Ηγέτες της Λατινικής Αμερικής εμπλέκονται στην υπόθεση Ελ Τσαπο ως «προστάτες» του διαβόητου βαρόνου ναρκωτικών

Ηγέτες της Λατινικής Αμερικής εμπλέκονται στην υπόθεση Ελ Τσαπο ως «προστάτες» του διαβόητου βαρόνου ναρκωτικών

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την κατάθεση του Αλεξάντερ Σιφουέντες, του  μικρότερου γιου μιας πολύ γνωστής κολομβιανής οικογένειας λαθρεμπόρων ναρκωτικών και πρώην συνεργάτη του «Ελ Τσάπο» στα βουνά της Σιναλόα, συνεχίζεται στο Μπρούκλιν η δίκη του Μεξικανού διαβόητου βαρόνου ναρκωτικών, Χοακίν  Γκουσμάν.

Ο Αλεξ Σιφουέντες καταθέτει ως μάρτυρας της αμερικανικής εισαγγελίας κατά του «Ελ Τσάπο» και έχει ξεκινήσεις εντυπωσιακές αποκαλύψεις για δωροδοκία υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Λατινικής Αμερικής – μέχρι τώρα οι περισσότερες καταγγελίες που γίνονται αφορούν μαρτυρίες για διαφθορά στα χαμηλότερα επίπεδα.

Αρχικά, ο Κολομβιανός Σιφουέντες – η αδερφή του οποίου, Ντόλι, συνελήφθη το 2011 και εκδόθηκε και αυτή στις ΗΠΑ κατηγορούμενη για σχέσεις με το καρτέλ της Σιναλόα – κατέθεσε ότι ο «Ελ Τσάπο» δωροδόκησε τον Μεξικανό πρώην πρόεδρο Ενρίκε Πένια Νιέτο με 100 εκατομμύρια δολάρια, με αντάλλαγμα την προστασία του.

Σήμερα, αποκάλυψε στο δικαστήριο ότι ο Μεξικανός βαρόνος ναρκωτικών είχε πληρώσει και τον πρώην αντιπρόεδρο της Κολομβίας και πρώην διευθυντή της αστυνομίας της χώρας, στρατηγό Όσκαρ Ναράνχο, για να του παρέχει προστασία.

Ηγέτες της Λατινικής Αμερικής εμπλέκονται στην υπόθεση Ελ Τσαπο ως «προστάτες» του διαβόητου βαρόνου ναρκωτικών-1

Αν και δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση από την πλευρά του Μεξικανού πρώην προέδρου Νιέτο, ο Ναράνχο διέψευσε σήμερα ότι δωροδοκήθηκε από τον Γκουσμάν για να εγγυηθεί την προστασία της οικογένειας του αρχηγού του καρτέλ της Σιναλόα.

«Ειλικρινά αντιμετωπίζουμε ένα ψέμα», δήλωσε στο Blu Radio ο στρατηγός Ναράνχο, ο οποίος έχει διατελέσει αντιπρόεδρος του πρώην προέδρου της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος από το 2017 ως το 2018, και σύμβουλος για την ασφάλεια του πρώην προέδρου του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο από το 2012 ως το 2014.

Μάλιστα,  διαβεβαίωσε ότι όσο ήταν επικεφαλής της κολομβιανής αστυνομίας, από το 2007 ως το 2012, είχε καταστήσει δημοσίως γνωστές τις σχέσεις της οικογένειας Σιφουέντες με τους λαθρέμπορους ναρκωτικών και είχε εργαστεί σε συνεργασία με διεθνείς υπηρεσίες για να εξασφαλίσει εντολές έκδοσης σε βάρος των μελών της.

«Για να είμαι εντελώς κατηγορηματικός, αν προστάτευα αυτήν την οικογένεια με αντάλλαγμα χρήματα, η σύλληψη της Ντόλι Σιφουέντες, αδελφής του προσώπου που διατύπωσε αυτό το ψέμα, δεν θα είχε γίνει ποτέ», σημείωσε.

Ηγέτες της Λατινικής Αμερικής εμπλέκονται στην υπόθεση Ελ Τσαπο ως «προστάτες» του διαβόητου βαρόνου ναρκωτικών-2

Ο πρώην προσωπάρχης του Νιέτο, ωστόσο, έκανε χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να αρνηθεί τον ισχυρισμό. «Οι δηλώσεις του Κολομβιανού ναρκεμπόρου στη Νέα Υόρκη είναι ψευδείς, συκοφαντικές και απλά παράξενες», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Φρανσίσκο Γκούσμαν προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση Πένια Νιέτο «εντόπισε, φυλάκισε και απέλασε» το Μεξικανό μαφιόζο.

Ο Γκουσμάν κατηγορείται ότι κρύβεται πίσω από το καρτέλ της Σιναλόα, τον μεγαλύτερο προμηθευτή ναρκωτικών των ΗΠΑ, σύμφωνα με τους εισαγγελείς. Η δίκη του 61χρονου Γκουσμάν ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο αφού ο βαρόνος των ναρκωτικών εκδόθηκε από το Μεξικό στις ΗΠΑ ώστε να δικαστεί για διακίνηση κοκαΐνης, ηρωίνης και άλλων ναρκωτικών στη χώρα, ως αρχηγός του καρτέλ της Σιναλόα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, REUTERS

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή