Ο «Ελ Τσάπο» δωροδόκησε τον πρώην Μεξικάνο πρόεδρο Πένια Νιέτο

Ο «Ελ Τσάπο» δωροδόκησε τον πρώην Μεξικάνο πρόεδρο Πένια Νιέτο

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως στη δίκη του Μεξικανού εμπόρου ναρκωτικών Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουζμάν. Οπως αποκάλυψε ένας πρώην συνεργάτης του στις αμερικανικές αρχές, ο «Ελ Τσάπο» δωροδόκησε τον Μεξικανό πρώην πρόεδρο Ενρίκε Πένια Νιέτο με 100 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Αλεξ Σιφουέντες, ο οποίος περιέγραψε τον εαυτό του ως το δεξί χέρι του «Ελ Τσάπο», αναφέρθηκε στη δωροδοκία κατά τη διάρκεια της εξέτασής του από τον Τζέφρεϊ Λίχτμαν, έναν από τους δικηγόρους του ναρκεμπόρου στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν όπου εκδικάζεται η υπόθεση. Ερωτηθείς αν είχε αποκαλύψει στις Αρχές το 2016 ότι ο Γκουζμάν κανόνισε τη δωροδοκία, απάντησε: «Σωστά».

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters δεν κατάφερε να προσεγγίσει τον Πένια Νιέτο ή τον πρώην εκπρόσωπό τους προκειμένου να σχολιάσουν την εξέλιξη. Ωστόσο, ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος έχει στο παρελθόν αρνηθεί ότι δωροδοκήθηκε. Ο πρώην προσωπάρχης του, ωστόσο, έκανε χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να αρνηθεί τον ισχυρισμό. «Οι δηλώσεις του Κολομβιανού ναρκεμπόρου στη Νέα Υόρκη είναι ψευδείς, συκοφαντικές και απλά παράξενες», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Φρανσίσκο Γκούσμαν προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση Πένια Νιέτο «εντόπισε, φυλάκισε και απέλασε» το Μεξικανό μαφιόζο.

Ομολογουμένως οι ισχυρισμοί για τη δωροδοκία είναι μεταξύ των πιο εντυπωσιακών στη δίκη του Γκουζμάν, η οποία ξεκίνησε τον Νοέμβριο. Επί του παρόντος οι περισσότερες καταγγελίες που γίνονται αφορούν μαρτυρίες για διαφθορά στα χαμηλότερα επίπεδα.

Ο Γκουζμάν, 61 ετών σήμερα, εκδόθηκε στις ΗΠΑ το 2017 προκειμένου να αντιμετωπίσει κατηγορίες για τη διακίνηση κοκαΐνης, ηρωίνης και άλλων ναρκωτικών ουσιών στη χώρα, κάτι το οποίο διέπραξε ως αρχηγός του καρτέλ Σιναλόα.

Ο Σιφουέντες δήλωσε ότι είχε αποκαλύψει στην εισαγγελία των ΗΠΑ ότι ο Πένια Νιέτο αρχικά προσέγγισε τον «Ελ Τσάπο» ζητώντας 250 εκατομμύρια δολάρια. Ο Σιφουέντες δήλωσε στους εισαγγελείς ότι η δωροδοκία είχε λάβει χώρα τον Οκτώβριο του 2012, μόλις ο Πένια Νιέτο είχε εκλεγεί. Επίσης ο Σιφουέντες κατέθεσε ότι ο «Ελ Τσάπο» κάποτε του είχε δηλώσει ότι είχε λάβει μήνυμα από τον Πένια Νιέτο στο οποίο του έλεγε ότι δεν χρειάζεται πλέον να ζει κρυμμένος.

Ο Τζέφρεϊ Λίχτμαν είχε υποσχεθεί στους ενόρκους, κατά την εναρκτήριο ομιλία του, τον περασμένο Νοέμβριο, ότι επρόκειτο κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας να ακούσουν πως ο Μεξικανός βασιλιάς του ναρκεμπορίου Ισμαήλ «Ελ Μάγιο» Ζαμπάντα δωροδόκησε τον Πένια Νιέτο αλλά και ακόμα έναν πρώην πρόεδρο της χώρας, σε μια προσπάθεια να ενοχοποιήσουν τον Γκουζμάν. Επίσης τόνισε ότι ο Ζαμπάντα ήταν ο πραγματικός αρχηγός του καρτέλ. Τότε ο Πένια Νιέτο είχε χαρακτηρίσει τον ισχυρισμό «ολωσδιόλου ψεύτικο και συκοφαντικό».

Παραμένει ασαφές με ποιο τρόπο οι αποκαλύψεις του Σιφουέντες, που εμπλέκει τον Γκουζμάν, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την υπεράσπισή του, αν και ο Λίχτμαν επεσήμανε κάποιες ανακολουθίες στην κατάθεσή του.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή