Κ. Μητσοτάκης: «Βραδιά με “ναι” σε κυβέρνηση κουρελού»

Κ. Μητσοτάκης: «Βραδιά με “ναι” σε κυβέρνηση κουρελού»

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το διακύβευμα της χθεσινοβραδινής ψήφου περιέγραψε ο Κυρ. Μητσοτάκης σε μια παρέμβαση που κινήθηκε σε υψηλούς τόνους, καθώς υπογράμμισε ότι το «ναι» στην κυβέρνηση αποτελεί έγκριση στο «ναυάγιο» της χώρας, στα ψέματα, στην Ελλάδα των χαμηλών προσδοκιών, στη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και στον «τυχοδιωκτισμό», προειδοποιώντας τους «προθύμους» ότι γίνονται «δεκανίκι» ενός «ανάπηρου συστήματος εξουσίας που θέλει να σέρνει μαζί του και τη χώρα». Οπως είπε, η χθεσινή βραδιά θα περάσει στην ιστορία ως «η βραδιά της ψήφου σε μια κυβέρνηση κουρελού», ενώ μίλησε για «κατάντια συναλλαγής που γίνεται βάσει σχεδίου».

«Δέχεστε να γίνεται η τρίτη, η τέταρτη ή και η πέμπτη στάση στα δρομολόγια του κάθε πολιτικού γυρολόγου. Καλό σας δρόμο, λοιπόν, και προσοχή στις στροφές», σημείωσε. Προηγουμένως, εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι «ποτέ το Κοινοβούλιο και το κοινοβουλευτικό πολίτευμα δεν έχουν υποστεί τέτοιο ευτελισμό», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν ζητεί την αποδοχή της κοινωνίας, αλλά «151 πρόθυμους που θα συνδέονται με τη σαθρή κλωστή της εξουσίας». «Το πρωί ΑΝΕΛ, το βράδυ ΣΥΡΙΖΑ», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του για τον «αλληλοδανεισμό» βουλευτών, ενώ χαρακτήρισε τους ΑΝΕΛ «κόμμα ακορντεόν». Απευθύνοντας μήνυμα τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς τον πρόεδρο της Βουλής να «ξεχάσουν» τις διαδικασίες εξπρές για τη συμφωνία των Πρεσπών, μίλησε για «de facto κυβέρνηση μειοψηφίας», προειδοποιώντας τους να «μη διανοηθούν» να προχωρήσουν σε αλλαγές στη σύνθεση των επιτροπών που «θα παραποιούν τις πραγματικές δυνάμεις».

Δριμύ «κατηγορώ» κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε και για τον ισχυρισμό ότι επιτελεί «πατριωτικό καθήκον», θυμίζοντας τους χειρισμούς του στο Σκοπιανό και κατηγορώντας τον ότι αν είχε συναίσθηση των ευθυνών του, δεν θα το χρησιμοποιούσε για να διχάσει τους Ελληνες. «Παίξατε συνειδητά με τα εθνικά θέματα για μικροπολιτικούς λόγους και αυτό δεν είναι πατριωτισμός! Τυχοδιωκτισμός είναι», σημείωσε. Απαντώντας στις κατηγορίες του κ. Τσίπρα από τη Βουλή ότι η Ν.Δ. τρομοκρατεί τους βουλευτές που θα ψηφίσουν τη Συμφωνία, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «απειλές, χυδαιότητες και βιαιοπραγίες δεν επιτρέπονται» και επανέλαβε ότι η Ν.Δ. είναι απέναντι σε κάθε μορφή βίας. Θυμίζοντας, ωστόσο, τα έργα και τις ημέρες του κ. Τσίπρα στην αντιπολίτευση, και αναφερόμενος στις περίφημες κρεμάλες που στήνονταν στο Σύνταγμα, αλλά και στις φωνές για «γερμανοτσολιάδες», τον κατηγόρησε ότι υπήρξε «ο πολιτικός καθοδηγητής όλων αυτών των συμπεριφορών» και ο «πνευματικός πατέρας της θεωρίας περί καλής και κακής βίας». «Εχετε τεράστια προσωπική ευθύνη για το τοξικό κλίμα που έζησε η χώρα και που προσπαθείτε με κάθε τρόπο να αναβιώσετε».

Ιδιαίτερα σκληρή ήταν η κριτική του και για το πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση τη διάκριση των εξουσιών, με αιχμή την επιλογή του Ευ. Αποστολάκη για τη θέση του ΥΠΕΘΑ. «Τα παράσημα για την πατρίδα οφείλουμε να τα τιμούμε, όχι να τα μπλέκουμε με επιπολαιότητα στα δίχτυα των κομματικών μας συμφερόντων», είπε, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί μέσα σε ένα βράδυ ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ να γίνεται ΥΠΕΘΑ, όπως δεν μπορεί η πρόεδρος του Αρ. Πάγου μέσα σε ένα βράδυ να γίνεται σύμβουλος του πρωθυπουργού και μετά πρόεδρος ανεξάρτητης αρχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή