Βλ. Πούτιν: «Αγνοήθηκε η βούληση των Μακεδόνων»

Βλ. Πούτιν: «Αγνοήθηκε η βούληση των Μακεδόνων»

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια σαφή κίνηση αποκλιμάκωσης της ρητορικής ως προς τη συμφωνία των Πρεσπών προχώρησε χθες η Μόσχα, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Λίγο πριν από τη σημερινή, επίσημη, επίσκεψη του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν στο Βελιγράδι, ο κ. Λαβρόφ επισήμανε ότι «η Μόσχα δεν αντιτίθεται στο νέο όνομα για τη Μακεδονία, αλλά υπάρχει το θέμα νομιμότητας της τρέχουσας διαδικασίας».

Αυτή η διαδικασία, είπε στο πλαίσιο της πρώτης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για το 2019, «μπορεί να οφείλεται στον στόχο να οδηγηθούν όλες οι βαλκανικές χώρες στο ΝΑΤΟ». Η Ρωσία δεν είναι κατά της λύσης, αλλά του τρόπου, διευκρίνισε ο κ. Λαβρόφ, λέγοντας: «Εμείς δεν παίρνουμε θέση κατά της ονομασίας που τελικά ανακοινώθηκε. Πάντα στηρίζαμε ενεργά τον διάλογο, τασσόμασταν υπέρ μιας λύσης με τρόπο που να ήταν αποδεκτός από τις κοινωνίες, τους λαούς και βέβαια τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Μακεδονίας».

Τη ρωσική άποψη για τη συμφωνία των Πρεσπών υπογράμμισε χθες και ο κ. Πούτιν σε κοινή συνέντευξη που παραχώρησε στις σερβικές εφημερίδες «Βετσέρνιε Νόβοστι» και «Πολίτικα», λίγο πριν από τη μετάβασή του στο Βελιγράδι. Είπε, χαρακτηριστικά, ότι «τέθηκε σε εφαρμογή σχέδιο για συνταγματικές αλλαγές και αλλαγή της ονομασίας της χώρας, αλλά και της βάσης της μακεδονικής εθνικής ταυτότητας». Και πρόσθεσε ότι «αγνοήθηκε η βούληση των Μακεδόνων ψηφοφόρων, καθώς το δημοψήφισμα για την αλλαγή ονομασίας της χώρας απέτυχε, αλλά η έξωθεν πίεση συνεχίζεται». Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε, ακόμη, μια πάγια θέση της Μόσχας, βάσει της οποίας το ΝΑΤΟ αποτελεί «ένα απολίθωμα του Ψυχρού Πολέμου».

Ερωτήματα

Νωρίτερα, στη Μόσχα ο κ. Λαβρόφ εξηγούσε λίγο πιο λεπτομερώς τι ακριβώς εννοούν οι Ρώσοι όταν εγείρουν ερωτήματα για τον τρόπο υλοποίησης της συμφωνίας των Πρεσπών. «Θέτουμε ερωτήματα κατά πόσον ήταν νόμιμη αυτή η διαδικασία και αν ξεκινά από την επιθυμία να βρεθεί συναίνεση μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων ή αν ξεκινά από την επιθυμία των ΗΠΑ να σύρουν τις βαλκανικές χώρες στο ΝΑΤΟ όσο γίνεται πιο γρήγορα ώστε να τερματίσουν κάθε επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή. Αυτό είπαμε», υπογράμμισε ο κ. Λαβρόφ. Εν συνεχεία, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας τόνισε ότι αυτό που ζητεί η Μόσχα είναι ο σεβασμός της θέσης του Συμβουλίου Ασφαλείας (Σ.Α.).

«Αυτό σημαίνει», είπε, «ότι η λύση θα πρέπει να είναι νόμιμη. Οταν όμως η ονομασία επικυρώνεται από έγγραφο που υπογράφεται όχι στο επίπεδο που απαιτείται από το σύνταγμα, τότε αναρωτιόμαστε κατά πόσον είναι νόμιμη όλη αυτή η διαδικασία». Επί τούτου ο κ. Λαβρόφ πρακτικά τόνισε ότι το Σ.Α. ζητεί σεβασμό των συνταγμάτων Ελλάδας και ΠΓΔΜ. Αντί αυτού, είπε ο κ. Λαβρόφ «εφευρέθηκε ένας… κανόνας που σε αντίθεση με το σύνταγμα της χώρας, η συμφωνία υπογράφεται σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και όχι των Προέδρων των χωρών. Οσο για το δημοψήφισμα και τα αποτελέσματά του, αυτά μπορούν να μη λαμβάνονται υπ’ όψιν».

Στα Σκόπια τηρείται στάση αναμονής ενόψει της ψηφοφορίας στην Αθήνα. Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ επισκέφθηκε την Αγκυρα, όπου είχε συνάντηση και συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή