Εκλεισαν χαμηλότερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Εκλεισαν χαμηλότερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε απώλειες έκλεισαν χθες οι δείκτες των περισσότερων χρηματιστηρίων στην Ευρώπη λόγω ανησυχιών για την πορεία της κινεζικής οικονομίας αλλά και του παγκόσμιου εμπορίου. Ωστόσο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε χθες με οριακά κέρδη της τάξεως του 0,04%. Η δε ολοκλήρωση της μέχρι στιγμής διαδικασίας για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. συνέβαλε στη σταθεροποίηση της στερλίνας. Επιπλέον, αρνητικό αντίκτυπο είχε στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου στην αμερικανική αγορά η είδηση για απογοητευτικά αποτελέσματα της Morgan Stanley, ενώ είχαν προηγηθεί ανάλογα και για την JPMorgan Chase. Η τιμή της μετοχής της Morgan Stanley είχε πτώση της τάξεως του 5% και πλέον, αν και υπήρξαν και άλλοι κλάδοι που λειτούργησαν αντισταθμιστικά, όπως η παροχή υπηρεσιών υγείας και η βαριά βιομηχανία.

Στην αμερικανική αγορά θετική επίπτωση είχε χθες στους δείκτες και η κάμψη της ανεργίας σε επίπεδα ναδίρ 5 εβδομάδων. Ο Dow Jones και ο S&P 500 πριν από το κλείσιμο παρουσίαζαν άνοδο κατά 0,94% και 1,02%. «Εάν η εικόνα της απασχόλησης είναι καλή, γιατί έχουμε τόση αστάθεια στην αγορά;», διερωτάται ο Ρίτσαρντ Μπέρνσταϊν, επικεφαλής της εταιρείας συμβούλων Richard Bernstein Advisors. «Η αστάθεια και η νευρικότητα δεν συνάδουν με τα οικονομικά μεγέθη. Ισως γιατί οι επενδυτές στην αγορά εστιάζουν στον κύκλο των κερδών και όχι στον κύκλο της οικονομίας». Μετά τη δυναμική έναρξη του 2019, οι επενδυτές δείχνουν κόπωση όσον αφορά τις μετοχές και άλλα περιουσιακά στοιχεία που ενέχουν ρίσκο. Η αισιοδοξία για την αποκλιμάκωση των εμπορικών διενέξεων επισκιάστηκε από την αγωνία για την παγκόσμια οικονομία. Ο δείκτης του δολαρίου έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων ενισχύθηκε 0,1%. Το ευρώ υποχώρησε 0,1% ως προς το δολάριο στο 1,1379 δολάριο. Το αργό Νέας Υόρκης εξασθένησε στα σχεδόν 52 δολάρια το βαρέλι, ενώ το πετρέλαιο τύπου Brent στο Λονδίνο είχε κάμψη 82 σεντς, στα 60,5 δολάρια το βαρέλι, λόγω στοιχείων για άνοδο της παραγωγής αργού των ΗΠΑ σε πρωτοφανή επίπεδα. Η παραγωγή της χώρας ανήλθε σε 12 εκατομμύρια βαρέλια σε ημερήσια βάση. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με -0,40%, στη Φρανκφούρτη ο DAX με -0,12%, στο Παρίσι ο CAC 40 με -0,34%, στο Μιλάνο ο FTSE MIB με -0,04% και στη Μαδρίτη ο IBEX με πτώση της τάξεως του 0,05%.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή