ΗΠΑ: Προς αναβολή η ομιλία Τραμπ προς το έθνος

ΗΠΑ: Προς αναβολή η ομιλία Τραμπ προς το έθνος

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. H πατροπαράδοτη ετήσια ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ προς το έθνος, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 29 Ιανουαρίου, απειλείται με αναβολή εξαιτίας της διακοπής λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Σε δηλώσεις της, η επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι, που θα δεξιωθεί την ολομέλεια του Κογκρέσου για την ομιλία του προέδρου, ανέφερε ότι η Βουλή ίσως να μην μπορέσει να εγγυηθεί την ασφάλεια του Τραμπ. Οι Ρεπουμπλικανοί, μέλη της νομοθετικής εξουσίας, όμως, χαρακτήρισαν τους δισταγμούς της κ. Πελόσι «τέχνασμα» με στόχο τον αποκλεισμό του Τραμπ από το βήμα του Κογκρέσου.

Σε χθεσινές της δηλώσεις, η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Κίρστεν Νίλσεν, διέψευσε τους ισχυρισμούς της προέδρου της Βουλής, λέγοντας ότι το υπουργείο της και η μυστική υπηρεσία αρμόδια για την ασφάλεια του προέδρου «είναι πανέτοιμα να διασφαλίσουν την ομιλία του προέδρου προς το έθνος».

Το βράδυ της Τετάρτης, ο πρόεδρος Τραμπ είχε συνάντηση στον Λευκό Οίκο με στελέχη των δύο κομμάτων, σε μία προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης, που θα επιτρέψει την επαναλειτουργία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ύστερα από 27 ημέρες διακοπής.

Ο Τραμπ εμμένει στην απαίτησή του για χρηματοδότηση του τείχους κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό, κόστους 5,7 δισ. δολαρίων. Η Νάνσι Πελόσι, όμως, αρνείται να ικανοποιήσει το αίτημα του προέδρου, χαρακτηρίζοντας το τείχος «ανήθικο» και «αναποτελεσματικό».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Τραμπ με στελέχη των δύο κομμάτων, οι Δημοκρατικοί πρότειναν την επαναλειτουργία του ομοσπονδιακού κράτους σε προσωρινή βάση, έως ότου οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν. Την πρόταση αυτή απέρριψε, όμως, ο Τραμπ, που επιμένει στη χρηματοδότηση του τείχους. Το τείχος κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό αποτελούσε, άλλωστε, κεντρικό προεκλογικό αίτημα της εκστρατείας του.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή