Αποφασίζει για τις Πρέσπες το Ποτάμι

Αποφασίζει για τις Πρέσπες το Ποτάμι

5' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις τελικές του αποφάσεις ενόψει της ψηφοφορίας για τη συμφωνία των Πρεσπών αναμένεται να λάβει σήμερα το απόγευμα το Ποτάμι, καθώς, στις 6:00 συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος με τη συμμετοχή της Κ.Ο. και ευρωβουλευτών.

Σε σημερινές του δηλώσεις, ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, χαρακτήρισε  θετικές τις διευκρινίσεις που δόθηκαν στη ρηματική διακοίνωση από τα Σκόπια, ενώ όσον αφορά το τι πρέπει να γίνει με τη Συμφωνία των Πρεσπών σημείωσε «κατά τη γνώμη μου θα περάσει και πρέπει να περάσει».

«Το Ποτάμι δεν έχει αλλάξει θέση ως προς αυτό, το θέμα είναι πώς αυτό θα εκφραστεί συντεταγμένα σε μια ψηφοφορία» πρόσθεσε και παρέπεμψε στο απογευματινό πολιτικό συμβούλιο του κόμματος όπου, όπως είπε στo ρ/σ «Θέμα» «θα δούμε όλο το μενού των επιλογών που έχουμε μπροστά μας. Είναι άσκηση ισορροπίας έτσι ώστε από τη μια να στηρίξεις τη Συμφωνία και από την άλλη να αποδοκιμάσεις τις κυβερνητικές πρακτικές».

Σύμφωνα με τον κ. Μαυρωτά  «χθες δόθηκε η λευκή επιταγή με την ψήφο εμπιστοσύνης. Κατά τη γνώμη μου θα έχουμε πρωτόγνωρη κοινοβουλευτική περίοδο καθώς θα είναι ένα το κυβερνητικό κόμμα με σκόρπιους βουλευτές».

Στην ερώτηση, δε, αν το Ποτάμι έχει δεχθεί πιέσεις από το εξωτερικό ο αντιπρόεδρος του κόμματος απάντησε «όχι, δεν έχουμε δεχθεί καθόλου πιέσεις από το εξωτερικό και σε αυτό βοηθάει η στάση μας από την αρχή που ήταν καθαρή υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Όσον αφορά την προσωπική του στάση είπε ότι «δεν έχω πάρει τις τελικές μου αποφάσεις» ενώ εκτίμησε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο.

Μήνυμα ότι ο ίδιος δεν έχει θέση στο Ποτάμι εάν το κόμμα αποφασίσει από εδώ και πέρα να κάνει τα ρεπό των διαφωνούντων της κυβέρνησης έστειλε με ραδιοφωνική του σντέντεξη ( ΘΕΜΑ 104,6) ο Γρηγόρης Ψαριανός.

Στην ερώτηση αν θα αποχωρήσει από το κόμμα σε περίπτωση κατά την οποία το Ποτάμι υπερηψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Ψαριανός απάντησε «δεν σημαίνει a priori ότι θα φύγουμε με τον Αμυρά. Αν το Ποτάμι, το κατά καιρούς πολιτικό συμβούλιο όπως συγκροτείται από τον Σταύρο, γιατί αλλάζει ανάλογα με τις περιστάσεις, αποφασίσει από εδώ και πέρα να κάνει τα ρεπό των διαφωνούντων της κυβέρνησης, αν είναι συμπολίτευση ή αντιπολίτευση a la carte εγώ δεν έχω θέση σε αυτό το κόμμα. Μια τέτοια κίνηση εκθέτει τις αποφάσεις του Συνεδρίου του Ποταμιού».

«Μπορεί η κυβέρνηση να πει τώρα ότι είναι νύχτα. Έχει 151 να στηρίξει, εμένα δεν με χρειάζεται. Ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι αντιπολίτευση. Δεν θα κάνουμε τα ρεπό των διαφωνούντων. Θα γίνω εγώ ρεπατζής του Ζουράρι ή του Παπαχριστόπουλου;».

Σε ερώτηση για την άποψή του εάν ο Σταύρος Θεοδωράκης υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών ο Γρηγόρης Ψαριανός απάντησε «διαφωνώ κάθετα, είναι ένα περιστατικό που θα ήθελα να αποφύγουμε να κάνει ο Σταύρος τα ρεπό του Καμμένου».

«Εγώ θα πιέσω όσο μπορώ το Ποτάμι να μην ψηφίσει τη Συμφωνία, έχουμε να διαλέξουμε στο Μακεδονία σκέτο ή με το σύνθετή ονομασία. Θα προτιμούσα το "νέα" και όχι γεωγραφικό προσδιορισμό».

Από την πλευρά του ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Λυκούδης χαρακτήρισε θετική  τη συμφωνία των Πρεσπών λέγοντας ότι «δεν θα την καταψηφίσει».

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κ. Λυκούδης, εξήγησε ότι «θα λειτουργήσει με βάση τη συνείδησή του». 

«Από την πρώτη στιγμή έχω πει ότι η συμφωνία είναι σε θετική κατεύθυνση» ανέφερε ο κ. Λυκούδης και υπογράμμισε ότι έχει μεγάλη σημασία μέσα σε ποιο πολιτικό κλίμα θα έλθει αυτή στη Βουλή. Δεν παρέλειψε, επίσης, να τονίσει ότι «τον προβληματίζουν οι παρενέργειες, γιατί πάνω στη συμφωνία παίζονται παιχνίδια πολιτικής επικυριαρχίας», ενώ σημείωσε ότι ο ίδιος είναι συνεργαζόμενος με το Ποτάμι «και δεν θα του πει το Ποτάμι τι θα ψηφίσει, γιατί δεν είναι μέλος του και γιατί το ίδιο το Ποτάμι έχει πει ότι ο καθένας ψηφίζει με βάση την ατομική του κρίση».

«Στηρίζουμε τη συμφωνία των Πρεσπών γιατί είναι εθνικά σωστή, και αυτό είναι η θέση του κόμματος και του Σταύρου Θεοδωράκη εδώ και οκτώ μήνες», τόνισε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μιλτιάδης Κύρκος, μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN.

Ερωτηθείς ωστόσο για τους δυο βουλευτές του Ποταμιού, τον Γιώργο Αμυρά και τον Γρηγόρη Ψαριανό, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι δεν θα υποστηρίξουν τη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Κύρκος ανέφερε, ότι και οι δυο έχουν δηλώσει, εδώ και πολλούς μήνες, ότι δεν στηρίζουν τη συμφωνία σε αντίθεση με την πλειοψηφία και του κόμματος και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που εκφράστηκε καθαρά και πολλές φορές από το Σταύρο Θεοδωράκη και υποστήριξε ότι δεν θα πρέπει να διαγραφούν.

Τέλος σε συνέντευξή του στο «Πρακτορείο FM» ο προσφάτως διαγραφείς από το Ποτάμι ανεξάρτητος βουλευτής Σπ. Δανέλλης χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών «μεγάλη ευκαιρία για τον τόπο μας, με την επισήμανση ότι «το εθνικό συμφέρον πρέπει να τίθεται πάνω από το μικροκομματικό, ενώ σε άλλο σημείο, επεσήμανε ότι αν δεν υπήρχε κυβέρνηση που θα έφερνε τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν θα υπήρχε ούτε και Συμφωνία. Δεν είναι απλό να αναγκάζουμε μια χώρα να αλλάζει όνομα και Σύνταγμα».

«Εκείνοι που σκύλεψαν το κοινοβουλευτικό σώμα του Ποταμιού και του πήραν βουλευτές, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, είναι υποκριτικό να του κάνουν υποδείξεις, δεν έχουν το δικαίωμα να του κουνούν το δάκτυλο», επεσήμανε ο Σπ. Δανέλλης. Τόνισε μάλιστα ότι οι θέσεις του για το Μακεδονικό είναι κρυστάλλινες από το 1992.

Διευκρίνισε όμως ότι από το πρόσφατο Συνέδριο του Ποταμιού που αποφασίστηκε προσέγγιση με την ΝΔ, η ιδεολογία του δεν του επέτρεπε να συνεχίσει στο Ποτάμι, χαρακτήρισε δε, «ληξιπρόθεσμη» τη σχέση του με το κόμμα στο οποίο συμμετείχε μέχρι χθες. «Δεν απαλλοτριώνω σε κάνεναν το δικαίωμα της ελεύθερης γνώμης μου», ξεκαθάρισε με έμφαση και εξέφρασε την έκπληξή του για τη δημόσια αντίδραση του Ποταμιού εναντίον του (υπαινίχθηκε ότι άλλα ειπώθηκαν στις κατ' ιδίαν συζητήσεις). Μιλώντας δε, για τη δική του διαδρομή θύμισε ότι έχει παρουσία 40 χρόνων στα δημόσια πράγματα και δεν αλλάζει τον κώδικα αξιών του, τοποθετώντας τον εαυτό του στην ανανεωτική, ευρωπαϊκή Αριστερά.

Εκ παραλλήλου, εκτίμησε ότι οι τρεις βουλευτές του Ποταμιού (Θεοδωράκης, Μαυρωτάς, Λυκούδης) δεν μπορούν να κάνουν τίποτε διαφορετικό από να δώσουν θετική ψήφο στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο κ. Δανέλλης εκτίμησε, πάντως ότι η Συμφωνία θα περάσει με περισσότερους από 151 ψήφους και διαβεβαίωσε ότι θα παραμείνει ανεξάρτητος βουλευτής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή