Μ. Παναγιωτάκης: Βιώσιμες και κερδοφόρες οι μονάδες Μεγαλόπολης και Μελίτης

Μ. Παναγιωτάκης: Βιώσιμες και κερδοφόρες οι μονάδες Μεγαλόπολης και Μελίτης

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκτίμηση ότι οι μονάδες της Μεγαλόπολης και της Μελίτης καθίστανται βιώσιμες και κερδοφόρες μετά τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο σκέλος της μείωσης του προσωπικού και τη διευθέτηση της τροφοδοσίας της Μελίτης με λιγνίτη σε σταθερή τιμή και, ως εκ τούτου, ότι μπορούν να αποφέρουν ένα ικανοποιητικό τίμημα για τη ΔΕΗ εξέφρασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Μανόλης Παναγιωτάκης, σε συνάντηση που είχε χθες με τους δημοσιογράφους.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην εταιρεία με τις δύο μονάδες της Μεγαλόπολης («Λιγνιτική Μεγαλόπολης») και τις επιφυλάξεις των επενδυτών σε σχέση με το υψηλό μισθολογικό κόστος, ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε ότι μετά τη μείωση του προσωπικού κατά 244 άτομα (εντάχθηκαν στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου) έχει γυρίσει στην κερδοφορία. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι ενώ στο πρώτο τρίμηνο λειτουργίας της ως ανεξάρτητη εταιρεία (Ιούλιος – Σεπτέμβριος) εμφάνισε ζημίες ύψους 3 εκατ. ευρώ, από τη μείωση των εργαζομένων κατά 244 άτομα προκύπτει εξοικονόμηση κόστους σε ετήσια βάση 20 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι η εταιρεία χωρίς τη λήψη κανενός άλλου μέτρου γίνεται κερδοφόρα. Κατά τον κ. Παναγιωτάκη, ο επενδυτής που θα την αναλάβει μπορεί να προχωρήσει σε περαιτέρω εξοικονόμηση κόστους λόγω της ευελιξίας που θα διαθέτει σε συμβάσεις με εργολάβους και προμηθευτές, αλλά και τη δυνατότητας εφαρμογής επιπλέον προγράμματος εθελουσίας εξόδου.

Σε ό,τι αφορά τη Μελίτη και το πρόβλημα της τροφοδοσίας της με σταθερή τιμή λιγνίτη που τίθεται από τους επενδυτές, ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με την εταιρεία «Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας» για την υπογραφή 5ετούς σύμβασης προμήθειας σε τιμή 5 ευρώ ανά τόνο χαμηλότερα από τα 23 ευρώ ανά τόνο που προμηθεύεται η ΔΕΗ σήμερα. Η αναπροσαρμογή της σύμβασης σε αυτά τα επίπεδα θα περιορίσει το κόστος προμήθειας λιγνίτη για τη μονάδα της Μελίτης κατά 12,5 εκατ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, καθιστώντας τη μονάδα βιώσιμη και κερδοφόρα. Οι λεπτομέρειες της νέας σύμβασης θα συζητηθούν σήμερα σε συνάντηση με εκπροσώπους της «Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας» και του υπουργείου Ενέργειας που προχώρησε προσφάτως σε ανανέωση της σύμβασης παραχώρησης των ορυχείων στην ιδιωτική εταιρεία.

Η διοίκηση της ΔΕΗ θα έχει συναντήσεις μέσα στις επόμενες ημέρες και με τα τρία επενδυτικά σχήματα που συμμετέχουν στον διαγωνισμό για την πώληση των μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης για να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις τους μετά και τις νέες παρεμβάσεις σχετικά με την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών. Από πλευράς της ΔΕΗ, πάντως, εκφράζεται η βεβαιότητα ότι οι επενδυτές θα προσέλθουν στην τελική φάση του διαγωνισμού, αλλά όχι και η αντίστοιχη βεβαιότητα για το κατά πόσον θα προσφέρουν ένα ικανοποιητικό τίμημα. Σε κάθε περίπτωση, η ΔΕΗ έχει δικαίωμα να ζητήσει βελτιωμένες προσφορές σε περίπτωση που το τίμημα αποκλίνει από την αποτίμηση του ανεξάρτητου εκτιμητή και θα το πράξει. Οι δεσμευτικές προσφορές θα πρέπει να κατατεθούν στις 23 Ιανουαρίου και οι βελτιωμένες δύο ημέρες αργότερα, ενώ το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ θα πρέπει να προχωρήσει στην κατακύρωση πλειοδότη έως το τέλος του μήνα και η όλη διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή