Αλ. Τσίπρας: «Μετατόπιση στον ακροδεξιό λαϊκισμό»

Αλ. Τσίπρας: «Μετατόπιση στον ακροδεξιό λαϊκισμό»

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υψηλούς τόνους, επί προσωπικού επίθεση στον κ. Μητσοτάκη, αλλά και σκιαγράφηση του βασικού διλήμματος που θα θέσει ενόψει εκλογών, περιελάμβανε η ομιλία του κ. Τσίπρα κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης. Ο πρωθυπουργός από την αρχή που ανέβηκε στο βήμα επιχείρησε να αποδομήσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνοντας πως κατά το διήμερο της συζήτησης ο κ. Μητσοτάκης δεν άρθρωσε πειστικά επιχειρήματα. Αναφερόμενος ακόμα και στη στρατηγική της Ν.Δ. επεσήμανε πως οδηγείται διαρκώς σε αδιέξοδα, καθώς «έχει τεράστια δυσκολία να προσαρμοστεί στις αλλαγές όταν συντελούνται».

Προς επίρρωσιν αυτού του επιχειρήματος, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως ενώ αρχικά η Ν.Δ. καλούσε τον κ. Τσίπρα να ζητήσει την εμπιστοσύνη της Βουλής, όταν εκείνος το έπραξε, ο κ. Μητσοτάκης τον κατηγόρησε για «μετεγγραφές» βουλευτών, ώστε να βρει νέα πλειοψηφία. Ο κ. Τσίπρας, κάνοντας σε αυτό το σημείο μία «πάσα» στον κ. Θεοδωράκη, τις ψήφους του οποίου έχει ανάγκη στην επόμενη ψηφοφορία για τις Πρέσπες, ανέφερε πως ο πρόεδρος του Ποταμιού είναι ο μόνος που δικαιούται να διαμαρτύρεται για μετακινήσεις βουλευτών, καθώς έχει χάσει μεγάλο μέρος της Κ.Ο., κατηγορώντας παράλληλα Μητσοτάκη – Γεννηματά πως έχουν δεχτεί στα κόμματά τους βουλευτές που εξελέγησαν με άλλα κόμματα.

Την ίδια ώρα, φέρνοντας ως παράδειγμα «13 χώρες στην Ευρώπη όπου υπάρχουν κυβερνήσεις μειοψηφίας», σημείωσε πως ο ίδιος είχε «το πολιτικό θάρρος να πάρει το ρίσκο» ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης, παρά το γεγονός πως το Σύνταγμα δεν τον υποχρέωνε για κάτι τέτοιο. Συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο, ο πρωθυπουργός απέκρουσε τα όσα είπε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί «σικέ» διαζυγίου με τον Π. Καμμένο, λέγοντας πως δεν είχε κανένα λόγο να μπει σε όλη αυτή τη διαδικασία, αν δεν υπήρχε πράγματι ρήξη με τον πρώην κυβερνητικό του εταίρο. Περνώντας σε αμιγώς πολιτικά ζητήματα, με φόντο και τις εθνικές εκλογές, που ούτως ή άλλως θα λάβουν χώρα εντός του έτους, ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να «απωθήσει» τη Ν.Δ. από τον μεσαίο χώρο, σημειώνοντας, κατά την πάγια τακτική του, πως η αξιωματική αντιπολίτευση έχει μετατοπιστεί από τον μεσαίο χώρο «στον ακροδεξιό λαϊκισμό» δημιουργώντας ένα «περίεργο υβρίδιο». Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην κ. Γεννηματά. «Θεωρώ πως έχετε τον ίδιο λογογράφο» ήταν το σχόλιό του, ταυτίζοντας μία ακόμη φορά την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ με τη Ν.Δ. Ενδεικτική της πόλωσης που επιχειρεί ο πρωθυπουργός ήταν η αποστροφή πως οι εκλογές θα έχουν διπολικό χαρακτήρα «μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.».

Ο κ. Τσίπρας προς το τέλος της ομιλίας του αναφέρθηκε και στη συμφωνία των Πρεσπών, η οποία προκαλεί «αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού». Παρά το γεγονός ότι τη διαχώρισε ως διαδικασία –«αυτή είναι άλλη συζήτηση», είπε–, επιτέθηκε στον κ. Μητσοτάκη για «στροφή» σε σχέση με τις πάγιες θέσεις της παράταξής του για σύνθετη ονομασία, καλώντας τον παράλληλα σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ «στον ΣΚΑΪ για να σπάσουμε και το εμπάργκο». Κλείνοντας, απευθυνόμενος στους βουλευτές, τους ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης «κατά συνείδηση», ώστε να συνεχίσει η κυβέρνηση «μέχρι το τέλος της θητείας της». Τέλος, το πρωί της Τετάρτης είχε γίνει γνωστό πως η κ. Παπακώστα είχε υποβάλει την παραίτησή της, με επιχείρημα πως την κατηγορούν για ανταλλάγματα ώστε να στηρίξει την κυβέρνηση. Η παραίτηση δεν έγινε δεκτή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή