Επιδόθηκε από τα Σκόπια στην Αθήνα η ρηματική διακοίνωση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Επιδόθηκε από τα Σκόπια στην Αθήνα η ρηματική διακοίνωση της Συμφωνίας των Πρεσπών

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tη ρηματική διακοίνωση που ενημερώνει για την ολοκλήρωση των συνταγματικών αλλαγών στη γείτονα κοινοποίησε η κυβέρνηση Ζάεφ στην Αθήνα.

Η διακοίνωση ανοίγει το δρόμο για τη συνέχιση της διαδικασίας στην Ελλάδα, με ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών και από την ελληνική Βουλή.

«Η "Μακεδονική" κυβέρνηση είναι αφοσιωμένη στο στόχο της να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και αναμένει ο στόχος αυτός να πραγματοποιηθεί με την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών στην Ελλάδα» δήλωσε νωρίτερα την Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι η φίλη Ελλάδα θα κυρώσει την συμφωνία των Πρεσπών και θα γίνει η πρώτη χώρα που θα υπογράψει το πρωτόκολλο προσχώρησης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και με τον τρόπο αυτό θα υποκινήσει και τις άλλες 28 χώρες της συμμαχίας να πράξουν το ίδιο και να καταστούμε το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ» δήλωσε την Κυριακή ο Σκοπιανός πρωθυπουργός

Διευκρινίσεις

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προς το τέλος της ομιλίας του, διάβασε στο σώμα διευκρινήσεις για τη συμφωνία των Πρεσπών, όπως αυτές εμπεριέχονταν στη ρηματική διακοίνωση που απέστειλαν τα Σκόπια στην Αθήνα.

«Τι διευκρινίζουν λοιπόν οι γείτονες μας στο κείμενο αυτό, που είναι νομικά δεσμευτικό και επαναλαμβάνει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία; Πρώτον ότι ο όρος nationality αναφέρεται αποκλειστικά στην ιθαγένεια και δεν καθορίζει ούτε προδικάζει το ζήτημα της εθνότητας. Και δεύτερον ότι η γλώσσα των γειτόνων μας όπως αναφέρεται στην συμφωνία και έχει αναγνωριστεί από τη διάσκεψη του ΟΗΕ το 1977 ανήκει στην ομάδα των νοτιοσλαβικών γλωσσών», είπε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή