Ενεση ρευστότητας 83 δισ. δολ. στις τράπεζες από το Πεκίνο

Ενεση ρευστότητας 83 δισ. δολ. στις τράπεζες από το Πεκίνο

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του Πεκίνου ότι σκοπεύει να στηρίξει την κινεζική οικονομία και να θέσει σε προτεραιότητα την απασχόληση, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας χορήγησε χθες ένεση ρευστότητας ύψους 83 δισ. δολαρίων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας. Η κίνηση αποτελεί μία ακόμη προσπάθεια των κινεζικών αρχών να αποτρέψουν περαιτέρω πιέσεις που θα μπορούσε να ασκήσει στην κινεζική οικονομία η πιστωτική ασφυξία. Διέψευσε, έτσι, όσους οικονομικούς αναλυτές προεξοφλούσαν πως το Πεκίνο θα αποφύγει τις θεαματικές κινήσεις και θα προτιμήσει να στηρίξει τη δεύτερη οικονομία του κόσμου με έμμεσα μέτρα.

Μέχρι στιγμής, όμως, τα ηπιότερα μέτρα που έχει επιστρατεύσει κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους δεν φαίνεται να αποφέρουν ικανοποιητικά αποτελέσματα και η οικονομική ανάπτυξη βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 28 ετών. Ανάμεσα στα μέτρα που εφάρμοσε το 2018 ήταν οι μεγάλες επενδύσεις σε έργα αναβάθμισης του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας αλλά και σειρά φοροαπαλλαγών. Τα τελευταία στοιχεία, όμως, κατατείνουν σε συνεχιζόμενη επιβράδυνση και ταχύτερη από όσο είχε εκτιμηθεί. Είναι ενδεικτικό ότι για το 2019 το Πεκίνο υποβάθμισε τον στόχο του για ανάπτυξη στο 6,2% από το 6,6%, που ήταν ο επίσημος στόχος για το 2018 και επισήμως τουλάχιστον επετεύχθη. «Η εικόνα είναι σαφής, η κινεζική οικονομία χρειάζεται στήριξη», σχολίασε σχετικά ο Τρινχ Νγκούγεν, οικονομικός αναλυτής της Natixis στο Χονγκ Κονγκ.

Ανακοινώνοντας την ένεση κεφαλαίων, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας τόνισε πως στοχεύει να διασφαλίσει επάρκεια ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, που υφίσταται πιέσεις αυτό το χρονικό διάστημα. Ο λόγος είναι ότι στα μέσα Ιανουαρίου λήγουν οι προθεσμίες για τις πληρωμές φόρων, ενώ παράλληλα αυξάνεται η ζήτηση για ρευστό ενόψει των εορτασμού του κινεζικού νέου έτους στις αρχές Φεβρουαρίου. Ως εκ τούτου είναι συνήθεις οι ενέσεις ρευστότητας αυτήν την περίοδο του έτους. Αυτή τη φορά, πάντως, το ιλιγγιώδες ποσό των 83 δισ. δολαρίων θα προστεθεί στα 116 δισ. δολάρια που εκτιμάται ότι έχουν απελευθερωθεί κατά τη διάρκεια του 2018. Και αυτό γιατί το περασμένο έτος η κεντρική τράπεζα μείωσε πέντε φορές το ύψος των κεφαλαίων που οφείλουν να διατηρούν ως αποθεματικό οι κινεζικές τράπεζες. Τα κεφάλαια αυτά αναμένεται τώρα να διατεθούν για δανεισμό στην πραγματική οικονομία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της επενδυτικής Nomura, τον περασμένο μήνα τα καινούργια δάνεια και τα μακροπρόθεσμα δάνεια σε επιχειρήσεις βρίσκονταν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και συγκεκριμένα κάτω από το 50% του μέσου όρου για τον μήνα Δεκέμβριο. Ενθαρρυντική ένδειξη για τις αντοχές της κινεζικής οικονομίας αποτέλεσε, πάντως, τον Δεκέμβριο η είδηση ότι οι τιμές των κατοικιών παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή