Ειδικοί χειρισμοί στο Κοινοβούλιο για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ειδικοί χειρισμοί στο Κοινοβούλιο για τη Συμφωνία των Πρεσπών

4' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι φράσεις του Προέδρου της Βουλής «Αυτονόητο είναι ότι νομοθετεί η Ολομέλεια της Βουλής. Ο νοών νοείτω», με τις οποίες έκλεισε αργά χθες το βράδυ, σύντομη αναφορά του στο τί πρόκειται να γίνει από πλευράς κοινοβουλευτικών διαδικασιών αναφορικά με την Συμφωνία των Πρεσπών, κατά τη λήξη της συνεδρίασης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης της κυβέρνησης, καταδεικνύουν το εύρος του προβληματισμού που υπάρχει στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ως προς τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, στο νέο πολιτικό περιβάλλον, όπως αυτό διαμορφώνεται από τη στήριξη της κυβέρνησης σε μια εξαιρετικά εύθραυστη πλειοψηφία.

Υπενθυμίζεται ότι «διαδικαστικά» αλλά και πολιτικά, υπό τις παρούσες συνθήκες και με δεδομένο ότι το νέο υπό τον κ. Αλ. Τσίπρα κυβερνητικό σχήμα στηρίζεται στις ψήφους 145 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και έξι ανεξαρτήτων μελών της εθνικής αντιπροσωπείας, προκαλεί θεσμικό πρόβλημα, δεδομένου ότι στις Επιτροπές της Βουλής όπου γίνεται επεξεργασία και ψήφιση των νομοθετημάτων, δεν υπάρχει επί του παρόντος περιβάλλον σαφούς πλειοψηφίας. Ηδη είναι γνωστό ότι έχουν αναπτυχθεί στο παρασκήνιο πολλές και πυρετώδεις συζητήσεις ως προς τους τρόπους με τους οποίους η παράξενη «δεδηλωμένη» της Ολομέλειας θα αποτυπωθεί και στις Επιτροπές, έτσι ώστε να μην «μπλοκαριστούν»-απορριφθούν εκεί νομοσχέδια ή και επιμέρους διατάξεις νομοσχεδίων. Την περίοδο της ανέφελης συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε υπάρξει τέτοιο ζήτημα, απόρριψης διάταξης (για την ζυθοποιία) εξαιτίας τότε της άρνησης του μικρού κυβερνητικού εταίρου να την υποστηρίξει. Ως μειοψηφικής στήριξης, η διάταξη δεν είχε εισαχθεί στην Ολομέλεια.

Η αναζήτηση πλειοψηφιών κατά την διαδικασία των Επιτροπών, πριν δηλαδή από την εισαγωγή ενός νομοθετήματος στην Ολομέλεια, αποτελεί διαχρονική και πάγια τακτική όλων των κυβερνήσεων και της εθνικής αντιπροσωπείας και ακριβώς για τη ρύθμιση των «τεχνικών» ζητημάτων, υπάρχουν και στον Κανονισμό της Βουλής σαφείς προβλέψεις αναφορικά με τη συγκρότηση-σύνθεση των κοινοβουλευτικών Επιτροπών και τις εκεί διαμορφούμενες πλειοψηφίες και μειοψηφίες – ανάλογα με την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων. Χαρακτηριστικό είναι ότι υπάρχουν ανάλογες προβλέψεις ακόμα και για το εάν υπάρχει απαρτία ή όχι στις συνεδριάσεις, ή και για την διεξαγωγή ψηφοφοριών.

Η τακτική αυτή υιοθετήθηκε και τηρήθηκε ως τώρα, συμπεριλαμβανομένης της κυβερνώσας πλειοψηφίας που διαμορφώθηκε το 2015. Ωστόσο, αφενός η πολιτική ρευστότητα, η ετερόκλητη πλειοψηφία στην Ολομέλεια και -κυρίως- η κρισιμότητα της υπό κύρωση Συμφωνίας των Πρεσπών, φαίνεται ότι αναγκάζει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και τη σημερινή πολιτική διεύθυνση της Βουλής να αλλάξουν άρδην τον τρόπο διαχείρισης των καταστάσεων και κατ’ επέκταση της λειτουργίας της Βουλής:

«Επειδή υπήρχαν και εύλογες απορίες, αλλά και μια προσπάθεια σήμερα να αλλάξει η ατζέντα της συζήτησης σε σχέση με τα λειτουργικά της Βουλής, διαβεβαίωσα ότι όλα όσα έχουν να κάνουν με τις Επιτροπές της Βουλής και τη λειτουργία της Βουλής θα γίνουν απολύτως κατά το Σύνταγμα και κατά τον νόμο και κατά τον Κανονισμό, ότι αυτό είναι αυτονόητο, όπως επίσης αυτονόητο είναι ότι νομοθετεί η Ολομέλεια της Βουλής. Ο νοών νοείτω», είπε συνολικά ο κ. Βούτσης.

Ως γνωστόν, ανέκαθεν οι πλειοψηφίες εντός Κοινοβουλίου αρκετές φορές ως τώρα σε δύσκολες για εκείνες στιγμές, «αξιοποιούσαν» διάφορα «παραθυράκια» που τους έδινε ο Κανονισμός της Βουλής, όπως αυτά διαμορφώνονται κατά καιρούς από ασάφειες ή και «κενά» που τύγχαναν πολλαπλών ερμηνειών. Οι πλειοψηφίες, μονοκομματικές ή συνεργασίας, τα τελευταία χρόνια, προβαίνοντας σε βολικές προς τις συγκυριακές ανάγκες τους ερμηνείες, πραγματοποιούσαν και τους σχετικούς ελιγμούς, ώστε να περάσουν νομοθετικές ρυθμίσεις. Στις πιο δύσκολες στιγμές, είναι που τα κόμματα της εκάστοτε αντιπολίτευσης κατήγγειλαν τις κυβερνήσεις που έκαναν τους εν λόγω «χειρισμούς», για «κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα».

Την μνημονιακή περίοδο 2010-2015 απέναντι στις τότε κυβερνήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ πρωταγωνιστούσε σε αυτές τις διαμαρτυρίες περί κοινοβουλευτικών πραξικοπημάτων, δεσμευόμενος ότι κερδίζοντας τις εκλογές θα αποκαθιστούσε -όπως έλεγε- την δημοκρατική λειτουργία του Κοινοβουλίου.

Οι ανάγκες εξουσίας και ειδικότερα τώρα οι δυσκολίες προώθησης κρίσιμων ζητημάτων, φαίνεται να οδηγεί το κυβερνών κόμμα σε επανεξέταση της στάσης του, σε αλλαγή πάγιων πρακτικών, και σε αξιοποίηση όλων εκείνων των κοινοβουλευτικών «εργαλείων» που κατήγγειλε, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι τους οποίους έχει θέσει. «Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», σχολιάζεται χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό είναι που έχει ενεργοποιηθεί το σχέδιο αξιοποίησης συγκεκριμένων διατάξεων Συντάγματος και Κανονισμού (που μεταξύ άλλων ορίζουν γενικώς ότι «η Ολομέλεια νομοθετεί»), προκειμένου να ξεπεραστεί τυχόν «εμπλοκή» με καταγραφή μη πλειοψηφίας στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων επί της Συμφωνίας των Πρεσπών, και την εισαγωγή της για τελική έγκριση στην Ολομέλεια – εκεί, δηλαδή, που σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Μαξίμου είναι «διασφαλισμένη» ακόμα μία ετερόκλητη πλειοψηφία, με θετικές ψήφους και από το Ποτάμι ή και τη ΔΗΣΥ. Και τούτο, εάν βεβαίως εν τω μεταξύ, δεν έχει εξευρεθεί η πιο «ασφαλής» λύση, δηλαδή εάν δεν υπάρξουν ως τότε τέτοιες εξελίξεις -προσχωρήσεις ανεξαρτήτων στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ- που να διασφαλίζουν νέα αναλογικότητα και πλειοψηφία και στις κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Σε αντίθετη περίπτωση και αν επιλεγεί η λύση της «νέας ανάγνωσης» των κανονισμών, με το να «αγνοηθεί» δηλαδή η άποψη της αρμόδιας διαρκούς Επιτροπής, τότε αλλάζει εκ θεμελίων όλη η λειτουργία του Κοινοβουλίου: Οι καθοριστικής σημασίας, ως σήμερα, ψηφοφορίες στις Επιτροπές, θα αποκτήσουν απλώς συμβουλευτικό χαρακτήρα, και οι εκεί συνεδριάσεις θα υποβαθμιστούν πλήρως, αφού η κρίσιμη διαδικασία έγκρισης ή απόρριψης των νομοθετημάτων θα γίνεται στο τέλος των συνεδριάσεων της Ολομέλειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή