Νέες ταινίες: Από το σούπερ μάρκετ στο ψυχιατρείο

Νέες ταινίες: Από το σούπερ μάρκετ στο ψυχιατρείο

5' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους Διαδρόμους ***

ΔΡΑΜΑ (2018)

Σκηνοθεσία: Τόμας Στούμπερ

Ερμηνείες: Φραντς Ρογκόφσκι, Πέτερ Κουρτ, Σάντρα Χούλερ

Ο Γερμανός Τόμας Στούμπερ («Teenage Angst») επιχειρεί να εγκιβωτίσει ένα κομμάτι της γερμανικής κοινωνίας –το λιγότερο προβεβλημένο– σε ένα φιλμ που βραβεύθηκε τόσο στο περασμένο Φεστιβάλ Βερολίνου όσο και στις Νύχτες Πρεμιέρας της Αθήνας.

Ο Κρίστιαν, ένας εσωστρεφής και ντροπαλός νεαρός, πιάνει δουλειά σε κάποιο μεγάλο σούπερ μάρκετ. Εκεί, καθώς εκπαιδεύεται στα νέα του καθήκοντα, εξοικειώνεται με τους συναδέλφους και γνωρίζει τον έρωτα στο πρόσωπο μιας υπαλλήλου του τμήματος γλυκών. Η σχέση όμως που πάει να γεννηθεί έχει τις δυσκολίες της, ακριβώς όπως και η ζωή των ανθρώπων που πρωταγωνιστούν στην ταινία.

Ο Στούμπερ αξιοποιεί μια νουβέλα του συμπατριώτη του Κλέμενς Μέγιερ, προκειμένου να φέρει τον «κρυφό» μικρόκοσμο του σούπερ μάρκετ στο προσκήνιο. Οι μηχανοποιημένες εργασίες, οι μικρές επιτυχίες και αποτυχίες, οι έριδες μεταξύ των τμημάτων και οι ανθρώπινες σχέσεις (φιλικές-ερωτικές) που αναπτύσσονται εκεί, είναι αποκαλυπτικές μιας συχνά δυσδιάκριτης πραγματικότητας.

Πρωταγωνιστές της είναι απλοί καθημερινοί άνθρωποι μιας εργατικής τάξης που ζει στα όρια της φτώχειας, σε μια κατά τα άλλα πλούσια χώρα, έχοντας μάλιστα αποδεχθεί τη μοίρα της.

Και φυσικά υπάρχει η ιστορία αγάπης· μια ιστορία γνήσιου ρομαντισμού που θυμίζει την περυσινή (εξαιρετική) «Ψυχή και το Σώμα» της Ιλντιγκο Ενιέντι. Ο μυστηριώδης Κρίστιαν, με το κάπως σκοτεινό παρελθόν, βρίσκει παράξενη γαλήνη στην καθημερινή εργασιακή ρουτίνα αλλά και στη γλυκιά Μάριον που τον κάνει να αισθάνεται ασφαλής.

Οι χαμηλοί τόνοι της ταινίας –όπως και μια κάποια σχηματικότητα– διατηρούνται μέχρι το δραματικό φινάλε, το οποίο ωστόσο έρχεται επίσης με φυσικότητα, ως επιβεβαίωση των όσων υποψιαζόμαστε ήδη.

Glass **½

ΘΡΙΛΕΡ (2019)

Σκηνοθεσία: Μ. Νάιτ Σιάμαλαν

Ερμηνείες:Τζέιμς Μακαβόι, Μπρους Γουίλις, Σάμιουελ Τζάκσον

Μετά τον εξαιρετικό «Διχασμένο» του, ο Μ. Νάιτ Σιάμαλαν, αποφασίζει να ενώσει τον χαρακτήρα του Τζέιμς Μακαβόι με εκείνους του επίσης επιτυχημένου «Αφθαρτου», του ιδίου. Κάπως έτσι ο… ιδιαίτερος σεκιούριτι με τις υπερφυσικές δυνάμεις (Μπρους Γουίλις) συναντά τον συναρπαστικό Κέβιν (Μακαβόι) με τις 24 διαφορετικές προσωπικότητες. Οι δυο τους θα καταλήξουν σε ψυχιατρική κλινική-φυλακή της δρος Στέιπλ, όπου «φιλοξενείται» και ο ιδιοφυής Mr. Glass (Σάμιουελ Τζάκσον). Τόσο μαζεμένο ταλέντο φυσικά είναι δύσκολο να μείνει περιορισμένο για πολύ…

Βασιζόμενος στις προηγούμενες επιτυχίες του, ο Σιάμαλαν κατασκευάζει ένα φιλμ που κυλά απολαυστικά στο πρώτο κομμάτι του, με ενδιαφέροντες χαρακτήρες που μάλιστα ελάχιστα μοιάζουν με τους συνηθισμένους κομίστικους ήρωες. Γενικώς η έμμεση κριτική στα σύγχρονα πρότυπα υπερηρώων είναι έξυπνη όσο και εύστοχη, ενώ ο Τζέιμς Μακαβόι δίνει ξανά ρεσιτάλ, πηδώντας από τη μια προσωπικότητα στην άλλη. Μια σκηνή όπου η τριάδα βρίσκεται αλυσοδεμένη σε ένα ροζ, σαν πελώρια τσιχλόφουσκα, δωμάτιο, σε κάνει επίσης να χαμογελάσεις.

Κάπου εδώ ωστόσο τα θετικά στερεύουν. Η ταινία φαίνεται εγκλωβισμένη ανάμεσα στη φιλοδοξία να κόψει πολλά εισιτήρια ως μπλοκμπάστερ και το «καθήκον» του δημιουργού της να διαφοροποιηθεί. Το δεύτερο κομμάτι της (που δεν διαρκεί και λίγο) είναι στην πραγματικότητα ένα αμήχανο μείγμα δίχως ρυθμό, όπου οι σταρ αφήνονται περισσότερο στην τύχη τους να φέρουν την αποστολή εις πέρας. Τα πάντα δε κλιμακώνονται (;) σε ένα τουλάχιστον αλλόκοτο φινάλε, που ομολογουμένως ξεφεύγει από το συνηθισμένο μονοπάτι, όμως τελικά μάλλον χάνεται στο δάσος.

Στην πύλη της αιωνιότητας ***

Σκηνοθεσία: Tζούλιαν Σνάμπελ

Ερμηνείες: Γουίλεμ Νταφόε, Ρούπερτ Φρεντ, Οσκαρ Αϊζακ

Ο Βίνσεντ βαν Γκογκ στην Αρλ

Ο σπουδαίος Βίνσεντ Βαν Γκογκ βιογραφείται για άλλη μια φορά κινηματογραφικά, με έμφαση εδώ στα τελευταία και πιο παραγωγικά χρόνια της ζωής του. Καθώς ο Ολλανδός ζωγράφος φτάνει στην Αρλ, στον νότο της Γαλλίας, το εντυπωσιακό φως και η φύση της περιοχής γίνονται πηγή έμπνευσης για μερικά από τα πιο διάσημα αριστουργήματά του. Ταυτόχρονα, ωστόσο, οι φυσικές στερήσεις, η εγγενής εσωστρέφεια και η κοροϊδία των συγχρόνων του, βάζουν συνεχώς εμπόδια στην πορεία του. Ο Τζούλιαν Σνάμπελ («Το σκάφανδρο και η πεταλούδα») παρουσιάζει έναν πνευματικό Βαν Γκογκ, ο οποίος βλέπει τον Θεό να καθρεφτίζεται στο πρόσωπο της φύσης κι αυτό ακριβώς αγωνίζεται να απεικονίσει. Η προσέγγισή του δεν λειτουργεί πάντα, όμως σίγουρα εμπλουτίζεται από την αφοσιωμένη ερμηνεία του Γουίλεμ Νταφόε.

Αστερίξ: To μυστικό του μαγικού ζωμού ***

Σκηνοθεσία: Λουί Κλισί, Αλεξάντρ Αστιέ

Ακούγονται: Γιάννης Υφαντής, Κώστας Δαρλάσης

Οι Γαλάτες επιστρέφουν

Οι περίφημοι Γαλάτες είναι ξανά εδώ, τούτη τη φορά σε ένα αληθινά διασκεδαστικό (ευτυχώς) και τρισδιάστατο animation. Ο δρυΐδης Πανοραμίξ, ύστερα από ένα μικρό ατύχημα, αποφασίζει να ορίσει διάδοχο και να του διδάξει τη μυστική συνταγή του τρομερού μαγικού ζωμού. Η αναζήτηση του κατάλληλου, ωστόσο, αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση, την ώρα που στο «παιχνίδι» μπαίνει και ένας άλλος, μοχθηρός δρυΐδης, με (εντελώς) κακούς σκοπούς. Με σενάριο γεμάτο χιούμορ και περιπέτεια, το φιλμ είναι στη μεγαλύτερη διάρκειά του απολαυστικό, με τον τρόπο των θρυλικών κόμικς, και ας πρόκειται για πρωτότυπη ιστορία. Εκεί υπάρχουν όλοι οι γνώριμοι και αγαπημένοι, όπως ο Καίσαρας, οι αιωνίως καταδικασμένοι πειρατές και, φυσικά, οι ανεκδιήγητοι Γαλάτες.

Κάτω από το δένδρο **½

Σκηνοθεσία: Χάφτεϊν Γκούναρ Σίγκουρσον

Ερμηνείες: Σ. Στάινπορσον, Ε. Μπιοργκβιντότιρ, Σ. Σίγκουρσον

Δράμα από την Ισλανδία

Μια παράξενη όσο και έντονα δραματική ιστορία μας έρχεται από το ισλανδικό σινεμά, με την ταινία να αποτελεί και επίσημη πρόταση της χώρας για τα Οσκαρ του 2018. Ο Ατλι χωρίζει με τη σύζυγό του και επιστρέφει στο πατρικό του. Εκεί βρίσκει τους γονείς του να έχουν ανοίξει διαμάχη με τους γείτονες, λόγω ενός πελώριου δένδρου που βρίσκεται στην αυλή τους και σκιάζει σκανδαλωδώς(!) και την ιδιοκτησία των τελευταίων. Οι απλές λογομαχίες θα γίνουν σύντομα άσχημες πράξεις και το πράγμα δεν θα αργήσει να κλιμακωθεί, ξεφεύγοντας από κάθε έλεγχο. Διάφορα θέματα, γύρω από τις κοινωνικές σχέσεις, την οικογενειακή αρμονία αλλά και τον απλό, καθημερινό σουρεαλισμό, περνούν μπροστά από την κάμερα, χωρίς πάντοτε να αναγνωρίζουν τις αξίες της συνοχής ή της αληθοφάνειας.

Εμείς…

Στο κλαμπ των σπουδαίων βρίσκεται πια για τα καλά ο Γιώργος Λάνθιμος, όπως επιβεβαιώνεται σχεδόν καθημερινά πλέον, σε μια σεζόν που ο Ελληνας κινηματογραφιστής ελπίζει πως θα κλείσει με κάτι πραγματικά μεγάλο. Προς το παρόν, τον βλέπουμε στο ετήσιο στρογγυλό τραπέζι του Hollywood Reporter (αναζητήστε το σχετικά στο Διαδίκτυο) παρέα με τους πιο πολυσυζητημένους σκηνοθέτες της χρονιάς. Ο Αλφόνσο Κουαρόν («Roma»), ο Σπάικ Λι («Παρείσφρηση»), ο Μπράντλεϊ Κούπερ («Α Star is Born») και άλλοι βρίσκονται μαζί του, συζητώντας πάνω στις ταινίες τους, τους ήρωές τους, το σινεμά γενικότερα, την πολιτική και ανταλλάσσοντας φιλοφρονήσεις.

…και οι άλλοι

Την παγκόσμια κυκλοφορία (εκτός ΗΠΑ) της πολυαναμενόμενης σειράς «Nightflyers», την 1η Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε το Netflix. Αυτή βασίζεται στη νουβέλα του διάσημου Τζ. Ρ. Ρ. Μάρτιν του «Game of Thrones», χωρίς ωστόσο να έχει καμία σχέση με το παραπάνω. Αντιθέτως, ακολουθεί οκτώ επιστήμονες κι ένα άτομο με ισχυρές τηλεπαθητικές δυνάμεις, σε μια αποστολή στην άκρη του ηλιακού μας συστήματος. Ελπίδα τους είναι να έρθουν σε επαφή με εξωγήινους, όμως, όπως είναι αναμενόμενο, τα πάντα πάνε στραβά. Το θάρρος και οι προσωπικές τους σχέσεις είναι πια οι μόνοι τους σύμμαχοι. Αξίζει να σημειωθεί πως ο πολυπράγμων Μάρτιν είναι και διευθυντής παραγωγής της σειράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή