Πτώση στο Χ.Α. και νέες πιέσεις στις τράπεζες

Πτώση στο Χ.Α. και νέες πιέσεις στις τράπεζες

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με καλές προϋποθέσεις, με τους περισσότερους τίτλους –και τους τραπεζικούς– να βρίσκονται σε θετικό έδαφος και να δημιουργούν ελπίδες αντίδρασης ύστερα από τις πιέσεις του τελευταίου διαστήματος. Ωστόσο, αυτή η εικόνα κάθε άλλο παρά υποδήλωνε τι θα ακολουθήσει στη συνέχεια. Λίγο μετά τις 13.00 το κλίμα άλλαξε άρδην, με τον τραπεζικό κλάδο να δέχεται τα ισχυρά πυρά των πωλητών, τα οποία έστειλαν τον κλαδικό δείκτη αλλά και τις μετοχές των Alpha Bank (-9,54%) και Πειραιώς (3,55%) σε νέα ιστορικά χαμηλά και τις υπόλοιπες δύο συστημικές τράπεζες, Εθνική (-4,20%) και Eurobank (-2,67%), πιο κοντά στα δικά τους ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Αξίζει να σημειωθεί πως οι τραπεζικές μετοχές χάνουν έως και 20% μέσα σε μία εβδομάδα, με την κεφαλαιοποίησή τους να έχει υποστεί νέα καθίζηση στα 3,7 δισ. ευρώ, ενώ ύστερα από διάλειμμα περίπου δύο εβδομάδων τα short funds (Lansdowne και Oceanwwod) επανήλθαν στο Χ.Α, στοχεύοντας τις μετοχές της Eurobank και της Alpha Bank. Παράλληλα, ισχυρές πιέσεις σημειώθηκαν και σε άλλους δεικτοβαρείς τίτλους, με τις Grivalia, Βιοχάλκο και Ελλάκτωρ να κλείνουν με απώλειες άνω του 2%.

O Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,93%, στις 616,96 μονάδες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,94%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε στο -0,96%, ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε βουτιά 6,11%, στις 378,48 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 43,01 εκατ. ευρώ.

Η ελληνική κεφαλαιαγορά τις τελευταίες ημέρες επανήλθε στην αρνητική εικόνα της, με τους συνήθεις υπόπτους, τις τράπεζες, να συνεχίζουν την κεφαλαιακή τους εξαΰλωση, όπως σημειώνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance. Η αδυναμία διάσπασης των πρώτων ισχυρών επίπεδων αντίστασης επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμα αρνητική εικόνα της αγοράς, αλλά και την επικινδυνότητα του τραπεζικού κλάδου, που λειτουργεί ως «μαύρη τρύπα» του ελληνικού οικονομικού συστήματος. Σε ένα περιβάλλον μεγάλης πολιτικής, οικονομικής και γεωπολιτικής αναταραχής, ο προβληματισμός παραμένει για τη συνέχεια. Οσο οδεύουμε προς μια πολωτική προεκλογική συνέχεια, τα προβλήματα οξύνονται και οι προειδοποιήσεις «πέφτουν βροχή» για την ελληνική οικονομία, τόσο από διεθνείς οίκους όσο και από τους θεσμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή