθυπουργός, για να του θέσει το ερώτημα γιατί αφού έγινε «συναλλαγή» τότε έπρεπε να θέσει σε διακινδύνευση τη δυνατότητα να κυβερνά, ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης;

«Το επιχείρημα σας είναι ότι η αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση και η λήξη της κυβερνητικής μας συνεργασίας είναι λέει σκηνοθετημένη», είπε ο πρωθυπουργός, για να του θέσει το ερώτημα γιατί αφού έγινε «συναλλαγή» τότε έπρεπε να θέσει σε διακινδύνευση τη δυνατότητα να κυβερνά, ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης;

«Αυτό που έχετε πάθει είναι ότι αδυνατείτε να προσαρμοστείτε στην πραγματικότητα . Το ίδιο κάνατε όταν βγήκαμε από τα μνημόνια, εσείς λέγατε ότι είμαστε στο τέταρτο ενώ όλη η Ευρώπη το αναγνωρίζει. Τώρα υπάρχει ρήξη, αποχώρησαν οι ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση κι εσείς συνεχίζετε να λέτε το αφήγημα σας περί σκηνοθεσίας. Αυτό το περί σικέ διαζυγίου και συναλλαγής είναι ό,τι πιο αστείο μπορεί να πει κανείς βλέποντας με ποιο σχέδιο πορευόμαστε για το αύριο του τόπου» συμπλήρωσε. 

«Επιδόθηκε σήμερα επισήμως στην ελληνική κυβέρνηση η ρηματική διακοίνωση της ΠΓΔΜ για τη Συμφωνία των Πρεσπών», είπε ο πρωθυπουργός και απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη του είπε ότι θα δοθεί όσος χρόνος θέλει για να τη συζητήσουν.

Τον κάλεσε μάλιστα και σε ντιμπέιτ, σε οποιοδήποτε κανάλι. «Εσείς έχετε φωνές, εμείς έχουμε επιχειρήματα», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε στον πρόεδρο της Ν.Δ. και σημείωσε πως με τη ρηματική διακοίνωση για τη Συμφωνία των Πρεσπών παρέχονται μερικές πολύ χρήσιμες διευκρινήσεις που ξεκαθαρίζουν με τον πιο κατηγορηματικό και αδιαμφισβήτητο τρόπο το τοπίο.

«Τι διευκρινίζουν λοιπόν οι γείτονες μας στο κείμενο αυτό, που είναι νομικά δεσμευτικό και επαναλαμβάνει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία;

Πρώτον ότι ο όρος nationality αναφέρεται αποκλειστικά στην ιθαγένεια και δεν καθορίζει ούτε προδικάζει το ζήτημα της εθνότητας.

Και δεύτερον ότι η γλώσσα των γειτόνων μας όπως αναφέρεται στην συμφωνία και έχει αναγνωριστεί από τη διάσκεψη του ΟΗΕ το 1977 ανήκει στην ομάδα των νοτιοσλαβικών γλωσσών», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Τι έχουμε λοιπόν εδώ κύριε Μητσοτάκη; Την πλήρη και ολοκληρωτική αποδόμηση των προσχημάτων που ανακαλύψατε για να κρυφτείτε από την ιστορική ευθύνη που σας αναλογεί και σε εσάς και στην παράταξή της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή